Datum: 09/12/2014 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Signal Iduna Park
Anderlecht verlaat Signal Iduna met opgeheven hoofd
Anderlecht verlaat Signal Iduna met opgeheven hoofd
Foto: © SC

Anderlecht mag met opgeheven hoofd de Champions League verlaten. Op het veld van Dortmund haalde paarswit in extremis een knap gelijkspel. Vooral enkele jonge spelers liepen (alweer) in de kijker.

Johan Walckiers, Cédric De Volder en Sander De Graeve in Dortmund

Vijf conclusies

  • Anderlecht moet elke week een topper spelen
  • Dendoncker mag blijven staan
  • Praet vertrekt eind dit seizoen
  • Gele wand? Groene wand ja!
  • Mitrogoal!!

Het is nu wel duidelijk: Anderlecht moet elke week tegen een ploeg van hoog niveau beginnen spelen. Ok, het is een illusie dat de Jupiler League binnenkort op een niveau geraakt waar Borussia Dortmund pas elfde staat, maar het is slechts een vaststelling.

Anderlecht kreeg kansen tegen, maar voetbalde er ook een paar bij elkaar. En er stond zo'n blok op het veld dat men zich moest afvragen wat er in 's hemelsnaam gebeurde tegen Charleroi en Moeskroen.

Dendoncker met autoriteit

Tweede vaststelling: Leander Dendoncker is klaar om meer wedstrijden te spelen dan hij tot nu toe gedaan heeft. De middenvelder speelde sober tegen Dortmund, maar toonde rust aan de bal en verdedigde met autoriteit op die ene slipper na. Tegen een middenveld met Sundogan, Kagawa en Sahin is dat toch een bijzonder grote verdienste.

Derde vaststelling: Dennis Praet wordt onmogelijk te houden volgende zomer. De eerste helft van de aanvallende middenvelder was ronduit indrukwekkend. Met een pass in één tijd zette hij drie man van Borussia voor schut om Mitrovic voor Langerak af te zonderen, maar de reservedoelman redde.

Praet deed dat nog een paar keer over. Voetbalgenie met een wereldmatch! Maar zeker ook de vlekkeloze prestatie van Chancel Mbemba niet vergeten.

Vierde vaststelling: Silvio Proto was alweer uitmuntend. Proto staat er altijd op de grote afspraken en dat was niet anders tegen Dortmund. Met drie cruciale reddingen op rij hield hij Anderlecht recht op schoten van Kagawa, Imobile en Mikhitaryan. Een groene wand voor de gele.

Duitsers trappen gaspedaal in

En dan is er nog de penalty die Anderlecht had moeten krijgen in de slotfase van de eerste helft na een duwfout op Conte. De Brusselaars waren niet te herkennen ten opzichte van de match tegen Moeskroen. Die eerste helft dan toch, want na de koffie trapten de Duitsers het gaspedaal volledig in.

Na een kwartier was het wel bingo: Imobile draaide en keerde zich knap vrij tegen Deschacht en knalde voorbij Proto, die baalde als een stekker, maar zich verder weer onklopbaar toonde tegen Kagawa en Imobile, die goeie kansen kregen. 

Anthony Pats! Mitrogoal Boem! Goal!

De match leek helemaal verloren, tot Anderlecht plots een tweede adem vond. Vanden Borre werd vijf minuutjes ervoor nog los voorbij gelopen door Mikhitaryan, maar nam snel revanche. Hij rolde de hele rechterflank op en zette perfect voor tot bij Mitrovic. Die kopte onhoudbaar binnen. Paars feestje in Duitsland.

Anderlecht verlaat de CL met opgeheven hoofd en het besef dat het meespeelde met de grote jongens en dat er meer in zat. De jongelingen staan intussen op zowat elk lijstje van elke topclub.

Opstellingen

Borussia Dortmund Borussia Dortmund

  Speler G Beoordeel
Langerak Mitchell 90' -
Durm Eric 90' -
Subotic Neven 90' -
Ginter Matthias 90' -
Schmelzer Marcel 75' -
Sahin Nuri A 90' -
Gündogan Ilkay 66' -
Kagawa Shinji 84' -
Mkhitaryan Hamlet Henrik 90' -
Immobile Ciro 90' -
Großkreutz Kevin 90' -
  Bank G Beoordeel
Kirch Oliver 24' -
Aubameyang Pierre-Emerick 15' -
Blaszczykowski Jakub 6'  
Jojić Miloš -  
Ramos Adrian -  
Bender Sven -  
Weidenfeller Roman -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Vanden Borre Anthony A 90' -
Mbemba Mangulu Chancel 90' -
Deschacht Olivier 90' -
N'Sakala Fabrice 90' -
Dendoncker Leander 90' -
Kljestan Sacha 69' -
Praet Dennis 90' -
Mitrovic Aleksandar 89' -
Conté Ibrahima Sory 79' -
Acheampong Frank Opoku 90' -
  Bank G Beoordeel
Tielemans Youri 21' -
Cyriac Gohi Bi 11' -
Heylen Michaël 1'  
Roef Davy -  
Colin Maxime -  
Kabasele Nathan -  
Kawaya Andy -  
Herbeleef Borussia Dortmund - Anderlecht

Vooraf