Interview Boudeweel: "We hebben geen absolute topspits"

Boudeweel: "We hebben geen absolute topspits"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Twee oefenmatchen hebben het halleluja-gevoel rond de Rode Duivels al serieus doen afnemen. De tegenstanders waren van een heel ander kaliber dan we in de kwalificatierondes voorgeschoteld kregen. "Sommige zaken die ik vreesde, zijn uitgekomen", knikt VRT-journalist Tom Boudeweel.

Na de wedstrijden tegen Colombia en Japan zijn de Rode Duivels met de neus op de feiten gedrukt: WK-niveau is niet hetzelfde als kwalificatieniveau. Met alle respect voor landen als Kroatië of Servië, maar ze brengen niet het voetbal dat Japan gisterenavond op de mat bracht. "Wat me het meest is bijgebleven is dat zowel Japan als Colombia zoveel beter zijn in hun balbehandeling", zegt Tom Boudeweel in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Het balbezit, de balcontrole, het wegdraaien... dat ging zoveel vlotter dan bij ons. En ook in vergelijking met onze vorige tegenstanders."

"Het combinatiespel was zo goed, dat was een lust om naar te kijken. Collega Peter Vandenbempt zei op de radio dat het was alsof we naar Barcelona aan het kijken waren, maar voor mij was het soms zelfs nog sneller dan Barça. Hoe ze niet alleen de vrije man vonden, maar ook die derde en vierde man, die ook vrij stond. En een statische verdediging heeft daar op zo'n moment geen antwoord op. En dat vond ik toch wel wat schrijnend. Maar ja, als voetballiefhebber kan je alleen maar van genieten van Japan", vond Boudeweel.

"Als Lukaku zegt dat hij geen kaatsende spits is, heb je toch een probleem"

Maar zijn er nu al conclusies vast te knopen aan twee oefenwedstrijden? In ieder geval werden er een paar pijnpunten duidelijk bloot gelegd. "Sommige zaken die ik vreesde, zijn inderdaad uitgekomen. Zoals? Dembélé schoot te kort in zijn verdedigende rol. De twee verdedigende middenvelders kwamen steeds te laat. Is dat omdat ze te weinig spelen? Omdat het 'maar' een vriendenmatch is? Honda en Kagawa deden wat ze wilden, maar ook die diepe spits: Yochiro Kakitani. Na het WK gaat die ook bij een grote Europese topclub terecht komen, al is hij maar 1m77", meent Boudeweel.

"Ze zeggen altijd dat je om ver te geraken op een toernooi een heel goeie keeper nodig hebt - en dat hebben we - en een absolute topspits, en dat hebben we niet. Ik vond Lukaku heel slecht gisteren. Als je dan in de pers zegt dat je geen kaatsende speler bent en je speelt met Hazard op de tien, heb je een probleem. Want die heeft dan geen opties om de bal aan kwijt te geraken. Benteke is dan weer te wisselvallig."

"Jammer dat De Bruyne geen twee matchen mocht spelen. Hier had hij vertrouwen kunnen opdoen"

Toch moet nu niet alles slecht afgeschilderd worden. "Het zou makkelijk zijn om na al de euforie nu alles te gaan neersabelen. Ik denk wel dat de sportieve staff wel veel geleerd zal hebben uit die twee matchen en we zullen maar zeggen dat dat de bedoeling was. Maar je moet realistisch zijn: alleen de allerbeste Rode Duivels horen thuis in de toptien van de FIFA-ranking."

Wilmots was wel duidelijk: iedereen moet spelen bij zijn club, al is dat geen evidentie. "Dat ga je niet zomaar in de Brico of de Carrefour bestellen", aldus Boudeweel. "Ik denk dat er veel een analyse van zichzelf zullen moeten maken. Ik vind het in dat opzicht ook jammer dat De Bruyne geen twee matchen gespeeld heeft. Hier kon hij vertrouwen uit putten. Ok, hij was niet goed tegen Colombia, maar hij had die match tegen Japan nodig en om hem dan niet te laten starten... Maar ja, ik sta achter de woorden van Wilmots: ze zullen moeten spelen..."

Door Johan Walckiers

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties