Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Daknam
Lokeren nipt voorbij Charleroi
Jelle Vereecke

Sporting Lokeren verzekerde zich zaterdagavond van een gedeelde vijfde plaats. In de subtopper tegen Charleroi, trokken ze in extremis aan het langste eind na een weinig aantrekkelijke partij.

Logisch, want Georges Leekens start toch eerder verdedigend aan zijn thuiswedstrijden, met slechts een spits en maar liefst drie verdedigende middenvelders. Onder dat drietal Nebojsa Pavlovic, die voor het eerst aantrad voor het thuispubliek. Lokeren startte overigens met dezelfde elf als in Dender. Bij Charleroi viel Laurent Ciman geblesseerd uit op training, Frank Defays raakte uiteindelijk nog speelklaar. Ook Philippe Vande Walle koos met Joseph Akpala voor slechts een spits.

Dit resulteerde in een voorzichtige wedstrijd met veel middenveldspel. De eerste kansen waren schoten vanop afstand. Grégory Christ trapte ver naast voor Charleroi, Killian Overmeire trapte op Bertrand Laquait na afleggen van Tsholola Tiko. Fabien Camus waagde dan ook zijn kans, maar bij Lokeren stond alweer een attente Boubacar Copa in doel. Aan de overkant dan weer Lokeren, maar Patiyo Tambwe kreeg een assist van Tiko niet in doel. Verder volgden nog schoten voor Leiva en Carevic, maar de beste kans was nog voor Tim Smolders, na zo'n twintig minuten. Zijn lage schuiver werd toch nog gepakt door de alweer kleurrijke Copa.

Charleroi leek het overwicht te nemen, maar het kwam enkel tot wat schoten van Fabien Camus. Net voor rust was het toch Lokeren dat nog gevaarlijk werd. Een mooie actie van Marcel Mbayo strandde op Laquait en in de rebound kon Tambwe ook niet scoren. Carevic trapt de corners met zijn mooie traptechniek en Joao Carlos kopte, maar Oulmers stond goed op de lijn. Appel voor hans bij Lokeren, maar onterecht, 0-0 bleef het in de eerste helft.

Lokeren ging door in de tweede helft : Pavlovic kwam meteen dicht bij een treffer na een corner van Carevic, maar hij kopte rakelings over. Akpala mocht dan zomaar op Copa afgaan, maar besloot te zwak. Net voor het uur kreeg Charleroi dan de unieke kans om op voorsprong te komen. Mooie voorzet van Fabien Camus, maar Akpala werkte de bal keihard tegen de dwarsligger.

De wedstrijd leek weer opengebloeid, maar viel even snel weer stil. Charleroi drukte de thuisploeg zelfs weg, maar zonder gevaar. Vrije trappen van Killian Overmeire en Hassan El Mouataz gingen niet binnen, de eindstand leek vast te liggen. Tot de Lokerse invallers er anders over beslisten. Mohamed Armoumen, niet de favoriet van Leekens, met de rush op rechts. Hij legde mooi terug tot bij Aboubacar Camara Mbaye, die koel bleef en de bal van dichtbij in doel plaatste. Zo viel de beslissing drie minuten voor tijd, Charleroi kon niets meer terug doen.

Beide ploegen speelden te verdedigend, maar uiteindelijk viel voor Lokeren toch dat doelpunt dankzij de frisse wisselspelers. De thuisploeg schuift daarmee op naar een vijfde plaats, gedeeld met Moeskroen. Lokeren heeft de minst gepasseerde verdediging, wat zich dus vertaalt in de goede klassering. Het staat zelfs voor Anderlecht en rivaal AA Gent, die morgen tegen elkaar spelen. Charleroi verliest de voeling met de top-5 en staat gedeeld achtste. Ze konden de organisatie van de thuisploeg slechts enkele keren ontwrichten. Volgende week wacht een herkansing bij Brussels.