Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Veltins-Arena
Schalke wint tegen negen Turken
Philippe Crols

Het was alles of niets voor Schalke 04 dinsdagavond. Bij verlies of gelijkspel was de tweede ronde heel ver weg, bij winst hielden ze hun kansen gaaf. Schalke deed wat het moest en won met 1-0 van het Turkse Fenerbahçe. Fenerbahçe speelde ruim een halfuur lang met negen mensen.

Schalke was zijn publiek wat verschuldigd na de oplawaaien die het de afgelopen week te verwerken kreeg. Dat hadden de mannen van Ralf Ragnick maar al te goed begrepen blijkbaar, want de nodige agressiviteit en duelkracht was deze keer wel aanwezig. Op de eerste kans moesten de 53.993 toeschouwers in de Veltins Arena wachten tot minuut dertien. Een voorzet van Hamit Altintop vond het hoofd van Lincoln, maar Fenerbahçe-doelman Demirel Volkan wist de bal uit zijn doelvlak te houden. Twee minuten later zag de Turkse doelman er al wat minder goed uit. Hij moest een schot van Levan Kobiashvili lossen en gelukkig voor Volkan was er geen blauwhemd in de buurt om de 1-0 binnen te trappen. Voor de eerste kans van de bezoekers moest men wachten tot halverwege de eerste helft. Önder Turaci (ex-Standard) kon op een Turkse hoekschop vrij inkoppen, maar Frank Rost wist met een goede redding de nul op het bord te houden.

Nadat doelman Volkan weer eens een bal ongelukkig in hoekschop had getikt, kreeg de thuisploeg ook een uitstekende kans om op voorsprong te komen. De hoekschop van Lincoln werd door Christian Poulsen verlengd tot bij Kevin Kuranyi, die van dichtbij naast kopte. Na iets meer dan een halfuur spelen kwam de verdiende voorsprong dan toch op het bord voor de thuisploeg. Draaischijf Lincoln bracht voor, Kuranyi won het kopbalduel van Fabio en de bal verdween achter Volkan in doel, 1-0. Het was niet bepaald het dagje van Fabio. Een vijftal minuten na de 1-0 mocht hij al vroegtijdig inpakken. Lincoln was alleen op weg naar doel toen Fabio aan de noodrem trok. De Spaanse scheidsrechter Luis Cantalejo twijfelde niet en trok de logische rode kaart. Schalke mocht zo dus niet alleen met een 1-0-voorsprong, maar ook met een man meer de rust in.

Ondanks dat de ploeg uit Istanbul met een man minder de kleedkamer uitkwam, startten de overgebleven tien toch met goede moed. Tien minuten na rust zakte die moed hen echter alweer in de schoenen. Na een fout op Kuranyi zag Marco Aurelio zijn tweede gele kaart van de avond en dus moesten de Turken met negen verder. Raar maar waar, maar met twee mensen meer kreeg Schalke het moeilijker. Niet dat de bezoekers plots ook kansen kregen, maar de thuisploeg wist gewoon niet wat aan te vangen met zoveel ruimte. Pas een dikke tien minuten na de tweede Turkse uitsluiting was Schalke nog eens gevaarlijk. Een schot van Fabian Ernst ging een metertje naast. "Dan gooi ik er maar een aanvaller bij", moet Ragnick gedacht hebben. Met Ebbe Sand voor verdediger Altintop gebeurde dat ook. Met nog twintig minuten te gaan had de Deen de wedstrijd in een beslissende plooi kunnen leggen. Helaas voor de thuisploeg had hij geen oog voor de vrijstaande Kuranyi.

Plots kwamen er toch terug wat kansen voor de thuisploeg. Verdediger Mladen Krstajic kwam op aangeven van Lincoln tot schieten. Hij deed dat bijzonder hard, maar de bal ging net naast het doel van Volkan. Even paniek bij de thuisploeg tien minuten voor tijd. Nicolas Anelka ging achter een lange bal aan en ontdeed zich van Marcelo Bordon. Vervolgens kon hij richting doel gaan, maar de bal sprong van zijn voet en zo was het gevaar geweken. Pas in minuut 91 kwam de beslissende goal er voor de thuisploeg. Op voorzet van Rafinha kon Sand de 2-0 in het Turkse doel koppen. Zo won Schalke na een zeer goede eerste en een zeer matige tweede helft met 2-0.

Dankzij deze overwinning van Schalke blijft het razend spannend in groep E. PSV gaat nu met zeven punten uit vier wedstrijden aan de leiding. Schalke heeft vijf punten en is nu gedeeld tweede met AC Milan. Fenerbahçe is laatste, maar heeft amper een punt minder dan Milan en Schalke en dus is de kwalificatie ook voor de Turken zeker nog mogelijk. [AN]