Mechelen wint de beker: wat betekent dat voor Anderlecht en Gent en wat zijn de scenario's voor Europees voetbal?

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 105 reacties
Mechelen wint de beker: wat betekent dat voor Anderlecht en Gent en wat zijn de scenario's voor Europees voetbal?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

KV Mechelen heeft de Beker van België gewonnen en dat brengt de nodige gevolgen met zich mee voor het verdere verloop van onze nationale competitie. Er zijn twee scenario's mogelijk.

Alles hangt nu af van de Europese licentie van KV Mechelen. Die kan wegvallen na de uitspraak in de matchfixingzaak, of ze kunnen die behouden.

KVM krijgt Europese licentie

Als de bekerwinnaar over een Europese licentie beschikt is die rechtstreeks gekwalificeerd voor de Europa League. In dat geval moet de nummer vier van PO 1 het opnemen tegen de winnaar van PO 2.

Momenteel gaat het in play-off 1 tussen Standard, Antwerp en Club Brugge voor die vierde plaats. De achterstand van Gent en Anderlecht op de top 4 is te groot.

KVM krijgt geen licentie

Dan gaat het rechtstreekse ticket van de Europa League, dat normaal toebehoort aan de bekerwinnaar, naar de derde in play-off 1. De vierde krijgt een iets minder interessant ticket en de vijfde en voorlaatste speelt de barrage tegen de winnaar van play-off 2.

Dan is er nog wel kans op Europees voetbal voor Anderlecht en AA Gent. De Buffalo’s kunnen zich dus maar beter herpakken na de nederlaag die bijzonder hard is aangekomen. Zondag wordt er immers weer gevoetbald. "De mogelijke gevolgen van het voetbalschandaal? Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen", gaf Ivan De Witte aan in een reactie na de verloren bekerfinale. "Dat moeten de bevoegde instanties doen. Maar ik kan wel zeggen dat Malinwa bewezen heeft de kwaliteiten voor 1A te bezitten."

Probleempje

Dinsdag was er de agendabepaling voor het proces in het matchfixindossier en die is ietwat ongelukkig. Op 26 mei wordt er om het laatst Europese ticket gespeeld en op 27 en 28 mei vallen de laatste zittingen in het proces.

Het zou dus goed kunnen dat er na het hele proces een nieuwe match gespeeld moet worden. Goed nieuws dan voor de nummer 4 van play-off 1. Minder goed voor de vijfde, want die zou dan moeten terugkeren uit vakantie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties