Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1
AZ met de billen bloot in Rusland
Kristof Blomme

AZ heeft een geanimeerde partij in Rusland met 5-3 verloren van Samara. De Nederlanders waren voortdurend op achtervolgen aangewezen. De terugmatch wordt nog een moeilijke klus voor de ploeg van Louis van Gaal.

Bij Samara lopen er voorin kwieke spelers rond. Na zo'n tien minuten gaven ze meteen hun visitekaartje af. Op aangeven van Adamu maakte Leilton er 1-0 van. AZ kon onmiddellijk reageren. Na een hoekschop trapte verdediger Ron Vlaar de bal van buiten het strafschopgebied in één tijd voorbij de grabbelende Lobos. Na een halfuur spelen waren de Russen nog eens gevaarlijk. De immer dreigende Adamu kon vrij inkoppen, maar hij besloot over. Vijf minuten voor rust kreeg de thuisploeg opnieuw een grote kans. Bulyga miste die oog in oog met doelman Timmer. In de blessuretijd van de eerste helft klommen de Russen toch op voorsprong. Wie anders dan Adamu tekende voor deze treffer.

Na rust ging Krylia gewoon door. Kouba kon een hoekschop hard binnenkoppen. De match bleef goed op en neer gaan, waardoor ook AZ nog kansen kon versieren. Een diepe bal werd door Arveladze goed teruggekopt. Kenneth Perez maakte daarop de aansluitingstreffer met een schitterende volley. Enkele minuten later zorgde diezelfde Deen bijna voor de gelijkmaker. Na een schitterende solo besloot hij zwak op Lobos. Uiteindelijk viel het doelpunt toch weer aan de andere kant. Adamu pakte uit met een schitterende omhaal, maar zijn bal strandde op de paal. Husin was goed gevolgd om de rebound simpel binnen te glijden. Nog was de wedstrijd niet gedaan. Een doelpunt van Sektioui werd afgekeurd door de Griek Briakos na een overtreding van Arveladze. Opnieuw Sektioui pakte een kwartier voor tijd uit met een prachtige omhaal, maar Lobos tikte de bal net over. Vijf minuten voor tijd maakten de Nederlanders toch nog de zo belangrijke derde treffer. Barry van Galen miste niet op aangeven van Arveladze. In de allerlaatste minuut zorgde Bober met een schitterend schot in de bovenhoek voor de 5-3 eindstand na een ongelofelijke wedstrijd. Vooral Adamu gaf een geweldige indruk.