Het Uur van de Waarheid - Deel II

Harald Berings
| 0 reacties
Het Uur van de Waarheid - Deel II
Foto: © SC

D-DAY VOOR ZESTIEN CLUBS
 
Gisteren konden zeven clubs zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De andere zeven bleven teleurgesteld achter. Ook vanavond staan er weer acht wedstrijden op het programma, waarin zestien teams onder elkaar zullen uitmaken wie een ticket naar het kampioenenbal verdient, en wie zich tevreden zal moeten stellen met een plaats in de mindere prestigieuze Uefa Cup. Zowat alle aandacht in ons klein landje gaat uit naar de prestaties van Anderlecht, dat probeert stand te houden op het veld van Slavia Praag, en Club Brugge, dat in eigen huis een 1-0 achterstand uit de heenmatch moet goedmaken. Uiteraard krijgt u ook een voorbeschouwing van de andere wedstrijden.
 

Na de heenwedstrijd in het Constant Van den Stock-stadion waren de meningen verdeeld. Enerzijds heeft Anderlecht gewonnen, en zijn ze zo licht in het voordeel voor de terugwedstrijd, anderzijds incasseerde de Brusselse defensie een kostbaar tegendoelpunt. Die goal van Jarolím zou Sporting nu wel eens fataal kunnen worden. Maar laten we positief blijven en er van uitgaan dat de vice-kampioen, dankzij Bart Goor (foto) en Mbo Mpenza met een doelpunt voorsprong begint aan de wedstrijd in Praag.
 
De Tsjechen maakten dit weekend geen al te beste generale repetitie mee: ze verloren met 1-0 van Teplice, en staan, na een zwakke competitiestart, met één op zes op de twaalfde plek.
 
Ook Anderlecht kon niet overtuigen, maar het won wel, zij het met wat ‘hulp’ van scheidsrechter Van de Velde, met 3-1 van Germinal Beerschot. De Brusselaars kwamen goed weg wanneer Vincent Kompany Beerschot-uitblinker Dosunmu onderuit haalde in de zestien. De Antwerpenaars kregen niet de penalty die ze verdienden, al is het de vraag of ze met die strafschop het tij gekeerd zouden hebben en alsnog een punt zouden weggekaapt hebben in Brussel.
 
Van de drie Brusselse goals scoorde Nenad Jestrovic er twee. ‘Jestrogoal’ is er echter niet bij, de Serviër wacht nog het definitieve oordeel van de clubarts af, maar zal naar eigen zeggen niet kunnen spelen in de levensbelangrijke match in Tsjechië.
 

Ondanks het feit dat Club Brugge in Noorwegen met vijf verdedigers aan de aftrap kwam, incasseerde het toch een tegendoelpunt. Via wat geharrewar kwam de bal bij uitblinker Steffen Iversen (foto) en de goalgetter liet de kans alleen voor Butina niet liggen. Club kon nauwelijks een vuist maken tegen de sterk verdedigende Noren, en ook voor de terugwedstrijd ziet het er niet bijzonder goed uit voor Jan Ceulemans…
 
De ‘Caje’ moet vanavond na Rune Lange ook Manasseh Ishiaku missen. De Nigeriaan blesseerde zich dit weekend tegen Roeselare en moet nog minstens zes weken revalideren. Zo komt Ceulemans in spitsennood, want ook de Braziliaan Victor ligt nog steeds in de lappenmand. Zo zijn enkel Balaban en Verheyen fit. Dieter van Tornhout zit wel op de bank in Brugge, en komt misschien wel aan de aftrap. Of Joos Valgaeren al dan niet Philippe Clément uit de ploeg houdt, weten we pas vanmiddag – dan maak Jan Ceulemans zijn elftal bekend.

In Nederland plaatste PSV zich dit seizoen rechtstreeks voor de Champions League, door de titel in de Eredivisie te pakken. Nummer twee Ajax moest eerst nog een voorronde afwerken, en daarin werden ze geloot tegen het haalbare Brøndby. In de heenwedstrijd konden de Amsterdammers echter niet winnen, al veroverden ze wel een positieve uitgangspositie: in een doelpuntenrijke wedstrijd werd het 2-2.
 
Er zat echter veel meer in. De wedstrijd was zo goed als beslist in het voordeel van de Ajacieden (na goals van Rosenberg, Skoubo (Brondby) en Babel), toen Julien Escudé de bal in blessuretijd ongelukkig liet afwijken. Het leer verzeilde in het Amsterdamse doel, en zette zo een fikse domper op de feestvreugde.
 
In de terugwedstrijd heeft Ajax genoeg aan een doelpuntenloos gelijkspel, terwijl een Nederlands doelpunt de Denen fel in het offensief kan duwen. Ajax rekent vanavond wellicht op de counter, met snelle jongens als Pienaar en Babel en technici als Sneijder en Boukhari is dat immers ook niet zo verwonderlijk.
 

In de heenwedstrijd deed Man United wat van hen verwacht werd. Al na zeven minuten zette Wayne Rooney (foto) de Manucians op rozen. Na de rust diepten Ruud Van Nistelrooy en Cristiano Ronaldo die voorsprong uit tot 3-0. Helemaal vlot liep het nog niet bij United, maar Debrecen was ontstellend zwak en kon op geen enkel moment het spel domineren.
 
Vanavond moet de Hongaarse kampioen dus rekenen op een echte stunt: vier maal scoren zonder tegendoelpunt, en dat tegen Manchester United, het lijkt onmogelijk, en de kans dat Debrecen daarin slaagt, lijkt ook miniem.
 

Van alle ploegen mag Inter misschien wel het meest aanspraak maken op een rustdag tegen Shaktar Donetsk. De Italianen gingen in Oekraïne namelijk met 0-2 winnen, en toonden dat ze dit jaar sterker dan ooit zijn. 

Enig struikelblok voor de Nerazurri dit seizoen zou wel eens de schorsing kunnen die ze vorig jaar opliepen tijdens de Champions League-kwartfinale tegen stadsgenoot AC Milan. Toen bestookten ‘supporters’ van Inter het veld én Milan-doelman Dida met vuurpijlen, waardoor Inter dit jaar thuis voor een leeg San Siro moet spelen.
 
De vaderlandse competitie is nog niet begonnen, maar Inter pakte wel al meteen de SuperCoppa Nazionale, door Juventus te verslaan. Benieuwd of de tandem Adriano-Martins (foto), twee weken geleden goed voor de twee goals, ook vanavond terug goed geolied is.
 

In haar allereerste Champions League-campagne heeft Villarreal een goede start genomen. In Liverpool wonnen de Spanjaarden met 1-2 van Everton, en verwierven zo een comfortabele uitgangspositie voor de terugwedstrijd van vanavond. 

In de heenmatch vielen alle doelpunten in de eerste helft. Figueroa, uitblinker met Argentinië op de Confederations Cup, opende de score voor El Submarino Amarillo. James Beattie kon kort voor de rust nog milderen voor Everton, maar nauwelijks drie minuten stond Villarreal alweer op voorsprong via Josico. De 1-2 was meteen ook de eindstand.
 
In El Madrigal is Villarreal zo goed als onverslaanbaar, dus ziet het er voor de Magpies niet al te best uit. Zij zullen al hun gewicht in de strijd moeten werpen willen ze nog kans maken op de groepsfase en de daarbij horende zes miljoen euro.
 

De situatie van FC Basel is te vergelijken met die van Anderlecht: de Zwitsers wonnen in eigen huis met 2-1 van Werder Bremen, en staan zo nog een grote stap verwijderd van de Champions League, zij het lichtjes in het voordeel voor de terugwedstrijd. Met dat verschil dat het Weserstadion nog iets meer angst inboezemt (vraag maar aan Anderlecht) dan het stadion waar Slavia Praag vanavond paars-wit ontvangt.
 
In een gelijk oplopende heenwedstrijd konden Degen en Rossi een comfortabele voorsprong bijeen voetballen. Miroslav Klose stak daar echter een stokje voor en bezorgde Werder zo terug wat meer hoop voor de return.
 

De laatste wedstrijd van vanavond is die tussen de Glasgow Rangers en Arthonosis. De Cyprioten gaven in eigen huis veel te gemakkelijk doelpunten weg, het werd 1-2, en in feite hadden de Rangers meer verdiend.
 
Het zou dus niemand verwonderen als de Schotten het vanavond in Glasgow koelbloedig zouden afmaken. Na de pijnlijke blamage van aartsrivaal Celtic zou deze kwalificatie van extra grote waarde kunnen zijn voor de club van Thomas Buffel.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties