Datum: 05/11/2010 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Het Kuipje
Genk bijt tanden stuk op De Winter
Genk bijt tanden stuk op De Winter
Foto: © SC

Racing Genk heeft opnieuw de volle buit niet kunnen pakken. Tegen Westerlo, dat 35 minuten met tien speelde na de uitsluiting van Corstjens, liet het twee punten liggen. Een sterke De Winter was daar in de slotfase vooral verantwoordelijk voor.

Veel viel er in de aanvangsfase van de wedstrijd niet te zien, een schuchter schot van Iakovenko te na gelaten. Beide ploegen blonken vooral uit in foute passes en lange ballen waar niets mee aan te vangen viel. Henrique werkte wel in de Westelse aanval, maar werd niet bediend. En Dekelver, vervanger van de teleurstellende Chavez, was in die openingsfase een rol als 'onzichtbare man' aan het spelen.

Echte start op halfuur

Aan de overkant was Vossen de bedrijvigste Genkenaar, maar Mravac en Corstjens hadden de topschutter van de Jupiler League stevig in hun greep. Barda probeerde wel om zijn spitsmaatje te bereiken, maar telkens was de precisie onvoldoende of werden ze afgefloten voor buitenspel. Veel voetbal rond de middencirkel dus en het was wachten tot het halfuur voor het duel echt op gang kwam.

En dan nog was het eerst met halve kansen dat er gemorst werd, want een afstandsschot van Hubert en een nipt naast hobbelende bal van Van Heerden kan je moeilijk bestempelen als open doelkans. Eindelijk viel er dan toch een serieuze kans te noteren. Eéntje die zelfs niet gemist had mogen worden, zeker niet door Vossen. Maar de topschutter liet de goede voorzet van Barda door de benen glippen.

Dekelver straft af

Pijnlijke zaak, want aan de overkant ging de bal wel tegen de netten. Iakovenko mocht een vrije trap nemen en deed dat met zoveel verve dat Dekelver er enkel nog zijn hoofd moest tegenzetten om de bal in de verste hoek te zien verdwijnen. Genk reageerde met een goede kopbalkans voor Barda, maar die verdween naast.

Westerlo kon zowel in het spelbeeld als in het kansenaantal zijn voet naast leider Genk zetten. Al hadden de Limburgers ook wel een goal verdiend.

Tumultueus vierde kwartier

Het moet zijn dat Vercauteren zijn jongens stevig de les spelde in de kleedkamer, want het was een heel ander Genk dat aan de tweede helft begon. En nog geen minuut gespeeld of alles was al te herdoen. Iakovenko verloor op nogal knullige manier de bal aan een serieus aandringende Vossen. Die lanceerde Barda en de Israëliër vond het gaatje tussen De Winter en de paal.

En er gebeurde heel wat in dat begin van de tweede helft. Een rode kaart voor Corstjens bijvoorbeeld. Terecht ook, want de verdediger ging met twee voeten vooruit in op Buffel. Wat nog? Een kans voor Matoukou die via de paal weer in het veld botste en Barda met een schot uit een net iets te scherpe hoek.

De Winter pakt punt

Genk rook zijn kans en kwam nu met heel veel volk opzetten. Vossen en Barda testten de vuisten van De Winter en ook Buffel en Dugary toonden zich gevaarlijk, maar de tien van Westerlo hielden het goed gesloten en wat er wel doorkwam werd door De Winter onschadelijk gemaakt.

De Winter werd in het slotkwartier zelfs de held van de dag. Hij hield immers enkele gemaakte doelpunten uit zijn doel. De Westelse doelman stond autoritair te keepen en bezorgde Frank Vercauteren zelfs hoofdpijn, te zien hoe die stond te vloeken en te roepen. Genk kan zondag zijn leidersplaats kwijt zijn aan Anderlecht.

Herbeleef Westerlo - KRC Genk