Datum: 04/02/2006 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Jules Ottenstadion
AA Gent na moeizame winst naar topvijf
Guillaume Belaey
| 0 reacties
AA Gent na moeizame winst naar topvijf
Foto: © SC

Het duel tussen twee ploegen die na de winterstop als revelaties werden bestempeld werd uiteindelijk door de Buffalo’s gewonnen. Een zege die Gent niet op een presenteerblad werd aangeboden. Vooral in een moeizame tweede helft moest de thuisploeg zwoegen om een fel aandringend Germinal Beerschot van het lijf te houden om die kleine voorsprong intact te houden. Het zorgde er meteen voor dat Buffalo's verder oprukken en bezit nemen van de vijfde plaats, al moeten ze het gezelschap van RC Genk dulden.
 
De eerste noemenswaardige aanval kwam van Dosunmu, hoewel doelman Herpoel gepast  reageerde. Gent reageerde via een knappe voorzet van Martens waarbij Zoko devieerde hoewel doelman Luciano daar weinig moeite mee had. Stilaan begon Gent echter veldoverwicht af te dwingen. Dat kwam door een varia aan vloeiende combinaties hoewel vooralsnog het echte gevaar achterwege bleef. In de 19e minuut kwamen de Buffalo’s dan toch dreigen via een actie Boussoufa- De Beule en Mirvic waarna opnieuw De Beule scherp voor doel trok, maar niemand op de goede plek stond.
 
De Buffalo’s bleven de wet dicteren langs Boussoufa, die een gemeten voorzet lanceerde alwaar de enigszins gehinderde Lombaerts net niet kon besluiten. Halfweg de eerste helft konden de Buffalo’s het veldoverwicht verzilveren. Net voor het halfuur bereikte Mirvic de vrijstaande Boussoufa, die na enig goochelwerk Grégoire aanspeelde, die knap inknipte. Vier minuten later was er alweer paniek in de Germinal-gelederen toen Boussoufa kundig over doelman Luciano stifte, maar de toegesnelde Monteyne de Gentse verdubbeling van de lijn veegde.
 
Germinal Beerschot besefte blijkbaar het gevaar en reageerde via Dosunmu maar die besloot zwak op Herpoel. Desondanks bleven de Buffalo’s zich tot de betere ploeg profileren waarbij een actie Martens-Boussoufa door Luciano werd opgehouden. Op slag van rust zorgden twee hectische toestanden er voor dat een spannende tweede helft te wachten stond. Op een vrije trap van Zoko volgde een geharrewar waarbij Martens in de kluts Luciano vloerde. Dat bleek de prikkel die Germinal Beerschot blijkbaar wakker schudde want in de toegevoegde tijd kon Lolo na een hoekschop onverstoorbaar de aansluitingstreffer binnen knikken.
 
De tweede helft begon hoopvol voor Gent met een lage voorzet van De Beule waar niemand kon binnen tikken. Nadien volgden nog enkele kansjes voor Gent, dat vooralsnog het aanrukkende Germinal Beerschot belette door te zetten door de speler in balbezit telkens snel onder druk te houden. De inbreng van Cruz en Victor deed echter de partij kantelen. De bezoekers kwamen massaal aandringen en de Buffalo’s verloren de greep op de wedstrijd. Eerst knalde Cruz naast, daarna kon Victor niet besluiten. In het laatste halfuur moest Gent vaak alle hens aan dek roepen, waar soms 21 spelers op de Gentse helft toefden.
 
Blijkbaar vonden de Buffalo’s geen beter antwoord om de steeds maar hoger spelende bezoekers in hun greep te houden. Met tegenstoten trachtte de thuisploeg tevergeefs het tij te keren. In de slotminuten volgde een bezoekende belegering waarbij doelman Herpoel een te zwakke omhaal van Victor onschadelijk maakte en uiteindelijk de blauw-witte defensie die nipte voorsprong gaaf kon houden. Dat AA Gent tot het uiterste is moeten gaan in dat laatste halfuur, daar konden de bruisende 7900 toeschouwers, naargelang hun herkomst, zich aan opwarmen of angstig wachten op het eindsignaal. [AN]

Vooraf