Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Daknam
Lokeren gaat goed van start
Jelle Vereecke

Sporting begon het seizoen op het elan van de Lokerse Feesten. Het klopte Sint-Truiden met 2-1 na een opmerkelijke penaltyfase. De thuisploeg speelde op een hoger niveau dan de bezoekers en staat zo mee op kop na de eerste speeldag.

Lokeren begon aan het seizoen 2007-2008 met drie nieuwkomers in de basis : in doel stond Barry Boubacar Copa, op het middenveld de Congolese international Tsholola Tiko en in de spits de Macedonische topschutter Boban Jancevski. Bij Sint-Truiden maakte de jonge Matthias Trenson zijn competitiedebuut. Ook nieuwkomer Kevin Van Dessel, terug uit Nederland, stond in de basis. Maar de opvallendste nieuwkomers waren beide coaches. Georges Leekens moet Lokeren depanneren dit seizoen, Valère Billen moet van Sint-Truiden weer een volwaardige eersteklasser maken.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de competitie. Lokeren had wel het overwicht, maar kansen vloeiden daar niet uit voort. In de eerste tien minuten was er enkel een mee opgerukte Madi die voor gevaar zorgde bij Lokeren, ook Patiyo Tambwe toonde zich wel al bedrijvig. Na 26 minuten was het STVV dat dreigde : Cephas Chimedza legde aan, maar Copa klemde de bal goed.

Het evenwicht leek hersteld, maar dan kwam het moment van Patiyo Tambwe. De nog jonge Congolees bewees zijn kunnen met een mooie dribbel en werkte dan nog eens droogjes af in de verste hoek met een grondscherend schot. Na zo'n halfuur spelen staat Lokeren voor. Lokeren ging van dan af controleren en haalde dan ook de rust met de 1-0 voorsprong.

In de tweede helft start nieuwkomer Adamo Coulibaly als extra spits voor STVV. Toch is het Lokeren dat meteen na de rust moest scoren. Patiyo Tambwe had tijd en ruimte dicht voor doel, maar schiet de bal op doelman Frank Boeckx. Enkele minuutjes later krijgt de nieuwe targetman van Lokeren een reuzekans. Hij maakt de bal goed vrij met zijn borst, maar zijn volley gaat rakelings langs de paal. Na 64 minuten is het dan toch raak voor de Limburgers : invaller Coulibaly krijgt te veel ruimte bij een vrije trap en maakt gelijk.

Lokeren is eigenlijk wel de beste ploeg en gaat opnieuw op zoek naar de voorsprong. Het doelpunt komt dan uit de lucht gevallen. Jancevski trapt maar wordt afgeblokt door Egon Wisniowski. Ref Bylois gaat eerst niet in op het Lokerse protest voor handspel van de verdediger, maar na communicatie met zijn assistent, kent de scheidsrechter toch een penalty toe aan Lokeren. Joao Carlos speelt een sublieme partij en bekroont die met een goed geplaatste strafschop. De Braziliaan schenkt zijn team zo de zege. Meer dan enkele wissels zien we niet meer op Daknam, enkel gaat Copa nog eens onder de bal dor net voor affluiten, maar zonder gevaar.

Zo gaat Lokeren uitstekend van start na een verraderlijke openingsmatch. Joao Carlos was de matchwinnaar en ook gewoon de beste man op het veld. Franse scouts zullen de Braziliaan nu waarschijnlijk bovenaan hun lijstje zetten. Ook Ivan Vukomanovic lijkt terug van weggeweest, de Congolezen Patiyo Tambwe en Marcel Mbayo lijken een belangrijke rol te gaan spelen in het vernieuwde Lokeren. Bij Sint-Truiden scoorde de nieuwe spits Coulibaly al meteen, ook Kevin Van Dessel speelde behoorlijk. Valère Billen en de zijnen moeten nu wel meteen in de achtervolging volgende week, met een thuiswedstrijd tegen Moeskroen. Lokeren kan zonder druk op bezoek gaan bij de landskampioen.