Datum: 22/12/2018 20:30
Speeldag: Speeldag 20
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard telt een mak KV Oostende nog voor de rust helemaal uit en doet gouden zaak in strijd om play-off 1-ticket
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Luik

Standard stuurt KV Oostende zonder punten huiswaarts: 3-1

Standard heeft een prima zaak gedaan met het oog op een ticket voor play-off 1. Na welgeteld 23 minuten hadden de Luikenaars hun schaapjes al op het droge na 3 snelle goals van Djenepo, Marin en Vanheusden. De tweede helft was een maat voor niets, al kon Boonen de eerredder nog scoren.

Standard en Oostende stonden voor een belangrijke match. De Rouches konden mits een zege een goede zaak doen met het oog op play-off 1. Het Oostende van Gert Verheyen kon dan weer een grote stap richting behoud zetten. Na de overtuigende 4-1 zege tegen Zulte Waregem behield Michel Preud'homme het vertrouwen in dezelfde 11 namen.

Ex-Rouche Junior Edmilson kwam zijn voormalige ploegmaats alvast een duwtje in de rug geven en dat leek te helpen, want Standard nam een droomstart. Of zat bij Oostende de lange busreis nog in de benen? Ochoa plukte na 1 minuut spelen een hoekschop en bracht de tegenaanval op gang. De amper 19-jarige Bataille verkeek zich compleet en Djenepo bleef koelbloedig oog in oog met Ondoa, 1-0.

Standard bleef drukken en zag dat nog voor het kwartier vertaald in een dubbele voorsprong. Marin trof van erg ver raak, al had Ondoa misschien wel meer kunnen doen. Halverwege de eerste helft was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld en leek Oostende af te stevenen op een vernedering.

Vanheusden toonde zijn neus voor goals - letterlijk dan - en kopte een vrije trap van Carcela hard in doel. Al hield de jonge Limburger er wel een bloedneus aan over. Oostende daarentegen kon alleen dreigen via 2 hoekschoppen en een kopbal van Lombaerts.

Rusten met 3-0

Zivkovic toonde zich sneller dan de Standard-defensie, maar weigerde door te gaan op Ochoa. Aan de overkant besloot Fai in het zijnet na een splijtende pass van Mpoku. De ruststand was 3-0 en daar was bijzonder weinig op aan te merken.

Verheyen bracht tijdens de rust Sakala voor Zivkovic, maar dat veranderde nauwelijks iets aan het spelbeeld. Oostende probeerde meer te drukken, maar daar werden geen kansen aan gekoppeld. Standard voetbalde dan weer te veel alsof de zege al binnen was, waardoor er te veel foutjes in het spel van de Rouches kropen.

Het leek wel of het elftal van Preud'homme net voor de feestdagen medelijden had met de bezoekers uit Oostende, die sinds 2013 al niet meer hadden verloren op het veld van Standard.

Sakala zelfzuchtig

De nonchalance van Standard en in dit geval Luyindama leverde een dot van een kans voor de bezoekers op, maar Sakala verkoos eigen succes boven Vandendriessche aan te spelen. De aanvoerder was furieus. En terecht. In een draak van een tweede helft voetbalden beide teams nauwelijks nog een kans bij elkaar.

Oostende kon nog weinig klaarspelen in het vervolg van de tweede helft, ook de hoekschoppen leverden geen gevaar op. Emond kreeg nog dé kans op de 4-0, maar zijn kopbal ging nipt langs de verkeerde kant van de paal. Bovendien stond de aanvaller buitenspel. Het schotje van Djenepo was dan weer te centraal om Ondoa te verontrusten.

Toch de eerredder

In het absolute slot kon Boonen dan toch de eerredder scoren, al moest de VAR het doelpunt goedkeuren omdat de assist niet van een Oostende-speler maar wel van Laifis kwam. Het werd 3-1 en zo profiteert Standard optimaal van het puntenverlies van Anderlecht en STVV.

De Rouches springen voorlopig van de 8e naar de 4e plek, al moet Charleroi - de tegenstander van woensdag - zondag nog aan de bak in en tegen Zulte Waregem.