Analyse Wat loopt er mis bij Westerlo? De waslijst ...

Wat loopt er mis bij Westerlo? De waslijst ...
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zulte Waregem won van Westerlo in een wedstrijd die vorig jaar altijd op de andere manier zou zijn gekeerd. Dit jaar zitten de Kemphanen namelijk in de hoek waar de klappen vallen. En ook deze keer leek het Sugar Jackson tegen Floyd Mayweather: voetbal kan oneerlijk zijn. Maar er loopt wel veel mis.

Door Aernout Van Lindt

Pech & blessures

Excuus nummer 1: Westerlo heeft heel wat pech. En dat klopt ook wel: de Kemphanen hadden altijd 0-2 moeten voorkomen en dan schrijven we nu een heel ander verhaal. "We hadden hier 2-4 kunnen winnen", besefte Harm Van Veldhoven.

Excuus nummer 2: Westerlo heeft heel wat blessures. En dat klopt ook wel: met Gounongbé en De Ceulaer heb je voorin heel wat slagkracht dat je mist. De eerste werd vorig jaar vaak gemist in de mindere periodes, de tweede heeft soms een match waarin hij zich onsterfelijk maakt.

"We misten een aantal spelers, dat klopt zeker", gaf de coach aan. "Maar we hadden toch nog de beste kansen en speelden goed. De spelers zijn er voor gegaan, dat zag je."

Het mentale spel: druk van buitenaf

"Het is heel jammer. We krijgen de kans op 0-2, missen en aan de overkant gaat hij wel binnen. We doen het onszelf aan. Mentaal is dat heel zwaar, om twee opdoffers te krijgen voor de rust", aldus Jens Cools.

"En ook in de tweede helft hetzelfde: we kunnen 2-2 maken, maar het wordt snel 4-1. Het zit gewoon tegen en voor het vertrouwen is het niet goed." 

Coach Van Veldhoven beaamt: "We hebben pech. Hopelijk escaleert het niet door druk van buitenaf, want dat is pas echt vermoeiend."

"Het ligt niet aan de trainer"

Alsof hij nu al weet dat de druk op zijn positie enkel groter zal worden. De ploeg werkt hard en kan beslommeringen dus missen als de pest.  Maar druk komt er nu eenmaal altijd als je laatste staat.

Francky Dury - gisteren de overwinnaar - kent het gevoel van vorig jaar. De beste actie die Essevee toen nam? De coach behouden. "Het ligt niet aan de coach", steunt Cools zijn oefenmeester openlijk. "We krijgen gewoon elke week een uppercut."

Kwestie van kwaliteit - en toch wat vreemde keuzes

En toch schiet Westerlo in alle linies te kort. Koen Van Langendonck heeft geniale weken, maar wisselt die af met mindere dagen. Dom uitkomen richting penalty, naast de bal door op de 4-1, ...

Mustoe en Lecomte werden dolgedraaid door Thiam, en wie Hyland als tweede spits gebruikt ... Al was hij nog beter dan Visnakovs, de spits die tot twee keer toe tekende voor de misser van het jaar. 

Als je dat allemaal combineert, dan is de slotsom: het moet beter. Volgende week krijgen de Kemphanen in het eigen Kuipke een uitgelezen kans tegen Kortrijk. Meteen ook een laatste kans voor Van Veldhoven, want zo draait het nu eenmaal in het voetbal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties