Datum: 11/04/2014 20:30
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Daknam
Anderlecht strompelt voorbij Lokeren en pakt eerste uitwinst in maanden
Anderlecht strompelt voorbij Lokeren en pakt eerste uitwinst in maanden
Foto: © Photonews

15 december 2013 tegen AA Gent, zo lang was het geleden dat Anderlecht nog eens een uitmatch kon winnen. 11 april 2014 was het nog eens zo ver. Het spitsenduo van paars-wit maakte het verschil. Het moet wel gezegd dat Lokeren meer verdiend had.

Cédric De Volder en Johan Walckiers in Lokeren

Lokeren voerde twee wijzigingen door: Davino Verhulst, die eens de voorkeur kreeg op Copa en Hamdi Harbaoui, die zijn plaats terug innam na twee speeldagen schorsing. Hasi veranderde - logischerwijs - niets aan zijn opstelling. En we kregen een leuk wedstrijdbegin tussen twee ploegen die beiden voor de aanval kozen. Na tien minuten was er zelfs al twee keer gescoord.

Twee keer ging de verdediging in de fout. Anderlecht profiteerde het eerst toen Maric ongelukkig uitgleed en Cyriac tot zijn eigen verwondering helemaal alleen voor Verhulst stond. De Ivoriaan profiteerde optimaal om zijn derde in vijf dagen binnen te schieten. Lokeren kon dan weer wel wat Club niet vermocht: terugvechten. 

Maes baas

En dat ging vrij snel, want vijf minuten later hingen de bordjes alweer gelijk. Bram Nuytinck werkte een inworp van Galitsios slecht weg en als je dat in de voeten van Junior Dutra doet, is het altijd gevaarlijk. De Braziliaan haalde verschroeiend uit vanop twintig meter, Proto grabbelde nog, maar zag het leer via de paal in doel verdwijnen. 

Het spel ging op en neer met Lokeren als snedigste ploeg. Net als vorige week tegen Standard en dus tijd voor De Pauw om één van zijn obligatoire missers te laten noteren. Ook nu werd hij weggestuurd en kon hij vrij aanleggen, maar de rechterflank besloot pal op Proto. Slechts een opwarmertje voor de Anderlecht-doelman en dat had hij nodig voor wat nog ging komen.

Want op de kopbal van Harbaoui verrichtte hij een klein mirakel. Maes zette Hasi en bij uitbreiding heel Anderlecht met de voetjes op de grond in die eerste helft. De Lokeren-coach had de wedstrijd tegen Club goed bestudeerd en liet Tielemans nooit in zijn spel komen. In hoeverre hij de bal al kreeg, want zowel Nuytinck als Mbemba wisten niet wat hen overkwam toen ze de steeds doorjagende spitsen van de thuisploeg zagen opdagen.

Heerlijke pass VdB, Proto zet WK-kandidatuur kracht bij

En ja vooraan heeft Anderlecht een probleem als Mitrovic er geen zin in heeft. Om het met de woorden van Roger te zeggen: 'In mijn tijd hadden ze er zo tien'. Maar zo een jongens slagen toe op de momenten dat je het ze minst verwacht. Wel moeten hun ploegmaats wat medewerking verlenen. Vanden Borre had dat begrepen en verstuurde een heerlijke pass buitenkant rechts richting de goed vertrokken Serviër en die maakte het even goed af: 1-2.

Eén van zijn laatste wapenfeiten, want Hasi haalde hem naar de kant voor Bruno. Paars-wit bleef gegroepeerd achterin en probeerde er enkel nog via Cyriac en Najar uit te komen. Proto moest nog een vrije trap van Dutra uit zijn kooi ranselen, had nog een prachtsave in huis op een kopbal van diezelfde Maric en hield Anderlecht nog eens overeind op een poging van Maric. Wat een vijf minuten voor de Anderlecht-doelman. Hasi zal zijn doelman alvast niet naar Brazilië moeten schreeuven.

Anderlecht legt de druk bij zijn concurrenten en doet weer helemaal mee in de titelrace, maar mag ook onthouden dat Lokeren vandaag meer verdiende en dat het enkel aan Proto te danken is dat ze dat niet kregen.

Opstellingen

Sporting Lokeren Sporting Lokeren

  Speler G Beoordeel
Verhulst Davino 90' 8
Gkalitsios Giorgos 90' 7
Maric Mijat 90' 6
Scholz Alexander 90' 8.5
Odoi Denis 90' 7
Persoons Koen 90' 6
Overmeire Killian   90' 9
Vanaken Hans 90' 7
Dutra Júnior Sérgio 90' 7
Harbaoui Hamdi 90' 7
De Pauw Nill 72' 7
  Bank G Beoordeel
Patosi Ayanda 18' 6
Corryn Alexander -  
Copa Barry Boubacar -  
Remacle Jordan -  
Mertens Gregory -  
Trompet Jore -  
Kaya Onur -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 9.3
Vanden Borre Anthony A   90' 6.7
Mbemba Mangulu Chancel 90' 6
Nuytinck Bram 90' 5
Deschacht Olivier 90' 6
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 5.7
Tielemans Youri 90' 5
Kouyate Cheikhou 90' 5
Praet Dennis 80' 5.7
Cyriac Gohi Bi 88' 5.7
Mitrovic Aleksandar 76' 6
  Bank G Beoordeel
Bruno Massimo 14' 5
Gillet Guillaume   10' 5
Pollet David 2'  
N'Sakala Fabrice -  
Kljestan Sacha -  
Vargas Ronald -  
Kaminski Thomas -  
Herbeleef Sporting Lokeren - Anderlecht

Vooraf