Opinie Hoe belachelijk is die nieuwe handsregel? Je kan niet elk aspect van het voetbal in een definieerbaar hokje stoppen
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 41 reacties

Die handsregel moet dringend herbekeken worden

Hoe belachelijk is die nieuwe handsregel? Je kan niet elk aspect van het voetbal in een definieerbaar hokje stoppen
Foto: © photonews

"Belachelijk!" In de perszaal van Genk waren journalisten, analisten en zelfs bestuurslui het voor één keer allemaal eens. Zelfs diegenen die er profijt uit haalden vonden de gefloten penalty voor hands van Brandon Mechele "een aanfluiting voor het voetbal". Wie heeft dit in godsnaam bedacht.

Even de regel er bijhalen: "Een arm die weg van het lichaam staat, die bij een sliding opengaat of gewoon boven de schouder wordt gehouden wordt bestraft met handspel. Ook als de bal van dichtbij wordt aangeschoten of als de speler met de rug naar de bal staat en niet ziet wat op hem afkomt."

Boucaut niet in de fout

In de praktijk betekent dat: elke aangeschoten bal op een arm die niet tegen het lichaam plakt, moet penalty worden. Dat de Brugge-spelers op die arme ref Alexandre Boucaut schoten achteraf was dus absoluut niet terecht. Er speelden ook zaken uit het verleden mee natuurlijk. Maar de arme man kon er niets aan doen.

In play-off 1 zit er controle in het stadion en de ref moest die penalty wel fluiten nadat de VAR hem een seintje had gegeven. Je kan zeggen: hij kan hem ook laten passeren omdat een duidelijker voorbeeld van onbewust een bal raken moeilijk te vinden zal zijn. Maar dan had hij waarschijnlijk een slecht rapport gekregen.

Je zag trouwens dat Boucaut het er moeilijk mee had dat hij dit moest fluiten. Op wie echt mag geschoten worden, is de uitvinder van deze - excuseer ons - dwaze regel. "We gaan handen moeten afkappen", zei Stefano Denswil. Hij heeft gelijk: hoe moet je als verdediger nu met je handen tegen je lijf gaan rondlopen in de zestien?

Interpretatie

't Is alsof je aan een beenhouwer vraagt om een kotelet voor je te hakken zonder dat hij zijn bijltje mag gebruiken. Een arm - zolang hij niet bewust naar de bal gaat - kan je nu eenmaal niet wegtoveren.

Tegenwoordig wil men alle aspecten van het voetbal in een definieerbaar hokje stoppen. Maar sommige zaken moeten toch voor interpretatie vatbaar blijven. Ze willen het een scheidsrechter makkelijker maken, maar de mannen in het zwart worden gewoon een schietschijf zo. En stel je eens voor dat zo'n fase straks over de titel beslist op de laatste speeldag? Dat wil toch niemand?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Nieuwste reacties