Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Het Kuipje
Verdienstelijke puntendeling in het Kuipje
T. Coremans

Met een gemiddelde van één punt per wedstrijd ontving VC Westerlo de voorlopige revelatie van het seizoen, Cercle Brugge. Cercle stond voor aanvang van deze partij met dertien punten uit zeven wedstrijden op een mooie vierde plaats. Trainer De Boeck startte met Gombani op de bank. Aanvallend kregen De Sutter en Snelders de voorkeur. De thuisploeg startte met Farssi in de basiself ten nadele van Van Imschoot. Jackson ‘Jaja’ Coelho maakte zijn debuut voor Westel. Hij startte samen met de moeilijk scorende Ogunsoto in de aanvalslinie van coach Jan Ceulemans.

Iets na achten floot Joeri Van De Velde de partij op gang onder toeziend oog van een tamelijk gevuld Kuipje. Vrij snel werd duidelijk dat de bezoekers uit Brugge niet naar Westerlo waren afgezakt om cadeautjes weg te schenken. Cercle combineerde vlot. Dat resulteerde onmiddellijk in een reuzekans. Doelman De Winter plukte de bal netjes uit de voeten van Desmet. Iachtchouk liet zich goed terugzakken en creëerde samen met Hasi heel wat openingen.

Op het kwartier werd opnieuw Desmet, achter de verdediging door, weggestuurd. Hij stuitte nogmaals op de attente De Winter. Enkele minuten later was het dan toch raak. Iachtchouck haalde van buiten het strafschopgebied hard uit binnen het kader. Zijn schot werd gepareerd maar in de herneming door De Sutter binnen gewerkt. Cercle Brugge verdiend op een 0-1 voorsprong.
Westerlo ontwaakte moeizaam na deze opdoffer. Het kwam niet verder dan enkele afgeweken schotjes en de daarbij horende hoekschoppen. De West-Vlamingen kregen teveel ruimte en mogelijkheden om te combineren. Een vrije trap vanop links op de rand van het strafschopgebied werd hard door Iachtchouck overgeknikt. De geneutraliseerde Belg zat duidelijk in de wedstrijd. Aan de overkant was het Dirar die trachtte openingen te creëren. De laatste passes bleven echter uit. Westel wurmde maar kreeg geen barst in de burcht van de tegenpartij. De flanken werden zelden of nooit benut. Benieuwd of Ceulemans tijdens de pauze de gepaste ingreep uit de hoed getoverd kreeg.

Daar bleek echter niet veel van te merken bij aanvang van de tweede helft. Deze was nauwelijks op gang gefloten of werkpaard De Sutter stevende alleen op doel af. Maar wie anders dan uitblinker DeWinter voorkwam een definitieve knock‑out.
Pas na drieënvijftig minuten voetballen werd het stadion nieuw leven ingeblazen. Coelho maakte zich op voor een vrije trap vanop een aangename plek. Zijn trap strandde op de deklat ten einde, terug het spel in. Een kantelmoment in de wedstrijd. De thuisploeg putte vertrouwen uit elke goede combinatie. Westerlo trok het overwicht naar zich toe maar geraakte voorlopig niet door de afweergordel van Cercle.

Een uithaal van Dirar en een kopstoot van de ingevallen Van Hout bleken niet efficiënt genoeg. Indien deze opmars aanhield zou de beloning wel volgen. In de tweeënzeventigste minuut noteerden we de opmerkelijke rentree van Van Den Eede. Hij verving Evens. Ceulemans wou nog wat rapen en wisselde een verdediger voor een aanvaller. Drie minuten na zijn invalbeurt is het Van Den Eede, in hoogsteigen persoon, die mooi overhoeks inkopte. De verdiende gelijkmaker, 1-1. En die proefde naar meer. Een vluchtschot van Farssi zeilde net naast. Coelho kwam steeds gepast mee inlopen vanuit het middenveld en rondde een solo bijna onfeilbaar af. Zijn uithaal spatte nogmaals op de deklat. De bezoekers kwamen niet meer in het spelbeeld voor.

Vijf minuten voor het eindsignaal was het opnieuw de Braziliaan, Coelho, die via een vrije trap verwoestend uithaalde. Doelman Verbist was paraat. Enkele ogenblikken voor het einde van de reguliere speeltijd kregen de troepen van Ceulemans nog bijna het deksel op de neus. Iachtchouck kaatste de bal iets te ver voor zijn voet om af te ronden. Zelfs na de twee minuten extra tijd kwam er geen winnar uit de bus. VC Westerlo en Cercle Brugge deelden de punten in een boeiend schouwspel. [VI]