belBelgiƫ
walWales
Datum: 16/11/2014 18:00
Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Duivels vinden geen gaatje in Welshe muur
Duivels vinden geen gaatje in Welshe muur
Foto: © Photonews

Negentig minuten lang beuken zonder resultaat, dat moet pijn doen. Aanvallend liep het niet echt vlot, en dat doet ook pijn. Want daar spelen toch onze sterren? 5 op 9 in de eerste drie kwalficiatie-interlands voor het EK. Bwa... niet slecht, maar ook niet overdonderend

Johan Walckiers, Cédric De Volder en Arnout Van Lindt in Brussel

Marc Wilmots zorgde voor geen verrassingen met zijn opstelling, maar misschien wel met de invulling ervan. Chadli, De Bruyne, Fellaini en Hazard speelden bijna op één lijn. Witsel moest zo wel een heel groot gebied bestrijken, maar deed dat met verve. Achter diepe spits Origi wisselden Hazard, De Bruyne en Chadli van positie dat het een lieve lust was.

Uitmuntende Hazard

Hazard eiste daarbij opvallend veel de bal op. Kleine Eden draaide de Welshe verdedigers een paar keer stapelgek. Na een slalom die de meest ervaren skiër jaloers zou maken kon enkel Hennessey hem nog van de openingsgoal houden. Chadli had een reuzenkans na een subtiel tikje van Origi, Lombaerts, mee opgerukt bij een corner, krulde een afvallende bal tegen de paal en de vrije trap van De Bruyne belandde in de handen van Hennessey. Courtois moest één keer aan de bak toen Bale zijn traptechniek etaleerde bij een vrije trap vanop vijfentwintig meter.

België boven, maar zelfs met een uitmuntende Hazard kon er niet gescoord worden. Nadeel van een sterke Hazard: De Bruyne werd minder in het spel betrokken en laat nu hij de man zijn die de laatste pass in de voeten heeft. Speltechnisch was het echter leuk om te zien allemaal. Aangenaam, maar we doen het toch nog altijd voor de goals en de punten, zoals de bondscoach zo graag benadrukt.

Mertens slikt tong in na kopduel

Bijna was het zelfs prijs aan de andere kant, want Bale sloop door de verdediging op kousenvoeten, maar zette de bal naast. Wilmots riep zijn joker naar zich toe. Benteke moest maar wat gaan opbeuken tegen de forse Welshmen. De enige vraag die we ons stelden: waar bleef Dries Mertens? Twintig minuten kreeg hij. En het publiek was het rijkelijk met ons eens. Twintig seconden op het veld: een kopbal zowaar om Benteke voor doel te zetten. Maar dan, vijf minuten voor tijd een kopduel met Dummett en Dries ging bewusteloos naar de grond. Een dikke vijf minuten werd er aan hem gewerkt op het veld. Tong ingeslikt blijkbaar terwijl hij naar de grond ging.

Ondertussen, echte kansen? Nee, die kwamen er amper. En de afstandsschoten waren gewoon te zwak en te slecht gericht om Wayne Hennessey, tweede doelman van Crystal Palace te verontrusten. Williams dwong Courtois zelfs de 0-1 uit doel te houden. Veel te veel onzuiverheden rond de zestien van de tegenstander: vastdribbelen, verkeerde keuzes en slechte passes... Nee, dat moet beter als je stugge Welshmen wil afmaken. Benteke heeft daarbij zijn topvorm nog niet vast en vanuit het middenveld kwam er te weinig aansluiting. 

De bondscoach koos voor een voorzichtigere aanpak, maar soms moet je met veel volk in de zestien komen om iets te forceren. En overtal creëren op de flanken. We zeggen nu al een jaar dat er groeimarge is, maar die mag er nu ook gaan uitkomen.

Opstellingen

Belgiƫ Belgiƫ

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 7.7
Vanden Borre Anthony 90' 6
Alderweireld Toby 90' 5.3
Lombaerts Nicolas 90' 5
Vertonghen Jan 90' 7.7
Fellaini Marouane 90' 2.7
Witsel Axel 90' 8
De Bruyne Kevin 90' 2.7
Chadli Nacer 62' 2.7
Origi Divock 73' 4
Hazard Eden 90' 7
  Bank G Beoordeel
Mertens Dries 89' 7.3
Benteke Christian 28' 4
Januzaj Adnan 1'  
Denayer Jason -  
Ciman Laurent -  
Mignolet Simon -  
Gillet Jean-FranƧois -  
DembĆ©lĆ© Mousa -  
Meunier Thomas -  
De Bock Laurens -  
Nainggolan Radja -  
Lukaku Romelu -  

Wales Wales

  Speler G Beoordeel
Williams Ashley Errol 90' -
Hennessey Wayne   90' -
Gunter Chris 90' -
Taylor Neil 90' -
Chester James 90' -
Ledley Joseph   90' -
Allen Joe   90' -
Ramsey Aaron 90' -
Bale Gareth 90' -
Robson-Kanu Hal 90' -
Cotterill David 45' -
  Bank G Beoordeel
Davies Benjamin -  
Williams Owain Fon -  
Lawrence Thomas -  
Ward Daniel -  
Huws Emyr -  
Dummett Paul -  
Taylor Jake -  
Matthews Adam -  
Collins James -  
Gabbidon Daniel -  
Ricketts Samuel -  
Williams George   45' -
Herbeleef Belgiƫ - Wales

EK Kwalificatie