Competitie: Vriendschappelijke interlands
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Opnieuw pijnlijke thuisnederlaag voor Rode Duivels

De Rode Duivels hebben voor de tweede keer in vijf dagen verloren in het Koning Boudewijnstadion. Na Colombia was nu ook Japan te sterk voor de Belgen. Ons land ontwaakt zo uit de roes van de WK-kwalificatiecampagne.

Aernout Van Lindt in Brussel

De Rode Duivels verloren afgelopen donderdag met 0-2 in het Koning Boudewijnstadion en dus waren de spelers van de Belgische nationale ploeg er op uit om uit te pakken met een knalprestatie om die nederlaag uit te wissen. Tegen Japan, veertig plaatsen lager op de ranking, wou de bondscoach eens kijken wat we kunnen tegen Aziatische tegenstanders - met het oog op het WK altijd handig.

Snel op rozen na blunder bij Japan

Starten deed Wilmots zonder Fellaini, die op de bank begon en pas na de rust zou inkomen voor Hazard. Bij de Japanners starten een aantal sterkhouders in de verdediging op de bank. En dat bleek ook snel: na een aarzelende start nam België het heft in handen en op het kwartier rendeerde dat al.

Kawashima kwam uit waar hij nooit moet uitkomen, maar Lukaku was sneller op de bal. Hij kon uiteindelijk voorzetten richting een leeg doel en Kevin Mirallas bedankte voor het geschenkje: 1-0.

Japan groeit in de match

Wie had verwacht of gehoopt dat de Japanners nu klaar waren om afgemaakt te worden en daarna doorverwezen naar het schroot kwam bijzonder bedrogen uit. Het waren de Japanners die na het doelpunt de wedstrijd stilaan in handen begonnen te nemen.

Honda was een gesel voor de verdediging van de Rode Duivels, Kagawa trof zelfs de kruising. Tussen hangen en wurgen leken de Belgen alsnog de rust met een voorsprong te kunnen ingaan, tot Sakai een dikke vijf minuten voor de pauze de bal op het hoofd van Kakitani schilderde: 1-1 bij de rust.

Vervanging Hazard kantelpunt?

Bij de rust werd Hazard vervangen door Fellaini en dat kwam het voetbal ook niet echt ten goede. Dembele en Fellaini probeerden, maar werden overmeesterd en overklast door een sterk Japan. Witsel moest veel alleen opkuisen. Voor de tweede helft goed en wel begonnen was, was het dan ook prijs: de Japanners kwamen er goed uit en Mignolet kon enkel kijken naar het knappe schot van Honda.

De Bruyne en Vossen kwamen nog in bij de Rode Duivels om het tij te keren, maar ondertussen had Okazaki de Japanners wel al op rozen gezet: 1-3. De passing bij de Belgen was te onzuiver om meteen iets terug te doen, de wedstrijd leek dan ook gespeeld.

Alderweireld brengt spanning terug

Leek, want in de slotfase kwamen de Rode Duivels - onder impuls van De Bruyne - alsnog opzetten. Vossen had altijd moeten scoren, Van Buyten kopte tot twee keer toe op de lat. Alderweireld kon wel binnen koppen en zo kregen we nog een kwartier spanning.

Het slotoffensief van de Rode Duivels liet even op zich wachten, maar Kawashima moest wel soelaas brengen op een inzet van De Bruyne. Het publiek ging er ook achterstaan, de Belgen trokken massaal naar voor en gingen ook wat meer risico's nemen.

Dat leverde echter geen gelijkmaker weer op, waardoor België voor de tweede keer in vijf dagen verloor in eigen huis. Met het oog op het WK nuttige wedstrijden voor Marc Wilmots - die toch nog wat sleutelwerk zal hebben om ver te raken in Brazilië. Japan is een mogelijke tegenstander in de groepsfase van dat WK en daaraan zouden we wel eens een vette kluif kunnen hebben.