Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Stayen
'Eendengooier' Habibou vloert uiterst zwak STVV
Bram Coenen

Habib Habibou heeft klinkende revanche genomen na het 'eendincident' vorige week tegen Lokeren. De spits leidde Zulte Waregem met een knalprestatie naar duidelijke 0-3 winst op het veld van een zwak Sint-Truiden.

In deze zespuntenwedstrijd voor beide ploegen bracht STVV-coach Guido Brepoels Tom Caluwé opnieuw in de ploeg als foerier voor enige spits Andréa Mbuyi-Motombo. Hervé Ndjana Onana moest zijn zwakke prestatie vorige week op Germinal Beerschot bekopen met een zitje op de bank. Hugo Broos bracht in zijn tweede match als coach van Zulte Waregem twee wijzigingen aan in zijn basiself. Jonathan Delaplace en Ludwin Van Nieuwenhuyze kwamen opnieuw in de ploeg voor Stijn Meert en Miguel Dachelet.

Ongrijpbare Habibou

Zulte Waregem begon meteen goed aan de wedstrijd. Ernest Nfor zette zich knap door op de rechterflank en bediende Habib Habibou, maar Sven Van Der Jeugt kan diens omhaal nog net klemmen. De bezoekers waren duidelijk heer en meester, maar een sterke Habibou, duidelijk geprikkeld na het ‘eendincident’ van vorige week, trof voorlopig geen doel. STVV stelde daar enkel een kans voor Caluwé tegenover, maar Sammy Bossut stond attent te keepen.

Wat er zat aan te komen, gebeurde dan ook in de twintigste minuut. Na knap doorzetten van Nfor verscheen de bal bij Habibou en die liet Van Der Jeugt kansloos. De thuisploeg leek plots wakker geschoten en had niet veel later dé kans op de gelijkmaker. Opnieuw lag een uitstekende Bossut echter in de weg op een schot van Peter Delorge.

Blunderende Van Der Jeugt

En dat was het dan voor de thuisploeg, want daarna was het opnieuw al Zulte Waregem wat de klok sloeg. Delaplace probeerde het met links van net buiten de grote rechthoek, maar de dwarsligger bracht alsnog redding voor STVV. Op het halfuur was het echter opnieuw prijs voor Essevee. De ver uitgekomen Van Der Jeugt en Vincent Euvrard hinderden mekaar zodanig fel dat Habibou doodleuk in een leeg doel de 0-2 kon binnenprikken. Wat een blunder! Ook daarna was de ongrijpbare Habibou nog een constante gesel voor de STVV-defensie, maar goals vielen er niet meer in de eerste helft.

Waar coach Brepoels net voor rust al Yannick Rymenants slachtofferde voor Yorick Antheunis, mochten ook Mutombo en de geblesseerde doelman Van Der Jeugt bij de rust in de kleedkamers blijven. Christophe Bertjens en Laurent Henkinet waren hun vervangers. De jonge Bertjens liet zich niet veel later meteen opmerken, maar Bossut kon met een beenveeg nog redding brengen.

Inspiratieloos STVV

STVV slaagde er ondanks de wissels niet in om enige druk te ontwikkelen, het ontbrak de thuisploeg duidelijk aan creativiteit op het middenveld. Even voorbij het uur werd de wedstrijd dan definitief beslist wanneer Denis Odoi de doorgebroken Habibou in het strafschopgebied tegen de grasmat werkte. Scheidsrechter Gert Deckers aarzelde niet en legde de bal op de stip. Bovendien mocht Odoi met een tweede gele kaart de douches opzoeken. Rémi Maréval aarzelde niet van op de stip en bezegelde het lot van STVV.

Alle vuur was nadien logischerwijs uit de wedstrijd verdwenen. Zulte Waregem vond het wel goed zo en een zwak STVV kon gewoon niet beter. In de slotfase kregen de bezoekers via Thomas Matton en de ingevallen Jeremy Bokila nog kansen op de 0-4, maar die vernedering werd STVV bespaard. Door de eigen nederlaag en de verrassende winst van concurrent Eupen op Standard doen de Kanaries een bijzonder slechte zaak in de stand.