Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Stade du Pays de Charleroi
Moeskroen voorlopig tweede
Jelle Vereecke

Vrijdagavond was er een match met inzet in Charleroi. De thuisploeg ontving Excelsior Moeskroen in een strijd om de tweede plaats in het klassement. Beide Waalse ploegen doen het immers goed in de competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen.
Charleroi heeft voorlopig weinig last van blessures en schorsingen en kon starten in zijn sterkst mogelijke opstelling. Dat wil ook zeggen met Salaheddine Sbai, die de voorkeur behoudt op Laurent Ciman. Moeskroen heeft minder geluk. Adnan Custovic zal enkele weken out zijn. Geoffray Toyes, sterkhouder in de verdediging, is geschorst.

Charleroi is favoriet in eigen stadion en had ook meteen geluk. Na amper een minuut spelen miste Daan Van Gijseghem achterin zijn balcontrole. Joseph Akpala staat al enkele weken scherp en was ook nu bij de pinken. Hij mikte de bal tussen de benen van Mark Volders en zette zo zijn team vroeg op 1-0. Met dank aan de jonge Belg in de verdediging van Moeskroen. De Carolo's bleven daarachter ook baas, wat resulteerde in onder andere schoten van Fabien Camus en Grégory Christ. Na een kwartier kwam er dan toch een eerste kans voor Moeskroen : David Grondin wipte de bal over de verdediging, waar captain Steve Dugardein de bal naast tikte.

Aan de overkant dan weer slecht inspelen van Van Gijseghem, maar Orlando knalt gelukkig voor de bezoekers op de paal. Charleroi is en blijft de beste ploeg, maar het kon voorlopig nog niet uitlopen. Ook Akpala kreeg nog een dubbele kans voor rust, maar een alweer sterke Volders kon evenveel keer redden. En dan voltrok een ongeschreven wet in het voetbal zich : aan de overkant een vrije trap en Bertin Tomou kopte ongedekt de gelijkmaker binnen. 1-1 is meteen de ruststand.

Charleroi liet echter de kopjes niet hangen en er kwam meteen weer een grote kans in het begin van de tweede helft. Tim Smolders gaf een mooie assist voor de doorgebroken Frank Defays, maar zijn knal ging op de paal. Precies hetzelfde spelbeeld in de tweede helft dus : kansen voor Charleroi, maar de doelpunten blijven uit. In de 68e minuut was er dan de doodsteek voor de thuisploeg : een afvallende bal komt bij linksachter Grondin, die de bal knap gekruist in doel pegelt. Moeskroen gevleid op voorsprong.

Vande Walle probeerde het dan nog met een volledig vernieuwde voorlinie, maar ze konden niet meer tot score komen. Habibou kreeg nog geel voor een schwalbe, N'Dri trapte nog op Volders. Moeskroen maakte zelfs nog de 1-3 : Karim Fellahi staat pas een halve minuut op het veld en maakt beheerst zijn eerste kans af. Zo gaat Moeskroen met 1-3 winnen op het veld van Sporting Charleroi. De thuisploeg was dan wel een uur de beste ploeg op het veld, Moeskroen sprong veel efficiënter om met zijn kansen. Zo staat Marc Brys samen met zijn mannen voorlopig op een knappe tweede plaats in het kampioenschap.