Analyse Royal League: eerste analyse

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Royal League: eerste analyse
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na een winterstop van meer dan twee maanden wordt er vanaf komende zaterdag weer gevoetbald in Scandinavië: dan staat de vierde speeldag van de eerste ronde in de Royal League, het wintertornooi tussen de vier beste ploegen uit respectievelijk Denemarken, Zweden en Noorwegen, op het programma. En is er een betere manier om vooruit te blikken dan door middel van een terugblik?

 
Wanneer we de sportieve resultaten tot dusver analyseren, moeten we vaststellen dat de Noorse ploegen domineren. De Noorse vertegenwoordigers haalden samen 20 punten binnen, en drie van de vier hebben mooie vooruitzichten op de volgende ronde.
 
Vooral VÃ¥lerenga toonde zijn klasse. De ploeg van David Brocken leidt soeverein in groep 1 met het maximum van de punten en mag zich dus al opmaken voor de volgende ronde. Hoewel de jongens van trainer Kjetil Rekdal twee maanden geleden de Noorse titel in allerlaatste instantie aan Rosenborg moesten laten, hebben ze in deze beginfase van de Royal League bewezen dat ze de officieuze titel van “beste ploeg van het Noorden”, die ze ondertussen al een tijdje opgeplakt krijgen, dubbel en dik verdienen. Vooral de overwinning tegen Rosenborg en de daarmee gepaard gaande revanche moet zoet gesmaakt hebben. Het valt is uitkijken naar hoe de ploeg uit Oslo na de winterstop zal optreden. Verdediger Erik Hagen vertrok naar Zenit St-Petersburg, maar sleutelspeler en steraanvaller Steffen Iversen heeft ondanks aanbiedingen uit Italië dan toch voor een jaar bijgetekend. VÃ¥lerenga verloor sinds de komst van Iversen in de late zomer van 2004 geen enkele wedstrijd meer
 
Rosenborg heeft, gezien zijn status, een eerder terleurstellend debuut in de Royal League achter de rug. De Noorse kampioen mag dan wel op koers liggen voor de tweede ronde, daar ging het nodige geluk aan gepaard. Ondanks een wervelende wedstrijd werd in de openingsmatch tegen Djurgården thuis ternauwernood een punt uit de brand gesleept, waarna de clash tegen Vålerenga werd verloren. Op de laatste wedstrijd voor de winterstop haalde de Rosenborg dan zijn eerste driepunter binnen bij het Deense Esbjerg, hoewel het eerst op achterstand kwam en ook hier tot de laatste minuut op de bevrijdende goal moest wachten.
 
Ook Brann haalde sterke resultaten in deze beginfase van de Royal League. In de openingswedstrijd werd knap gewonnen van Halmstad, waarna in de tweede wedstrijd de vloer werd aangeveegd met Zweeds kampioen Malmö (4-1). De derde wedstrijd ging bij odense dan wel verloren, maar niettemin prijkt de ploeg van Bengt Sæternes aan de kop van groep 3.
 
Alleen voor Tromsø, de meest noordelijke Royal League-deelnemer, lijkt het tornooi nu al te gaan eindigen in de eerste ronde. De openingswedstrijd tegen Brøndby ging jammerlijk verloren (ondanks een 1-2-voorsprong bij de rust), en daarop moesten Ole-Martin Årst en Co ook thuis het onderspit delven (tegen Göteborg). Het 0-0-gelijkspel thuis tegen FC Kopenhagen was te weinig om echt aanspraak te kunnen maken op de tweede ronde.
 
Algemeen gezien dus een erg succesvol debuut voor de Noorse ploegen. Åge Hareide, Noors bondscoach, is alvast niet verrast: “De Tippeligaen, de Noorse eerste klasse, haalt nu eenmaal een hoger niveau dan de Zweedse Allsvenskan en de Deense Superligaen. Bovendien is de Noorse competitie ook evenwichtiger: er is geen duidelijke titelfavoriet."
 
De Deense vertegenwoordigers haalden samen 16 punten. Geen enkele van de Deense ploegen staat aan de kop van haar groep, maar geen enkele bengelt evenmin onderaan. Het kan dus nog alle kanten uit voor deze vier ploegen.
 
FC Kopenhagen is samen met Vålerenga de enige ploeg die nog niet verloor in de Royal League. Vijf punten uit drie wedstrijden, waaronder lastige trips naar Göteborg en het barkoude Tromsø, is allesbehalve een slecht resultaat. Maar de wedstrijd die absoluut gewonnen moest worden, de clash op eigen veld tegen stadsrivaal en vice-kampioen Brøndby, eindigde slechts op een gelijkspel en dat is toch een serieuze domper op de prestaties van de Deense kampioen.
 
Niettemin gaat FC Kopenhagen in zijn groep de grote rivaal Brøndby vooraf. Vooral vanwege de thuisnederlaag tegen Göteborg staat de huidige leider in de Deense Superligaen op een derde plaats, met vier punten uit drie wedstrijden. Met niet te onderschatten trips naar Göteborg en Tromsø in het vooruitzicht zou Brøndby het wel eens knap lastig kunnen krijgen om zich te kwalificeren. De terugwedstrijd van de “Slag om Kopenhagen” zou dan ook wel eens van doorslaggevend belang kunnen worden.
 
Esbjerg staat voor een nog zwaardere opdracht, wil het zich kwalificeren in groep 1. Een derde plaats met drie punten, en zware uitwedstrijden tegen Rosenborg en Vålerenga voor de boeg. Wel moet gezegd worden dat Esbjerg de nodige pech kende en eigenlijk meer verdiende. De openingwedstrijd tegen Vålerenga ging met het kleinste verschil verloren, en tegen Rosenborg gingen de Denen na een verdienstelijke partij en een 1-0-voorsprong bij de rust in de laatste minuten de boot in. Oas in de derde wedstrijd kreeg Esbjerg loon naar werken: een indrukwekkende 0-3-zege bij Djurgården, en het bewijs dat deze ploeg niet als het zwakke broertje van de groep beschouwd mag worden.
 
Odense BK heeft het niet makkelijk in zijn groep: het moet opboksen tegen de Zweedse top-twee (Malmö en Halmstad) en SK Brann, de Noorse bekerwinnaar met Bengt Sæternes in de rangen. Toch draait de huidige nummer drie in de Deense Superligaen ietwat verrassend mee.Weliswaar puurde Odense iuit zijn eerder ongelukkige duels tegen de Zweedse ploegen slechts één punt, een knappe zege in de derde wedstrijd tegen groepsleider Brann bracht de Denen opnieuw in de running voor kwalificatie. Maar ook de vierde Deense vertegenwoordiger heeft dan nog een lastig karwei voor de boeg.
 
De Zweedse ploegen stellen ietwat teleur . De vier vertegenwoordigers van de Allsvenskan haalden samen slechts 14 punten, en alleen IFK Göteborg ligt als groepsleider volledig op koers voor de volgende ronde.
 
Göteborg toont op deze manier karakter na een ongelukkig seizoenseinde: op de voorlaatste speeldag in de Allsvenskan werd Blåvitt op eigen veld pijnlijk uit titelkoers geslagen, en kort daarna ging ook de Zweedse bekerfinale ongelukkig verloren. Het vertrouwen van de Zweden leek danig aangepast, want ook de eerste wedstrijd in de Royal League ging in eigen huis na een teleurstellende partij verloren tegen FC Kopenhagen. Göteborg herpakte zich echter op indrukwekkende wijze: twee zeges in evenveel uitwedstrijden tegen Tromsø en Brøndby. Zo prijken de Zweden na drie wedstrijden verrassend aan de kop van groep 2, met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg.
 
Kampioen Malmö bengelt ondanks een 2-0-zege in zijn openingswedstrijd tegen Odense onderaan groep 3, hoewel het allesbehalve uitgeschakeld is. Maar de twee verloren uitwedstrijden – 3-1 bij de landgenoten uit Halmstad en een zware 4-1 bij Brann – zijn pijnlijk aangekomen. De Zweedse traditieclub is het dan ook aan zijn status verplicht om alsnog de kwalificatie af te dwingen, temeer omdat zowel Joseph Elanga als Markus Rosenberg beslist hebben om ook na de winterstop in Malmö te blijven.
 
In dezelfde groep staat Halmstad er iets beter voor. Na een zwakke start (1-0-verlies bij Brann) herpakte de Zweedse vice-kampioen zich in het prestigeduel tegen Malmö (3-1) en in de uitwedstrijd tegen Odense (2-2). Halmstad deelt hierdoor de tweede plaats met Odense, maar mag onder andere nog thuis aantreden tegen de Denen.
 
De grootste ontgoocheling tot dusver is ongetwijfeld Djurgården. De Zweedse bekerwinnaar en uittrdedende landskampioen, die nog niet zo lang geleden ei zo na Juventus verraste in de voorronde van de Champions League, werd vooraf getipt als een van de kanshebbers op de eindzege. Het lijkt echter volledig anders uit te draaien. Na een sterke prestatie in de spektakelwedstrijd tegen Rosenborg, waar het in de slotfase alsnog twee punten moest prijsgeven, ging het van kwaad naar erger: een verdiende 3-1-nederlaag bij Vålerenga en een beschamande 0-3 op eigen veld tegen Esbjerg. De Zweden dragen de rode lantaarn in groep 1, hoewel kwalificatie nog geen verloren zaak is. De ploeg uit Stockholm zal dan in de thuiswedstrijden tegen Rosenborg en Vålerenga en het uitduel tegen Esbjerg wel uit een ander vaatje moeten tappen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties