De grootste verwezenlijking van Francky Dury bij Zulte Waregem

De grootste verwezenlijking van Francky Dury bij Zulte Waregem
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Francky Dury gaat op de Dag van de Arbeid naar Jan Breydel, om er een poging te ondernemen te winnen van Club Brugge. "We zoeken nog naar onze referentiematch", klinkt het. Maar Dury heeft met Zulte Waregem toch al flink wat neergezet.

Francky Dury en Zulte Waregem, dat is een huwelijk van heel veel positieve en slechts enkele negatieve momentjes. De 59-jarige coach van Essevee begon in 1990 als bij Zultse VV en zou tussen 1994 en 2010 onafgebroken Zultse (of vanaf 2001 Zulte Waregem) coachen. Toen het daarna even wat minder ging, werd hij binnengebracht om de club in 2011 opnieuw te redden van degradatie.

Met de club werd hij kampioen in derde klasse, in tweede klasse én op een puntje na ook in eerste klasse. Tot twee keer toe won hij de Beker van België, hij verloor nog een bekerfinale, overwinterde al eens Europees met Essevee en mag ook volgend jaar Europees aan de bak in de Jupiler Pro League.

Zijn grootste verwezenlijking? Dury zelf houdt het altijd op de prestatie die hij in 2014-2015 neerzette met Zulte Waregem. Zijn team stond toen na 10 speeldagen met 6 op 30 plots laatste, maar uiteindelijk konden ze zich nog al bij al makkelijk redden. "Want een machine die draait, moet je enkel wat olie geven. Een machine die niet draait, daar is veel meer werk aan."

Het bestuur van Essevee toonde toen een sterk staaltje vertrouwen in de coach, door hem niet te ontslaan. Of daar zelfs niet over te spreken. "Zelfs als we degraderen doen we dat met Francky Dury", haalde toenmalig voorzitter Willy Naessens de angel meteen uit de geruchten. Nog steeds ongezien in het huidige, moderne voetbal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties