Opinie Matchfixingsschandaal stort Belgisch profvoetbal in chaos

Simon Wauters
Simon Wauters
| 93 reacties
Matchfixingsschandaal stort Belgisch profvoetbal in chaos

 Zakken ze of zakken ze niet? Het welles-nietesspelletje over het matchfixingsschandaal en de eventuele degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren heeft voor heel wat clubs gevolgen.

“Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen” heeft in het Belgische voetbal een moderne versie gekregen: “Wie zondigt, begint met stenen te gooien.” Er vliegt tegenwoordig zoveel door de lucht dat men overweegt een vliegtaks in te voeren.

Toen Waasland-Beveren en KV Mechelen in opspraak kwamen, wezen ze naar de degradatiewedstrijd tussen Eupen en Moeskroen. Die waarin Eupen vier keer scoorde in zestien minuten en zo Mechelen veroordeelde tot de degradatie.

Natuurlijk zat er ook aan die wedstrijd een geurtje. Maar dat is nooit fatsoenlijk onderzocht of alleszins nooit bewezen. En is dus jammerlijk irrelevant.

"Helpen"

Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren bekende dat hij Mechelen wel wou helpen om in eerste klasse te blijven, maar niet wist hoe hij dat moest doen zonder zelf risico te lopen.

Waasland-Beveren wou zijn supporters gerust een verre verplaatsing naar Eupen besparen door KV Mechelen te redden. Moeskroen hield dan waarschijnlijk weer liever Eupen in eerste klasse om het overwicht van de Vlaamse clubs in 1A niet nog groter te laten worden.

Tot in provinciale

Je ziet het in april constant in tweede en derde provinciale. Een club die pakweg vierde staat en verliest tegen de nummer voorlaatst die vijf kilometer verderop voetbalt. Je kan al wel raden welke club nadien een paar vaten geeft in de kantine om de (zwarte) winstpremies van de tegenstanders die er die dag “niet zo veel zin in had” te compenseren.

Als de op twee na laatste dan geen derby meer speelt, kan die het jaar daarop een reeks lager voetballen.

Matchfixing bestaat op alle niveaus en in vele graden van verwerpelijkheid. Maar wanneer je met meer dan honderdduizend euro begint te zwaaien… dan begeef je je niet meer op glad ijs, maar probeer je een elfstedentocht te schaatsen op een bevroren laagje van anderhalve millimeter.  

Volgend seizoen?

Waasland-Beveren en –vooral- KV Mechelen hebben een stevig probleem. Maar beide teams brengen ook andere ploegen in moeilijkheden.

Als Waasland-Beveren zakt naar 1B wordt die plaats in 1A ingenomen door Lokeren. Als KV Mechelen niet stijgt, doet Beerschot Wilrijk dat wel. Tot daar is het allemaal nog redelijk logisch.

Het ziet er echter naar uit dat KV Mechelen en Waasland-Beveren er een juridische strijd van zullen maken. Hoe lang die zal aanslepen? Geen kat die het weet. Jammer genoeg hypothekeert dit hele gedoe het Belgische voetbalseizoen 2019-2020.

1A of Eerste Amateur?

Want het kan nog een stuk gekker. KV Mechelen overweegt een kort geding tegen de KBVB en dreigt daardoor zelfs zijn proflicentie kwijt te raken. Het is dus onduidelijk of Mechelen volgend jaar in 1A, 1B of zelfs Eerste Amateur speelt. En ook Waasland-Beveren zou wel eens hetzelfde kunnen doen.

In de Eerste Amateurklasse begint volgende week de eindronde. Die wordt gespeeld tussen Thes Sport, Deinze, Virton en Lierse Kempenzonen. Thes heeft geen licentie aangevraagd en Virton heeft er geen gekregen. De club is wel in beroep gegaan tegen die beslissing.

Op dit moment is het nog hoogst onduidelijk waar KV Mechelen, Waasland-Beveren, Lokeren, Beerschot Wilrijk, Tubeke, Deinze, Virton en Lierse Kempenzonen volgend seizoen spelen.

In normale omstandigheden zouden enkel Deinze, Lierse Kempenzonen en eventueel Virton op dit moment nog mogen vechten voor het plaatsje van Tubeke in 1B.

Je zal op dit moment maar sportief directeur zijn bij één van bovenstaande clubs. Niet zeker of je het scoutingsapparaat nu naar spelers voor 1A of 1B moet laten zoeken. Om nog maar te zwijgen over spelers die een clausule in hun contract hebben staan dat hun contract verlengd of verbroken wordt bij het behoud, promotie of degradatie.

Maar de grootste slachtoffers zijn uiteindelijk zoals altijd de gewone supporters. Spelers kunnen ergens anders aan de slag en bestuurslui kopen zich wel ergens anders in. Maar -echte- supporters kunnen niet transfereren. 

In het belang van het Belgisch voetbal moet deze zaak zo snel mogelijk worden uitgeklaard. Maar we durven te betwijfelen of dat zal lukken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 2

Nieuwste reacties