belBelgië
walWales
Datum: 16/11/2014 18:00
Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Koning Boudewijn Stadion

Herbeleef België - Wales (EK Kwalificatie)

Volg de match tussen België en Wales live, samen met vele andere supporters.

Discussieer live mee!

Vooraf
De Rode Duivels hopen vanavond de leidersplaats te pakken. Daarvoor is niet alleen een overwinning tegen Wales nodig. Ook Bosnië-Herzegovina zorgt er maar beter voor dat er iets wordt gepakt tegen Israël.
17:57
De volksliederen van Wales en België zijn achter de rug, we kunnen er aan beginnen.
17:58
Bij de oplopertjes zagen we overigens een opvallende mini-Nainggolan. Hanenkam nog aan toe!
17:59
Hoe de spelers bij het binnenkomen een begroeting kregen - oorverdovend lawaai - en hoe ze toejuichingen kregen ... alsof ze bijna Europees kampioen zijn. Enfin, toch maar eerst even voorbij Wales geraken zeggen wij dan.
18:00
Origi en De Bruyne zijn er klaar voor, wij zijn er klaar voor. Bent u er klaar voor?
1
België - Wales: 0-0
1
Het feest is begonnen in Koning Boudewijnstadion
En we zijn er aan begonnen, dames en heren. Origi en De Bruyne hebben afgetrapt, na 20 seconden komt de bal rustig tot bij Courtois. En de fans? Die zijn hun toekomstig Sportman van het Jaar nu al in de bloemetjes aan het zetten.
2
Bale speelt centraler dan ooit. Schrik voor de duels met Anthony Vanden Borre?
3
Vanden Borre gaat opnieuw over de middenlijn - zou het mogen van de bondscoach? - en levert iets te hard in bij Chadli. Die slingert de bal toch nog voor, maar er is niemand om in te koppen.
5
Vijf minuten bezig, de eerste goede actie spint zich op. Met een lopende Eden, een kaatsende Vanden Borre, een overpassende Chadli.
6
Toch even opletten aan de overkant, maar Robson-Kanu en Ramsey kunnen niet afdrukken - Vanden Borre knalt er een tackle tussen op de bal.
7
De fans zijn wel ver-schroei-end hard bezig, maar op het veld volgt men vooralsnog - niet. Wales drukt.
8

9
Sportman van het Jaar Thibaut Courtois - enfin, tenzij de Waalse pers toch voor Goffin kiest - is de grote held. Niet dat hij al iets heeft moeten doen hoor, maar een balletje plukken is genoeg voor applaus van hier tot in Parijs. Daar moeten we zijn binnen een maand of 18-19.
11
Voorlopig zijn slordigheden baas en laten we het spel eigenlijk vooral aan de Welshe bezoekers.
12
En daar is dan toch de eerste goede voorzet van de avond, maar de bal gaat nog net voor Fellaini in veiligheid.
13
En nu De Bruyne met een heerlijkheidje, maar Origi probeert het iets te moeilijk. Dus kan keeper Hennessey oprapen en is het weg kansje.
13
Aan de overkant krijgt Wales een vrije trap van op 28 meter en 43 centimeter. Enfin, in Wales - u weet wel Verenigd Koninkrijk met zijn rare maten en gewichten (yards en inches) noemt men een afstand van 28 meter en 43 centimeter 1 Bale.
14
Courtois pakt vrije trap Bale: 0-0
Bale lapt hem goed over de muur, maar Courtois kan wegboksen. Uiteindelijk een corner die hij autoritair pakt.
15
Eden Hazard schudt er ondertussen aan de overkant een dribbel uit om u tegen te zeggen: voorbij vier man en dan tegen Hennessey.
17
De Bruyne met zoals dat heet een lekkere voorzet. Net tussen Origi en Fellaini door op het hoofd van een bezoeker. Even later een knalletje van Hazard dat wordt geblokt.
18
Op een dag kan je de job van je leven vinden. En als dat niet als profvoetballer kan ... dan maar als minder balgevoelige steward? "Los erneffen", zoals dat heet bij de bal die door Wales werd over de zijlijn getrapt.
19
België is nu stilaan wel de duels aan het winnen. Witsel knokt zich terug naar de bal, het vervolg via Vertonghen is minder.
21
Hazard heeft er zin in
Hazard heeft er zin in, dat mogen we na 20 minuten wel besluiten. Doelpunten heeft het wel nog niet opgeleverd, dus staat het nog steeds 0 tegen 0.
22
Wales lijkt snel te zullen gaan vervangen. Coleman roept toch alvast een van zijn blauwhemden bij zich.
23
Chadli laat 1-0 liggen
En daar is plots de lekkere insnijding, het leuke afleggertje van Origi - meesterlijk als Hertaham door de boter dat Wales heet - en de afwerking van Chadli ... tegen doelman Hennessey. Ow ow ow!
25
Ashley Williams denkt even: dit zijn de Six Nations, even met die bal die al buiten is gaan lopen en nog een lepe achterwaartse pass afvuren, maar de ref had het gezien. Op reprimande, zonder kaart.
26
Vanden Borre eerst met een leuke move en dan de oprukkende beweging in de zestien. Leuk voor de fans, dat wel!
26
Het zit niet mee: Lombaerts op de kruising
En nu is het Lombaerts die de weggekopte corner op de slof neemt. Half vallend toeft hij de bal op de kruising. Origi kan er te weinig been tegen zetten op de terugweg.
27
Vanden Borre bijna met dé owngoal van het jaar, maar Courtois heeft de tegenwoordigheid van geest om weg te koppen en dan er tegen aan te hensen!
29

30
Hazard legt voor, maar een Welsh been voorkomt dat Origi kan binnenprikken. Toch al een halfuurtje goalloos moeten rondwalen ondertussen.
31
Halfuur gespeeld. We hebben wel al wat mogelijkheden gehad, maar we zouden graag scoren ...
33
 Gele kaart voor Joseph Ledley
Ledley tikt in het gezicht van Witsel en maakt nog misbaar ook ... eerste geel van de match!
33
Nu krijgt ook België een vrije trap van op zo'n 22,5 meter. 22,5 meter staat in en rond Chelsea bekend als - u kent dat met die rare maten en gewichten in de UK - 1 Hazard.
34
Ook Hazard speelt het echter niet klaar om te scoren, maar via de muur niet meer dan een corner. Die wordt door De Bruyne leuk aangesneden, maar er kan niemand goed bij.
36
Niet heel erg sportief van de bezoekers: Vertonghen had een bal buiten getrapt om Gunter tijd te geven bij te komen, daarna foefelt een van zijn collega's de bal hard over de achterlijn.
37
Witsel weet waar de goede nieuwsgaring te vinden is en tikt ostentatief een balletje naast De Bruyne richting de boarding van Voetbalkrant.com.
39
Het spel valt stil. Iets met kabbelen naar de rust?
40
Robson-Kanu (die speler van Reading) tikt Vanden Borre vol aan met de elleboog.
42
Komt er nog wat voor de koffie?
De vraag van de dag: krijgen we nog een doelpunt voor de koffie. En de bijvraag van de dag: is er weer heerlijke cake bij?
44
Opnieuw een vrije trap. Deze keer mag De Bruyne zich klaarzetten en hij dwingt Hennessey uiteindelijk ook tot een redding.
45+1
Bale wordt diep gestuurd, maar Courtois kan laconiek plukken.


Scheidsrechter
Rust
België - Wales: 0-0

Wat vind je van de match? Laat het weten in de Reacties.
18:46
Rusten bij 0-0
En zo gaan we meteen naar de koffie, thee of ander gerstenat. We hebben nog geen doelpunten gezien, krijgen we nog wat na koffie?
18:55
"Da Boy Tommy ééé maat. De grondlegger van de techno", aldus een collega over de muziek tijdens de rust. Enfin, hopelijk vallen wij - Halloween en Boogiemangewijs - ook niet in slaap in de tweede helft.
18:58
Over grondleggers gesproken ... the beat goes on met "I like it loud." Die van Wales gaan alvast mee. Het is natuurlijk ook al van de jaren '90 geleden dat ze nog reden hadden tot feesten in EK- of WK-kwalificatiematchen.
46
Vervangen David Cotterill
Ingevallen George Williams


46
We zijn er terug aan begonnen in het Koning Boudewijnstadion, met een wissel aan bezoekende kant.
47
Eden Hazard schuift nog eens naar binnen, het schot is te zwak om de keeper echt te bedreigen.
49
De nieuwe - George Williams - met enkele lekkere pogingen aan de zijlijn. De voorzet komt er niet uit.
51
Chadli haalt de achterlijn nog eens, meer dan een overgekopte corner levert het wel niet op uiteindelijk. Maar we zijn terug baas na de koffie, nu nog dat doelpunt.
53
Het is even een spelletje om ter hoogst. De Bruyne en wat Welshe spelers deden hun stinkende best, maar Mega Toby is de held met een loeier van een meter of 17 hoog - schatten we.
54
De bezoekende fans gaan er stilaan in geloven. Enfin, we kunnen ze verstaan na deze eerste tien minuutjes tweede helft. #Tousensemble is het muffe antwoord.
56
Het gaat hard nu. Eerst kan Ramsey net niet tot bij Bale, even later is er aan de overkant een mislukte dribbel van Origi en plots kan Bale voorbij Vanden Borre én Alderweireld, maar zijn gekraakt schot gaat voorlangs.
59
Benteke staat invalsklaar. Ondertussen is Williams - de invaller - er bijna weer tussendoor geglipt.
60
Misbaar nu: Fellaini ligt tegen de grond, Bale speelt ostentatief door en Witsel gaat er daarna zo mogelijk nog ostentatiever aanhangen. Vrije trap.
60
Nog een halfuur en nog steeds 0-0
En zo duikelen we voorbij het uur. Courtois pakt de vrije trap van Bale in twee tijden.
62
Vervangen Nacer Chadli
Ingevallen Christian Benteke

Chadli gaat er uit, Benteke komt er in voor een halfuurtje. Origi schuift door naar de flank, maar we brengen dus extra aanvalskracht in de ploeg.
64

65
En zo tikt de tijd verder. Williams nog eens met een pogingetje, al lijkt Wales toch stilaan tevreden te zijn met een puntje. En wij?
67
Een blessurebehandeling voor Allen duurt wel even lang. Ook even comedy capers met de brancard die afkwam en te laat kwam. Waar blijft het voetballend hoogtepunt van de tweede helft?
69
Nu dan toch nog even dreiging. De Bruyne en Hazard met een tweevoudige dubbelpass, het schot van KDB zoeft een metertje naast.
70
Driesje is op komst, nog twintig minuten en Wales krijgt het lastiger om onder de Duivelse druk weg te raken.
71
Hazard probeert een voorzet met een rabona uit de slof te schudden, maar Hennessey kan er mee staan lachen en in het zijnet landen. Even later is hij ook bij de pinken om een voorzet voor Fellaini kan koppen.
72
Bale rukt nog eens op, maar het levert uiteindelijk niet meer op dan een zwak schotje waar Courtois geen probleem mee heeft.
73
Vervangen Divock Origi
Ingevallen Dries Mertens

Het is nu of nooit: Marc Wilmots brengt Driesje Supersub Mertens en het publiek is helemaal verkocht. Veel vrouwen dus in het stadion, hij zweept de boel op als hij een corner gaat gaan trappen.
73
 Gele kaart voor Joe Allen

75
Nog een kwartier en het staat nog steeds 0-0. We zetten wel steeds meer druk, maar het komt er net niet uit voor de doelmond. Benteke heeft nog geen bal geraakt op voorzetten van De Bruyne, Mertens en Hazard.
77
En nog eens Benteke die half naast de bal tast. Via-via komt de bal bij Mertens, die lang aarzelt.
79
De druk houdt aan, maar niet hoog genoeg. Als de Welshmen dan toch in paniek raken is er weer Mertens die met de bal aan de haal gaat. Na een inworp knalt hij zelf over.
81
Nog eens een corner, maar die levert niets op. Witsel kopt naast.
82
De paniek neemt wel toe. Hazard kan bijna bij een bal van Benteke met het hakje, maar er zit een verdediger tussen. Even later proberen de Duivels met twee tegelijk te koppen - ook niet heel slim.
83
Het mag gaan gebeuren ....
Vanden Borre zet zijn schoudertje tegen Bale, die pardoes neergaat. Ok, duelkracht allemaal leuk en wel ... maar er moet gescoord worden ook om de drie punten te pakken.
83

offsite
Plots Benteke alleen voor de kooi van Hennessey, die half door zijn benen toch nog naast kan werken. En ook al afgevlagd voor buitenspel ...
84
Aan de overkant moet Courtois even plat op een inzet van Williams, die er ook in de herneming net niet bij is.
85
 Gele kaart voor George Williams
Williams buffelt Mertens omver, die bewusteloos lijkt te zijn. Maar geel is dan ook een vreemde beslissing.
86
Dat worden minuten en minuten er bij, want Mertens is echt niet ok.
86
Mertens bewusteloos ... tong ingeslikt?
Dat ziet er echt niet goed uit daar met Dries Mertens. De teammaats waren meteen heel bezorgd, dat wordt ook wisselen. Januzaj moet er koud in.
89
Mertens afgevoerd, maar wakker
Mertens is ondertussen afgevoerd vanhet veld, maar met kraag tast hij naar het hoofd. Hij is dus wel terug wakker.
89
Vervangen Dries Mertens
Ingevallen Adnan Januzaj


90
Er komen zes minuten bij, maar dat is na die 5,5 minuten van Mertens alleen eigenlijk nog weinig ...
90+2
Benteke vergeet te kaatsen met Hazard en weg kans. Via Januzaj wordt het toch nog warm, maar de voorzet wordt steevast gekeerd.
90+3
Ondertussen zijn er krampen en andere tijdreksels bij de Welshe boys.
90+4
 Gele kaart voor Wayne Hennessey
Ein-de-lijk geel heet dat dan voor steevast tijdrekken.
90+5
Vervangen Hal Robson-Kanu
Ingevallen Emyr Huws


90+6
Hoe mis je dat nog? Vertonghen en co brengen voor en in het bos van gaat het twee keer net net niet tegen de touwen. Grote druk naar voren.
90+7
En we mogen nog even verder. Bijna Bale alsnog met een geblokt schot in doel, maar Courtois kan de situatie inschatten.
90+8
En zo zijn de Jupiler-babes die na de match enkele wedstrijdballen aan de Duivels geven net als tegen IJsland weer een zeldzaam hoogtepunt.


Scheidsrechter
Einde
Wat vond je van de match? Laat het weten in de Reacties.