Anderlecht, de ideale springplank voor topaanvallers?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 3 reacties
Anderlecht, de ideale springplank voor topaanvallers?
Foto: © photonews

Het langverwachte nieuws kwam deze week eindelijk: Anderlecht trof een akkoord met aanvallende ster Lukasz Teodorczyk. Paars-Wit kan hun spits komende zomer echter nog verliezen. De voorgangers van de Pool bleven ook niet lang in het Astridpark.

Lukasz Teodorczyk in Anderlecht: dat is 42 matchen, 28 goals, 4 assists en 3190 speelminuten. Vanzelfsprekend een schitterende balans. Aleksandar Mitrovic zat in zijn tijd bij RSCA aan 36 treffers in 69 wedstrijden. En vorig jaar was er Stefano Okaka om de paars-witte kansen af te maken.

De Servische spits werd opgehaald bij Partizan Belgrado voor 5 miljoen euro, alvorens Anderlecht hem twee seizoenen later voor 18 miljoen euro verkocht aan Newcastle. Mitrovic ging een serieus niveau hoger in Brussel, net als Stefano Okaka. De Italiaan slaagde erin om in zijn ene seizoen bij Sporting 17 te scoren, het productiefste van zijn carrière.

Maar het lukte niet onder nieuwe coach René Weiler, en Okaka moest vertrekken. De Mauves verkochten hem wel voor 6 miljoen euro aan Watford, het dubbele van het bedrag dat ze zelf betaald hadden aan Sampdoria.

Lukasz Teodorczyk zat op een zijspoor bij Dynamo Kiev en Anderlecht wist daarvan te profiteren. Lang duurde het niet voor de Pool iedereen overtuigd had. Na lange onderhandelingen kon de club hem overtuigen om het contract te tekenen en zo de aankoopoptie te lichten.

Als hij nu goede play-offs speelt, is er weinig twijfel dat de Pool het Astridpark zal verlaten in de komende zomermercato. Maar Anderlecht kan - opnieuw - een lucratieve deal doen. Herman Van Holsbeeck heeft al verzekerd dat hij niet voor minder dan 15 miljoen zou weggaan. Stel dat een club 20 miljoen geeft, dan maakt Anderlecht maar liefst 15 miljoen winst. Met dat bedrag, de 13 van Mitrovic en de 3 van Okaka hebben de Brusselaars een jackpot ter waarde van 31 miljoen euro verdiend met hun aanvallers sinds 2013.

Anderlecht lijkt dan ook de perfecte springplank voor aanvallers met een gebrek aan vertrouwen of speelminuten. In de Pro League, die toch iets lichter is dan de grote Europese competities, kunnen de spitsen zich beter tonen voor grotere Europese clubs.

Een transfer is geen garantie voor succes

Maar Teo zal twee keer moeten nadenken voor hij een andere club opzoekt. Kijk maar naar zijn voorgangers: Mitrovic heeft zijn plaats bij Newcastle verloren en Okaka kan zich niet doordrukken bij Watford. Maar het blijft natuurlijk moeilijk om 'nee' te zeggen tegen de salarissen die buitenlandse clubs bieden. Het lijkt nu wel duidelijk dat enkel een blessure Teodorczyk in het Constant Vanden Stockstadion kan houden, of misschien... Champions League.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties