Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Jan Breydel
Club Brugge boekt Uefa-bekerticket
Anthony Van der Planken

Club Brugge heeft woensdagavond de Europese doorstart in de Uefa-beker veilig gesteld. De Belgische landskampioen klopte Rapid Wenen met 3-2.

Nochtans begon Club dramatisch aan de partij. Na amper 20 seconden mocht de volledig vrijstaande
Kincl de bal voorbij Tomislav Butina koppen. Toch lieten de Bruggelingen zich niet doen. Nog voor de tiende minuut zorgde Javier Portillo voor de gelijkmaker. De Spanjaard kon profiteren van gestuntel van doelman Hedl, die een volley van Bosko Balaban loste en zo Portillo vrije baan gaf. Diezelfde Balaban had – net als Sven Vermant trouwens – niet zoveel eerder al een goede scoringsmogelijkheid gekregen.

De thuissupporters konden weer opgelucht ademhalen, maar in de daaropvolgende minuten bewees Rapid dat de Bruggelingen allesbehalve gewonnen spel hadden. De Oostenrijkers kwamen enkele keren gevaarlijk opzetten. Eerst was er
Hlinka, die de bal leek binnen te trappen. Van Audenaerde redde op de lijn, al gebeurde dat wel – onvrijwillig – met de arm. Niet veel later kwam Butina goed tussen op een vrije trap van Hofmann. Ook Dober kreeg een leuke kans, hij legde de bal voorlangs.

Toch was het niet alleen Rapid dat gevaarlijk was. Club Brugge claimde na twintig minuten een strafschop na een duidelijke hands van een Oostenrijker. De scheidsrechter floot echter niet. Dan doe ik het zo maar, moet Balaban gedacht hebben, want niet veel later trapte de Kroaat een vrije trap knap binnen. Rapid was even aangedaan en moest toezien hoe Portillo en
Blondel nog twee kansjes op de 3-1 kregen. Ook de bezoekers kwamen nog dicht bij een trefer, maar Butina gunde Kincl geen tweede doelpunt.

Club startte het best aan de tweede helft. Portillo en
Gert Verheyen gingen elk hun kans, maar scoren lukte niet. De grootste kans was voor Balaban, maar de Kroaat schoot van dichtbij in het zijnet. Een fout die hij wat later helemaal zou goedmaken door de bal voor het doel af te geven aan kompaan Verheyen, die de bal in doel stifte. 3-1, Club Brugge op rozen.

Na de 3-1 verwaterde de wedstrijd. Club controleerde, Rapid probeerde. De Oostenrijkers zagen een vrije trap van Hofmann ei zo na in doel vliegen, Butina stond weer paraat. Tien minuten voor tijd zou de vrijschopspecialist dan toch scoren door een voorzet voorbij Butina te werken. Het beloofden nog tien spannende minuten te worden, maar verder dan de aansluiting kwam Rapid niet.

Club Brugge heeft zo zes punten uit vier wedstrijden en is daarmee zeker van kwalificatie voor de Uefa-beker. Juventus won ondertussen van Bayern München, waardoor een verder Champions League – avontuur zo goed als uitgesloten is. [JA]