Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Anfield Road
Anderlecht verstevigt pijnlijk record
Thomas Dubois

Net als twee weken geleden was ook nu Liverpool te sterk voor Anderlecht. De titelverdediger won thuis met 3-0. Anderlecht begon de wedstrijd zonder Deschacht en Jestrovic, maar met de fitte Juhasz en Tihinen. Vercauteren opteerde voor een 3-5-2 met Serhat en Mpenza in de spits, gesteund door onder andere Wilhelmsson en Goor

Liverpool op zijn beurt speelde in een 4-4-2 systeem waarbij Gerrard in vergelijking met de wedstrijd in Anderlecht terug in de ploeg stond na blessure. Opvallend ook, vóór deze wedstrijd had het spitsenduo Crouch-Morientes nog geen enkel doelpunt gemaakt.

Na het horen van een indrukwekkende "You’ll never walk alone" en de alombekende hymne was het Liverpool dat in de eerste minuut kwam dreigen. Crouch kon zonder gevaar naar doel koppen en een twintigtal seconden later stond Garcia aan het kanon. Beide pogingen konden keeper Proto niet in gevaar brengen.

Nadat het eerste gevaar geweken was, slaagde Anderlecht er in om het evenwicht te herstellen. Dat resulteerde bijna in een al dan niet terechte strafschop. Op de counter kon Akin doordringen in het strafschopgebied, hij werd gehaakt door de verdediger van Liverpool en viel neer. Kim Milton Nielsen zag niets en liet gewoon doorspelen. Goor gaf enkele minuten later een vrije trap rechtstreeks op doel, maar keeper Reina hoefde niet eens in te grijpen.

Pas op de twintigste minuut kon Liverpool terug even dreigen via Crouch, maar de aanvaller kon niet afwerken. Anderlecht deed goed mee, maar zoals het zo vaak gebeurt met de Belgische recordkampioen krijgt het dan het deksel op de neus. Op rechts kreeg Morientes te veel ruimte van Goor en dat had Gerrard gezien, Morientes hoefde maar aan te nemen en te schieten. Via de paal belandde de bal in doel. Een knap doelpunt van schuin voor het doel. Meteen de eerste van Morientes dit seizoen en tevens zijn 27e op het kampioenenbal.

Was het spel eerder saai en gelijkopgaand voor de rust, dan was het spelbeeld in de tweede helft helemaal anders. En jammer genoeg niet in het voordeel van Anderlecht. Liverpool kwam beter in de wedstrijd. Gelukkig voor Anderlecht bewees Proto nog maar eens zijn klasse. Na een mislukt schot van de ingevallen Zenden kon Luis Garcia als een duiveltje uit een doosje ei zo na afdrukken. Gelukkig schoot die laatste in het zijnet. Uitstel is geen afstel dacht Luis Garcia en op het uur kon hij met een rake kopbal van op zo’n twaalf meter een voorzet van Finnan in doel verlengen. De voorsprong van Liverpool was meer dan verdiend, zeker op basis van de tweede helft, waarin Anderlecht niet in het stuk voorkwam.

Het collectief mocht dan wel falen, de mooiste actie van de wedstrijd komt dan toch op naam van een Anderlecht-speler. De Zweed Wilhelmsson kon de hele achterlijn afdweilen en stootte dan op Reina. Opschudding dan een kwartier voor het einde toende pas ingevallen Jestrovic zonder boe of ba van het veld werd gestuurd. Aanleiding hiertoe is een verwijt richting Sissoko. Kim Milton Nielsen stond er vlakbij en zal het niet al te net gevonden hebben van hem. Een racistische opmerking? Het zou niet mogen op een voetbalveld.

Voor Anderlecht was het nu de opdracht van de schade te beperken. Liverpool domineerde en dit resulteerde in pogingen van Gerrard en Cissé. Voor Anderlecht kon Zewlakow vijf minuten voor tijd nog eens aanleggen, maar zonder gevaar voor Reina. Het werd aan de overkant echter nog 3-0 toen Cissé op de rand van buitenspel alleen op Proto af kon gaan en maar simpel binnen te schieten had.

De vierde nederlaag op rij in deze Champions League voor Anderlecht, waardoor het nu ook rekenkundig uitgeschakeld is voor een verlengd verblijf in het grootste Europese toernooi. Deze nederlaag is meteen ook de elfde op rij in de Champions League. Een bittere pil om slikken, maar de cijfers liegen niet. Een nieuwe blamage zit eraan te komen. Het enige dat Anderlecht nu nog in de Champions League kan doen, is stunten tegen Chelsea of Betis. [AN]

Liverpool: Reina; Finnan, carragher, hyypia, Riise; Gerrard (79’ Kewell), Alonso, Sissoko, Garcia; Crouch (72’ Cissé), Morientes (52’ Zenden)

Anderlecht: Proto; Tihinen, Juhasz, Zewlakov; Vanderhaeghe (68’ Pujol), De Man, Wilhelmsson, Zetterberg, Goor; Serhat (68’ Jestrovic), Mpenza (82’ Baseggio)