Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Le Canonnier
Moeskroen wint voor de eerste keer
Ruben Claesen

In een matig duel diende Moeskroen Westerlo zaterdagavond de eerste nederlaag toe. De eerste helft was gelijkopgaand, met de betere kansen voor de ploeg uit de Kempen, maar de netten werden niet gevonden. De tweede helft was duidelijk van een hoger tempo. Excelsior scoorde, en Westerlo kwam er niet meer over.

Bij de thuisploeg kwam aanwinst Karim Fellahi meteen in de ploeg, in een rol achter diepe spits Ermin Siljak. Die andere aanwinst, Tailson, moet nog even wachten op zijn debuut, hij is geblesseerd. Daan Van Gijseghem kreeg ook opnieuw zijn plaatsje, mede door een geblesseerde Besengez en een geschorste Grimaldi. Ook Ivica Zuljevic was geblesseerd. Bij de bezoekers nagenoeg dezelfde elf, op Nico Van Kerckhoven na, die niet tijdig speelklaar geraakte. In zijn plaats niet aanwinst Michal Scasny, maar Bobsam Elejiko.

Na vijf minuutjes spelen het eerste doelgevaar. Coelho met een knappe controle, zijn poging ging over. De meegereisde Westerlo-supporters, die al om drie uur vertrokken, zagen een echte studieronde, zonder echte kansen in het eerste kwartier. Opmerkelijk was de bedrijvige Custovic op de rechterflank, waar Evens het toch wat moeilijk tegen had. Na twintig minuten spelen moest een geblesseerde Ntuka het veld verlaten, zo mocht Scasny toch debuteren. De schouder van de Nigeriaan bleek ontwricht te zijn en werd snel weer op z’n plaats gezet. Door de vervanging schoof Wagemakers door naar de rechtsmiddenpositie, Scasny mocht op zijn meer vertrouwde rechtsachterplaats spelen. Even later mochten we de eerste échte kans noteren. Een vrije trap van Tom Van Imschoot, niemand kon deviëren, Van Gijseghem haalde de bal van de lijn. Westerlo had de beste kansen, met Utaka die zich vrijkapte, maar het geplaatste schot zweefde net over. Op het halfuur omzeilde Jaja Coelho de roodwitte buitenspelval, maar de Braziliaan besloot in het zijnet. Dan eindelijk eens Moeskroen met doelgevaar, maar de vrije trap van Dugardein was een makkie voor Gaspercic. Hierop een goed uitgespeelde counter van de Kempenaars, de bal belandde met een gelukje bij Coelho, Luzi moest zich reppen. De Henegouwers kwamen er dan ook eens uit, Custovic wou een strafschop na trekken van Evens, scheidsrechter Bellon liet begaan. Vijf minuten voor de pauze even opschudding nadat Van Gijseghem zich even verslikte, Coelho probeerde met de bal aan de haal te gaan, maar de belofte-international herstelde zijn fout. Het daaropvolgende slotoffensief van Westel leverde geen uitgespeelde kansen op. Met de brilscore gingen we de rust in.

In de rust werden geen wissels doorgevoerd. Beide trainers hielden blijkbaar een donderpreek, het tempo lag beduidend hoger dan in de eerste helft. Het eerste wapenfeit in die tweede periode kwam andermaal van Coelho, Luzi kon de hobbelende bal makkelijk oprapen. Westerlo zocht nadrukkelijk na een doelpunt, zonder echte mogelijkheden te creëren. Op links gooide Oussalah de bal voor, Gaspercic plukte het leer weg voor de aanstormende Siljak. Na een klein uurtje kreeg Moeskroen een vrije trap, Noukeu kopte een metertje naast. De wedstrijd had een doelpunt nodig, en dat kwam er uiteindelijk ook. Oussalah trapte een kwartier voor tijd van dichtbij binnen na een knappe collectieve actie. Moeskroen leek bevrijd en verdubbelde de score bijna, maar de poging van Siljak was net niet goed genoeg. Westerlo moest iets proberen, en bracht supersub Björn De Wilde in voor Wagemakers. Moeskroen steunde op een goede organisatie, die Westerlo niet meteen kon openbreken. Dat gebeurde ook niet, en zo bleef de stand 1-0.