Rosenborg uit Royal League gewipt

Gisteren werd de vijfde ronde gespeeld in de groepsfase van de Royal League. Vålerenga en Lillestrøm waren al zeker van een kwartfinale plaats. AIK, Viborg en OB moesten punten pakken om te kunnen overwinteren. Rosenborg was voor de wedstrijd tegen Brann al zo goed als zeker van uitschakeling. Rosenborg eindigt met een schamel puntje, toch beschamend voor de Noorse landskampioen.

Groep 1:
SK Brann Bergen – Rosenborg BK: 3-2
Voor de tweede maal binnen een maand wist Brann de zege te behalen op Rosenborg. Het werd een voetbalavond met veel dramatiek in Bergen, vijf doelpunten, een geannuleerde goal en een omstreden Zweeds scheidsrechterstrio. Erik Huseklepp bracht Brann na twintig minuten aan de leiding. Maar het antwoord van Rosenborg liet slechts vijf minuten op zich wachten, Alexander Tettey kon een bal na een corner binnenwerken. Op het half uur kon Ardian Gashi scoren, de scheidsrechter keurde het doelpunt eerst goed maar annuleerde het weer voor offside na overleg met de grensrechter. Na de pauze kon Arnaud Monkam Brann weer op voorsprong brengen met een doelpunt in de 68e minuut. Het leek er lang op dat dit het eindresultaat zou worden. Twee minuten voor het einde kon Vidar Riseth alsnog de gelijkmaker binnenwerken. De Schotten Charlie Miller en Robbie Winters waren kort daarvoor nog ingevallen en zetten Trond Fredrik Ludvigsen op weg naar de overwinning in de toegevoegde tijd.

SK Brann Bergen: Håkon Opdal, Bjørn Dahl, Cato Guntveit, Martin Knudsen, Helge Haugen, Petter Vaagan Moen, Erik Huseklepp (’78 Winters), Ardian Gashi (’89 Miller), Olafur Ørn Bjarnason, Kristian Ystaas (’71 Ludvigsen), Arnaud Monkam

Rosenborg BK: Alexander Lund Hansen, Christer Basma, Vidar Riseth, Jan Gunnar Solli, Per Ciljan Skjelbred, Karim Essediri, Øyvind Storflor, Alexander Tettey, Andreas Nordvik (’61 ; Strand), Jahmir Hyka (’70 Skjølsvik), Mikael Dorsin

Doelpunten: Huseklepp (’19 ; 1-0), Tettey (’24 ; 1-1), Monkam (’67 ; 2-1), Riseth (’88 ; 2-2), Ludvigsen (’91 ; 3-2)

Gele kaarten: Haugen, Skjelbred, Moen

Scheidsrechter: Daniel Stålhammar (ZWE)

Toeschouwers: 3.152

Helsingborgs IF – OB: 1-0
Helsingborgs heeft een goede zaak gedaan met het oog op de kwartfinale in de Royal League, zij wonnen met 1-0 van het Deense Odense BK. De wedstrijd werd gespeeld op een veld dat in zeer slechte staat verkeerde en de regenvlaag die heel de wedstrijd aanhield deed daar ook niet veel goed aan. Met deze zege heeft Helsingborg nu acht punten en heeft nog geen enkele wedstrijd verloren in dit tornooi. De thuisploeg begon het best en Luton Shelton kon in de eerste spelminuten al een schot op doel lanceren. Naderhand kwam OB beter in de wedstrijd en Fevang kreeg in de 17e minuut een goede kans maar keeper Andersson was bij de pinken. Enkele minuten later kreeg Absolonsen de bal op de voet maar kon hem niet de juiste richting uit krijgen. Helsingborg liet zich niet doen en opnieuw kon Luton Shelton uithalen, net als Fredrik Svänback die op het half uur net over de goal mikte. In de 35e minuut was het bijna raak. Kim Christensen kreeg een prachtkans en het was aan de sublieme redding van keeper Daniel Andersson te danken dat Helsingborg aan een doelpunt ontsnapte.

Na de rust begon Odense beter en kon meteen een paar kansen afdwingen, Martin Borre kwam nog het dichtst bij een goal. De 1-0 viel uiteindelijk toch in de 57e minuut via Svänback die keeper Onyszko verschalkte in de rebound. Het eerste schot op doel kwam van Shelton na een pass van Larsson. Enkele minuten later kreeg Shelton de kans om de voorsprong te vergroten maar de doelpoging eindigde op de paal. De trainer van OB, Bruce Rioch zette alles op het offensieve en de net ingevallen Lekic kreeg een geweldige kans in de 68e minuut maar weer was keeper Andersson op zijn hoede. OB bleef het meest in balbezit maar de thuisploeg wist moedig weerwerk te bieden en won uiteindelijk.

Helsingborgs IF: Daniel Andersson, Adama Tamboura, Andreas Jakobsson, Fredrik Svänback, McDonald Mariga, Luton Shelton, Andreas Granqvist, Olivier Karekezi, Henrik Larsson, Erik Wahlstedt, Fredrik Björck

OB: Arek Onyszko, Jan Tore Ophaug, Ulrik Laursen, Morten Fevang, Anders Møller Christensen, Johan Absolonsen, Esben Hansen, Chris Sørensen, Martin Borre (’68 Lekic), Kim Christensen, Jonas Borring

Doelpunten: Svänback (’ 56 ; 1-0)

Gele kaarten: Borre, Mariga, Laursen

Scheidsrechter: Svein Erik Edvartsen (NO)

Toeschouwers: 2.430

Groep 2

Lillestrøm SK – Brøndby: 1-1
In groep twee eindigde de match tussen Lillestrøm en Brøndby onbeslist op 1-1.
Magnus Myklebust had slechts vier minuten nodig om de score te openen en Lillestrøm aan de leiding te brengen. De Deense verdediging werd in de luren gelegd door het lange afstandsschot van keeper Heinz Müller. De bal kwam uiteindelijke bij Myklebust terecht die alleen voor doel kwam en de bal netjes tegen het net knalde.
Dat was meteen ook het enige wapenfeit van de eerste helft. Geen van beide ploegen kon ooit de overhand nemen. In de tweede helft was het Myklebust die het gevaarlijkst voor de dag kwam maar meer dan halve kansen werden het nooit. De gelijkmaker kwam dan ook na een penalty voor een fout van Müller op Sigurdsson. Sigurdsson zelf trapte de strafschop netjes binnen. Invaller Husar kwam nog dichtbij een goal tegen het einde van de wedstrijd maar de bal kwam op de paal terecht.

Lillestrøm SK: Heinz Müller, Shane Stefanutto, Dan anton Johansen, Pål Strand 5474 Husar), Magnus Myklebust, Bjørn Helge Riise (’84 Winsnes), Frode Kippe, Arild Sundgot (’63 Søgård), Pål Steffen Andresen, Khaled Mouelhi, Olivier Occean

Brøndby IF: Casper Ankergren, Per Nielsen, Mark Howard, Martin Retov, Stefan Schmidt, Joseph Elanga, Henrik Kildentoft (’40 Jensen), Morten Rasmussen, Martin Spelmann, Hannes Sigurdsson, David Williams (’78 Rector)

Doelpunten: Myklebust (’4 ; 1-0), Sigurdsson (’58 ; 1-1 pen.)

Gele kaarten: Kippe, Spelmann, Rasmussen, Retov

Scheidsrechter: Ãke Andreasson (ZWE)

Toeschouwers: 1.447

Groep 3:
Viborg – Vålerenga: 2-2
Een doelpunt tegen in de laatste minuut zorgde ervoor dat VÃ¥lerenga niet verder kwam dan een gelijkspel, al zag het er lange tijd uit dat ze de drie punten mee naar Oslo zouden nemen.
Viborg wou kost wat kost winnen en moest punten pakken wilden ze nog meedraaien in het tornooi na de kerstperiode. Toch liet zich dat niet aanzien in de eerste helft. De thuisploeg kon weinig kansen bijeenspelen, het enige schot op doel kwam van José Mota die na vijf minuten probeerde met een kopbal. Scherpheid was iets wat de Noren wel bezaten. Keeper Johan AlvbÃ¥ge moest enkele keren alles uit de kast halen om een doelpunt te voorkomen. In de 20e minuut ging VÃ¥lerenga op de counter, dos Santos vond een geheel vrijstaande Jan Derek Sørensen, die geen probleem had met de bal in het doel te werken. Kort daarna kon Sørensen de bal te pakken krijgen en passeerde makkelijk de verdediging van Viborg en keeper AlvbÃ¥ge en knalde de bal eenvoudigweg in doel. VÃ¥lerenga domineerde de eerste helft waarin Viborg zich erg zwak toonde.

Na de rust zat er wat meer leven in de thuisploeg. Of het nu lag aan de donderpreek van trainer Anders Linderoth tijdens de rust of het feit dat VÃ¥lerenga, met twee punten voorsprong, wat terugviel is moeilijk te zeggen. Viborg slaagde er nu wel in de bal lang over het veld te spelen en daaruit kwamen enkele kleine kansen voor doel uit voort maar de scherpte was nog steeds niet echt aanwezig. Dat veranderde in het midden van de tweede helft. Lasse Kryger slaagde erin om de bal binnen te werken wat gebeurde na een duel om de bal waarbij VÃ¥lerenga een vrije trap wou hebben. De scheidsrechter moest er niets van weten en zo scoorde Kryger uiteindelijk. De volgende minuten leefde Viborg op en kwam enkele keren voor doel.
Tore André Flo kon een inworp vanop rechts richting doel werken maar de bal week af. Ook Jarl André Storbæk kreeg eenkans op doel maar Jakob Glerup blokkeerde het schot. Tegen het einde van de wedstrijd leek het erop of Viborgs lot in de Royal League bezegeld was. Sammy Youssouf besliste daar echter anders over. Hij nam de bal mee richting strafschopgebied, Kryger leidde de verdediging af op rechts waardoor Youssouf de kans kreeg om op links door te stoten. Oog in oog met keeper Bolthof had hij er geen moeite mee om de bal binnen te werken. Hiermee

Viborg: Johan AlvbÃ¥ge, Thomas Andic, Mikkel Rask (’92 Tengstedt), Christopher Poulsen, Lasse Kryger, José Mota (’62 Obiefule), Jakob Glerup, Thomas Frandsen, Robbie Russel (’73 Youssouf), Christian Flindt Bjerg, George Popkhadze

VÃ¥lerenga: Øyvind Bolthof, Allan K. Jepsen, Freddy dos Santos, Jan Derek Sørensen, Morten Berre, Jarl André Storbæk, Mohammed Fellah, Christian Grindheim (’66 Thomas Holm), Ronny Johnsen (’62 Muri), Tore André Flo (’81 Roberts), Kjetil Wæhler

Doelpunten: Jan Derek Sørensen (’20 ; 0-1), Sørensen (’31 ; 0-2), Kryger (’69 ; 1-2), Youssouf (’90 ; 2-2)

Gele kaarten: Muri

Scheidsrechter: HÃ¥kan Johansson (ZWE)

Toeschouwers: 2.786

AIK – Elfsborg IF: 1-1
De geschiedenis herhaalt zich voor AIK. Na de 1-1 gelijk thuis tegen Vålerenga en Viborg speelde AIK ook gisteren 1-1 gelijk tegen Elfsborg. Ook zoals gebruikelijk ging de thuisploeg aan de leiding via Mats Rubarth en de bezoekers zorgden voor de gelijkmaker via Daniel Alexandersson. Dit resultaat is goed nieuws voor Elfsborg dat al zeker is van een plaats in de kwartfinale, terwijl AIK zondag nog aan de bak moet en drie punten moet binnenhalen. De wedstrijd tussen de twee beste ploegen van Zweden draait vooral om prestige natuurlijk wat zich uitte in een heleboel geladen duels. Vooral AIK zocht de harde strijd in de duels. De Deense scheidsrechter liet de meeste van die acties toe tot aan de slotminuten tot de gele kaarten begonnen te vallen. AIK was het meest in balbezit terwijl Elfsborg de meeste doelpogingen had (9 t.o.v. 15). Het was in het laatste kwartier van de eerste helft dat Elfsborg de beste kansen kreeg. Eerst met een schot van Daniel Alexandersson in de 39e minuut maar keeper Daniel Örlund kon redding brengen. Iets later Bajrami maar zijn schot trof de paal.
Na de pauze kregen beide ploegen betere kansen. De eerste kwam er via Mats Rubarth die een prachtkans kreeg in de 57e minuut. Vijf meter verwijderd van het strafschopgebied schot hij de bal in de verste hoek en bracht zo AIK aan de leiding. Diezelfde Rubarth kreeg enkele minuten later nog een goede kans maar het schot ging langszij. Met nog drieenhalve minuut te gaan kon Alexandersson via een vrije trap Elfsborg de gelijkmaker bezorgen.

AIK: Daniel Örlund, Niklas Sandberg, Daniel Tjernström (’60 Bengtsson), Wilton Figueiredo, Bernt Hulsker (’67 Burgic), Mattias Moström, Markus Jonsson, Robert Ahman-Persson, Mats Rubarth (’77 Mendes), Nicklas Carlsson, Dulee Johnson

Elfsborg IF: Johan Wiland, Johan Karlsson, Martin Andersson, Daniel Alexandersson, Jari Ilola, Anders Svensson, Mathias Svensson, Daniel Mobæck, Markus Falk-Olander (’20 Arvidsson), Léandre Griffit (’20 Bajrami), Stefan Ishizaki

Doelpunten: Mats Rubarth (’56 ; 1-0), Alexandersson (’86 ; 1-1)

Gele kaarten: Rubarth, Anders Svensson, Moström, Ahman-Persson, Johnson, Sandberg

3

Foto 1: spelers van Brann jubelen na de 3-2 via Ludvigsen (Foto: Royal League - Scanpix Norge)

Foto 2: Jan Derek Sørensen met de 1-0  (Foto: Royal League - Anders Kjærbye)

Foto 3: Stefan Ishizaki (Elfsborg) en Bernt Hulsker (AIK) in duel (Foto: Royal League – Marcus Ericsson)