Analyse Waar was die 'tous ensemble'?

Waar was die 'tous ensemble'?
Foto: © Photonews

'Tous ensemble', het motto van de bondscoach en de KBVB, maar dan moet dat wel in alle gelederen kloppen. Te beginnen bij de ploeg die op het veld staat. En in de tweede helft zagen we meer los zand dan een hecht geheel. Er is heel wat werk aan de winkel.

Door Johan Walckiers

Het euforiesfeertje rond de nationale ploeg is verdwenen na het gelijkspel tegen Wales. Niet gewoon door het resultaat, maar vooral door de manier waarop. De bondscoach zag zes goede kansen, wij telden er drie. Drie mogelijkheden om te scoren tegen Wales, waarbij doelman Hennessey één keer echt aan de bak moest... Het lijkt toch vrij weinig voor een ploeg waar het zwaartepunt toch bij de creatieve spelers ligt.

De Bruyne en Hazard: wie liep er nu centraal?

Met De Bruyne en Hazard heb je twee spelers die in de twee zwaarste competities ter wereld elke week hun stempel drukken. Maar gisteren liepen ze elkaar gewoon voor de voeten. Eden trok in de tweede helft op eigen initiatief naar het centrum, maar moest daar weg van Wilmots omdat De Bruyne daar al zijn acties probeerde te maken. Eden zei 'foert' en bleef gewoon centraal staan waardoor De Bruyne op eigen initiatief naar de flank trok. "Ik ben ook niet dom, ik had geen ruimte om te voetballen omdat Eden centraal liep", aldus De Bruyne na de match.

Het is één van de zaken die Wilmots niet kon bijsturen. Eén, want er liep nog veel meer verkeerd: te veel door dat centrum proberen te voetballen, geen deftige voorzetten vanop de flank, Chadli, man in vorm bij Tottenham, die amper een bal juist kon raken op de rechterflank (tegen zijn natuur in dus), Origi die aan zijn lot werd overgelaten door de weinige aansluiting, tweede ballen die altijd voor de Welshmen waren,... 

Waar was de ruimte?

Nee, het was niet goed buiten dat eerste halfuur. Wilmots heeft een probleem binnen de kern, waar sommige jongens niet weten hoe te lopen in zijn strakke organisatie. Van de eerste tot de laatste moeten ze individueel beter zijn dan hun rechtstreekse tegenstanders - Bale uitgezonderd - maar dat was er niet aan te zien. Witsel bestreek negentig minuten lang een zone van twintig meter breed. Hij deed dat goed, maar kon nooit die ene pass geven die iemand op weg zette naar doel. Net als De Bruyne en Hazard, die dan weer veel te dicht bij de verdediging van Wales leunden. Als er geen ruimte is, moet je ze zelf creëren. En daar zitten we met een serieus probleem...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties