Datum: 17/03/2019 18:00
Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard buigt na doelpuntenfestival en knotsgekke tweede helft een 0-3 achterstand nog om in een zege
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Luik

Standard wist hattrick van Stefan Milosevic uit na knotsgekke tweede helft

Mirakels bestaan niet, maar Standard kwam zondagavond anders wel aardig in de buurt. Na een hattrick van Stefan Milosevic en een 0-3 achterstand leken de Rouches een vogel voor de kat, maar na een knotsgekke tweede helft ging Waasland-Beveren toch voor de bijl.

Miangue kreeg bij Standard zoals verwacht een basisplek, zo zat Laifis net als Lestienne op de bank. Bij de bezoekers moest er meer gepuzzeld worden door de blessures en schorsingen van Cauffrez, Forte en Boljevic. Ook Ampomah was nog niet fit genoeg voor een rentree in Luik.

Standard nam het heft meteen in handen, maar Roef kende tot twee keer toe geen problemen met het schot van Carcela.

Eerste kans bingo

De eerste keer dat Waasland-Beveren echter over de middenlijn kwam, was het meteen raak. Badibanga kreeg op het kwartier te veel ruimte en schilderde de bal op het hoofd van Milosevic. De vervanger van de geblesseerde Forte bedankte Custovic voor het vertrouwen en liet Ochoa kansloos met zijn kopbal.

Op een reactie van de Luikenaars was het niet lang wachten. Carcela en Marin zetten Roef tot twee keer toe aan het werk, maar met twee geweldige reddingen hield het Beverse sluitstuk zijn netten schoon.

Echt overtuigend was het voor de rest niet bij de Rouches, de stilstaande fases met de fraaie linkervoet van Kosanovic leverden bovendien weinig op. Net voor rust kreeg Emond nog een prima schietkans, maar het doelpunt viel aan de overkant.

Standard in nesten

Na een snelle tegenaanval gleed Andrijasevic de bal op het juiste moment naar Milosevic. Zijn tweede van de avond was een koud kunstje. De Luikse douche was minstens even koud, want een 0-2 ruststand stond niet in het scenario van Michel Preud'homme geschreven.

Knotsgekke tweede helft

Alsof de Luikse malaise nog niet erg genoeg was, stak Milosevic het mes nog wat dieper. De boomlange spits toonde zich bijzonder efficiënt en lukte vijf minuten na rust zijn derde van de avond. Boeken toe, zou je denken. Maar dat is buiten de Vurige Stede gerekend, want de fans kregen nog een knotsgekke vervolg van de tweede helft te zien.

Net wanneer het thuispubliek hun ongenoegen liet blijken, zorgde Standard voor misschien wel de gekste comeback van de laatste jaren. Op vijf minuten tijd scoorden de Rouches drie keer en zo stond het nog voor het uur 3-3.

Eerst gaf Bokadi Roef na een hoekschop het nakijken en na twee treffers van Djepeno was alles te herdoen. Standard probeerde nog even door te gaan op dat elan, maar de Luikse storm ging dan toch liggen.

Verlosser Sa

Preud'homme legde in het slotkwartier met Sa en Halilovic zijn laatste troeven op tafel en dat rendeerde meteen. De mee opgerukte Miangue kon de 4-3 niet maken, de Portugees lukte dat wel toen hij nauwelijks enkele seconden op het veld stond.

Standard hield gemakkelijk stand en hield de drie punten in Luik na een knotsgekke laatste match van de reguliere competitie. De eerste van elf finales is zo tot een goed einde gebracht. Bovendien doen de Rouches een uitstekende zaak na het puntenverlies van Club Brugge en KRC Genk.