finFinland
belBelgië
Datum: 21/06/2021 21:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Krestovsky Stadium
Duivels hebben own goal nodig om Fins gewapend beton te slopen
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Sint-Petersburg
| 259 reacties

Finland maakte het de Rode Duivels heel moeilijk

Duivels hebben own goal nodig om Fins gewapend beton te slopen
Foto: © photonews

Respect Finland! Naar hun mogelijkheden hebben ze het de Rode Duivels heel moeilijk gemaakt. Er was zelfs een heel ongelukkige own goal nodig om hun 'game plan' in het water te doen vallen. Maar bij de Rode Duivels ontbrak er toch de nodige creativiteit om zo'n dubbele muur af te breken.

Vijf verdedigers en drie verdedigende middenvelders, daar geraak je zelfs met al je sterren op het veld niet zomaar voorbij. Pukki en Pohjanpalo stonden daar vooraan bij de Finnen ook gewoon moest er eens sporadisch iets uit de kast vallen, maar echt op scoren en aanvallen was het spel van Finland niet gericht. Een gelijkspelletje en zo bij de derde besten van de groepsfases geraken. 

Doku bedrijvigste, De Bruyne zoekende naar openingen

Roberto Martinez had zijn snelheidsduivel Doku aan de aftrap gebracht en zette zelfs Trossard in steun. Toch eens proberen of die het ook niet kan als wingback. Tegen Finland kan je je dat permitteren, moet de bondscoach gedacht hebben. Maar zelfs met al dat aanvallend geweld (Lukaku, De Bruyne, Hazard en Chadli waren er ook nog) bleef dat Finse metselwerk het houden.

't Speelveld was maar 68 op 55 meter groot. Behalve Courtois stonden de 21 acteurs quasi constant op de helft van Finland. Dat noemen ze dan een belegering. Wel eentje met weinig resultaat, want een projectiel in de zestien kregen de Duivels maar zeldzaam. En als er bij toeval eentje door de grondtroepen geraakte, was er nog ergens een achtergebleven gast van de mijnontruimingsdienst die het ding onschadelijk maakte.

De Bruyne probeerde zijn ploegmaats te bereiken, maar Lukaku was omringd door drie verdedigers. KDB bleef zoeken, maar de Finnen bleven zijn voorzetten afbreken. Over Witsel moeten we ons geen zorgen maken, die deed zijn ding. Hazard ook, maar de eerste de beste trap tegen zijn enkel deed hem weer grimassen. De bondscoach keek bezorgd toe.

Maar hij kon door. Oef! Maar wat was dat toch allemaal? Niemand die eens van van verder wou trappen. Het zat potdicht! Eens proberen zou niemand geschaad hebben. De bondscoach had Benteke in de verdediging kunnen gezet hebben en er zou nog niks Fins doorgeraakt zijn.

Na een fantastische pass van KDB leek Lukaku zijn derde gemaakt te hebben, maar de VAR stak er een stokje voor. Zo'n avond waar niks meezit... Of toch wel. Toen Vermaelen naar doel kopte en het doelhout raakte, kwam doelman Hradecky ongelukkig tussen en duwde het leer in eigen doel. Pijnlijk, want hij had 'Man van de Match' kunnen worden met zijn reddingen.

Uiteindelijk pikte Lukaku toch nog zijn begeerd doelpuntje mee. Daarmee blijft hij in de race om de topschutterstitel. Weer dezelfde combinatie als bij het afgekeurd doelpunt: De Bruyne die hem vond en Big Rom die van zijn verdediger afrolde en vernietigend uithaalde. Niks aan te doen. Maar of deze prestatie iedereen zal geruststellen, betwijfelen we.

Opstellingen

Finland Finland

  Speler G Beoordeel
1 Hradecky Lucas 90' -
2 Arajuuri Paulus 90' -
3 O'Shaughnessy Daniel 90' -
4 Toivio Joona 90' -
6 Kamara Glen 90' -
8 Lod Robin 90' -
10 Pukki Teemu 90' -
14 Sparv Tim 59' -
18 Uronen Jere 70' -
20 Pohjanpalo Joel 70' -
22 Raitala Jukka 90' -
  Bank G Beoordeel
5 Väisänen Leo -  
7 Taylor Robert -  
9 Jensen Fredrik -  
11 Schüller Rasmus 31' -
12 Joronen Jesse -  
13 Soiri Pyry -  
17 Alho Nikolai 20' -
19 Kauko Joni 20' -
23 Jaakkola Anssi -  
24 Valakari Onni -  
25 Ivanov Robert -  
26 Forss Marcus -  

België België

  Speler G Beoordeel
1 Courtois Thibaut 90' -
3 Vermaelen Thomas 90' -
4 Boyata Dedryck 90' -
6 Witsel Axel 90' -
7 De Bruyne Kevin A 90' -
9 Lukaku Romelu 84' -
10 Hazard Eden 90' -
18 Denayer Jason 90' -
22 Chadli Nacer 90' -
24 Trossard Leandro 75' -
25 Doku Jérémy 75' -
  Bank G Beoordeel
5 Vertonghen Jan -  
8 Tielemans Youri -  
11 Carrasco Yannick -  
12 Mignolet Simon -  
13 Sels Matz -  
14 Mertens Dries -  
15 Meunier Thomas 15' -
17 Vanaken Hans -  
19 Dendoncker Leander -  
20 Benteke Christian 6'  
23 Batshuayi Michy 15' -
26 Praet Dennis -  
Herbeleef Finland - België