Datum: 17/09/2013 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 1
Dramatische eerste helft nekt Anderlecht
Dramatische eerste helft nekt Anderlecht
Foto: © SC

Anderlecht heeft niet voor het mirakel van Lissabon kunnen zorgen. Daarvoor begon paars-wit veel te zwak en - volgens ons - in de verkeerde opstelling. In de tweede helft, met Acheampong, werd er veel beter gevoetbald, maar niet meer gescoord.

John van den Brom gokte door Frank Acheampong uit de ploeg te laten en De Zeeuw als extra verdedigende buffer op het veld te zetten. Ook Deschacht mocht op de bank plaatsnemen en de snellere N’Sakala behield zijn plaats. Van den Brom greep dus terug naar zijn 4-3-3 waarbij Suarez op de flank stond.

Verkeerde opstelling?

Wat het vooral opleverde was verwarring bij Anderlecht in de beginfase en die bleek ook dodelijk. Benfica sneed er doorheen als een mes door de boter in de openingsfase. Als Proto dan ook nog een bal niet klemvast kon nemen, profiteerde Djuricic om na vier minuten al de 1-0 tegen de touwen te trappen. Een meer dan koude douche voor de Brusselaars.

Ondanks een rits aan geblesseerden was er van verwarring weinig te merken bij Benfica. De Portugese topploeg had in de competitie slechts vier op negen, maar op Europees niveau lieten de overgebleven spelers zien zeker geen meelopers te zijn. Zo werden zowel Bruno als Gillet eens flink in hun hemd gezet door diepe spits Cardozo die hen allebei voorbij dribbelde alsof ze houten paaltjes waren.

En dat werd nog maar eens duidelijk toen de verdediging voor de tweede keer van de avond de bal niet weggewerkt kreeg uit het strafschopgebied. Almeida lepelde de bal perfect naar de vrijstaande Luisao – die was blijven hangen na een corner – en de verdediger werkte af als een rasechte spits. Na een halfuur stond paars-wit dus al weer met de voetjes op de grond en net niet KO tegen het canvas. Al had de genadeslag wel een paar keer uitgedeeld kunnen worden.

Terug naar de 4-4-2

Het middenveld Kljestan-Milivojevic-De Zeeuw werkte gewoonweg niet. En Suarez en Mitrovic stonden te ver uit elkaar om acties op te zetten. En dat zag Van den Brom ook en greep na de rust terug naar zijn opstelling van tegen Mechelen. Dus met Acheampong op links en Suarez weer centraal. De Zeeuw mocht in de kleedkamer blijven.

Al had dat evengoed Kljestan of Milivojevic kunnen zijn. We vragen ons soms af wat het nut is om een talent als Youri Tielemans te hebben als hij toch alleen dient als bankverwarming. Maar kijk, het ging met Acheampong al een stuk beter. Die snelheid is natuurlijk altijd een wapen! Anderlecht voetbalde zelfs rond de zestien van Benfica en dat was in de eerste helft amper het geval.

Al was Mitrovic deze keer veel minder aanwezig. De Champions League is de Belgische competitie niet en dat weet de Serviër nu ook. De maandag 19 jaar geworden aanvaller werd naar de kant gehaald voor Cyriac. Het bracht echter niet meer op dan een afgekeurde goal en veel frustraties om de slechte eerste helft. Benieuwd of daar geen extra woordje over gepraat gaat worden.

Opstellingen

SL Benfica SL Benfica

  Speler G Beoordeel
Arthur Moraes (Arthur Guilherme De Moraes Gusmao) 90' 7
Almeida André A 90' 7
Luisão Anderson Luis da Silva 90' 8
Garay Ezequiel 90' 7
Siqueira Guilherme Magdalena 90' 7
Matic Nemanja 90' 6
Fejsa Ljubomir 90' 6
Pérez Enzo Nicolás   69' 7
Marković Lazar 90' -
Cardozo Óscar René 87' 6
Djuricic Filip 75' 7
  Bank G Beoordeel
John Ola 21' 6
Pereira Maximiliano 15' 8
Lima Dos Santos Rodrigo José 3'  
Rodrigues Cardoso Fábio Rafael -  
Gomes André -  
Moreno Machado Rodrigo -  
Pinheiro de Jesus Jorge Fernando -  
Nivaldo Vieira Jardel -  
Lopes Paulo Jorge Pedro -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 5
Gillet Guillaume 90' 3
Kouyate Cheikhou 90' 6.5
Mbemba Mangulu Chancel   90' 8.5
N'Sakala Fabrice 90' 9
Kljestan Sacha   90' 5.5
De Zeeuw Demy   45' 5.5
Milivojevic Luka 90' 4.5
Bruno Massimo   79' 6.5
Mitrovic Aleksandar   76' 6
Suarez Matías   90' 6.5
  Bank G Beoordeel
Acheampong Frank Opoku 45' 8.5
Cyriac Gohi Bi 14' 5.5
Praet Dennis 11' 6
Hasi Besnik -  
van den Brom John -  
Kaminski Thomas -  
Nuytinck Bram -  
Deschacht Olivier -  
Tielemans Youri -  
Herbeleef SL Benfica - Anderlecht