Interview Broos: "Zulte Waregem steekt er bovenuit"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 11 reacties
Broos: "Zulte Waregem steekt er bovenuit"
Foto: © SC

Voetbalkrant.com neemt deze week de titelstrijd onder de loep. Hugo Broos is na Cisse Severeyns en Gille Van Binst de derde die zijn mening mag geven in ons titeldebat. Als ex-coach van vier van de deelnemers is hij uitstekend geplaatst om zijn licht te schijnen over play-off I.

Door Sander De Graeve

De ex-coach van Racing Genk, Anderlecht, Club Brugge en Zulte Waregem viel deze play-offs, net zoals velen, van de ene verrassing in de andere. “Het is bijna ongelooflijk. Iedere week denk je dat het een bepaalde richting uitgaat en dan de week erop verliezen ploegen waarvan je niet verwacht dat ze verliezen. Er is geen enkele ploeg die er bovenuit steekt behalve Zulte Waregem. Zij zijn het meest constant en de anderen gaan stilaan mogen uitkijken. Zulte Waregem zit heel kort bij het kampioenschap.

“Als je dit parcours aflegt en je bevestigt ook in de play-offs, dan moet je erin geloven. De andere ploegen mogen daar ook eens aan beginnen denken en hun niveau beginnen halen. Anders is de vogel gaan vliegen.”

"Nu de resultaten er niet zijn, wegen het wegblijven van Biglia, het irritante gedrag van Jovanovic en de voorkeursbehandeling van Mbokani misschien wat meer door"

Broos ziet verklaringen voor de wisselvallige vorm van de andere ploegen. “Het is overal wel iets. Wat Anderlecht betreft weet ik het niet. Ze domineerden voor Nieuwjaar, maar daarna sputterde de motor. Misschien is er wat ongenoegen binnen de groep. Als de resultaten wegblijven komen zo’n zaken naar boven. Dan heb ik het over het wegblijven van Biglia, Jovanovic die soms wat irritant gedrag vertoont en de voorkeursbehandeling van Mbokani. Nu de resultaten er niet zijn, weegt dat misschien meer door.”

“Club Brugge heeft dan weer goede spelers, maar geen ploeg. Daardoor kunnen ze geen constante lijn in hun prestaties leggen. Ze hebben ook te veel spelers voor de centrale as en te weinig voor op de flanken. Bij Standard denk ik dat het een beetje de jongeren zijn die het mentaal niet aankunnen. In play-off I moet er constant gepresteerd worden en dan verliezen ze plots met 4-1 tegen Lokeren.”

“Racing Genk is verder een heel aanvallend ingestelde ploeg. In play-off I moet je echter ook eens durven voor het resultaat spelen. Dat is niet eigen aan die ploeg, die kan dat moeilijk. Ze spelen altijd hun spel en op sommige momenten komen ze wat organisatie te kort waardoor ze al eens een wedstrijd verliezen.”

Sporting Lokeren lijkt op de zesde plaats de rol te moeten lossen. “Wat Lokeren nu al doet is fantastisch. Moesten ze voor de vierde plaats kunnen gaan, iets waar Peter Maes volgens mij naartoe werkt, zou het helemaal geweldig zijn. Zelfs de deelname aan play-off I is heel goed voor hen. Van Lokeren kunnen we niet veel meer verwachten.”

Anderlecht en Zulte Waregem hebben nu een kloofje van respectievelijk vier en vijf punten op de rest. Hugo Broos is voorzichtig en duidt nog geen favoriet aan. “Durf jij het te zeggen? Ik niet. Nu staan die twee ploegen daar bovenaan, maar elke week moet je je mening herzien. Het zou erg zijn moest Anderlecht geen kampioen worden, dat is een feit. Ze hebben de reguliere competitie gedomineerd. Er zit ongelooflijk veel druk op die ploeg, kijk maar naar van den Brom. Hoe sereen en kalm hij voor Nieuwjaar was, zo nerveus en geïrriteerd is hij nu. Hij begint scheidsrechters uit te schelden omdat ze volgens hem tegen Anderlecht fluiten. Dat zijn tekenen van irritatie en zenuwachtigheid. Ik ken het huis en kan hem volkomen begrijpen. Daar voel je de druk gewoon, zonder dat er iets gezegd wordt.”

Bij Zulte Waregem verliep het seizoen eerder sereen. Misschien is dat hun grootste troef. “Zij moeten niets. Ze hebben heel de competitie kunnen spelen zonder die druk van play-off I te moeten halen. Ze zijn er nu wel en ze zijn mentaal nog fris. De laatste vijf wedstrijden zal het natuurlijk wel van moeten zijn. Zij moeten nu voor die titel gaan. Ze spelen nu echter op een wolk waardoor al die randzaken misschien minder invloed hebben.”

"Ik ben totaal tegen de play-offs. Er zitten te veel onlogische dingen in. Stel je eens voor dat Zulte Waregem, na hun seizoen, nog naast Europees voetbal grijpt"

Het gebrek van een Europees parcours bij Zulte Waregem ziet Broos niet echt als een voordeel. “Ik heb het moeilijk met steeds die uitleg over een overbelast programma en vermoeidheid. Een voetballer moet dat aankunnen. Op het moment zelf is dat natuurlijk een zwaar programma, maar nu liggen die Europese matchen al ver achter ons. Vanaf Nieuwjaar heeft bijna iedereen hetzelfde programma. Dat is geen excuus meer.”

Van de play-offs zelf blijft Hugo Broos geen fan. “Ik ben totaal tegen de play-offs. Niet enkel tegen play-off I, maar ook tegen play-off II en play-off III. Het enige waarvoor men dat systeem in het leven riep, was om meer geld te hebben. Sportief een hoger niveau halen kan niet. Er zitten ook zoveel onlogische dingen in dat ik er niet kan in meegaan. Iemand die vijftien punten voorstaat na 30 wedstrijden kan nog vierde worden. Een ploeg die veertiende wordt kan nog Europees spelen en ga zo maar door.” De spanning van play-off I kan hem ook niet overtuigen. “Er moet strijd zijn, maar hier is er strijd door het falen van sommige ploegen. Niet omdat de ene ploeg beter is dan de andere. Zeg nu zelf, Zulte Waregem kan zelfs nog naast Europees voetbal grijpen door die play-offs. Dat zou gezien hun parcours erg onrechtvaardig zijn.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties