Tromsø en Viking winnen Vålerenga en Brann onderuit
viki meeuwis
Tromsø en Viking winnen Vålerenga en Brann  onderuit

Vålerenga – Steaua Boekarest: 0-3

Vålerenga had te lijden onder de blessures. Zo kon het geen beroep doen op hun vaste keeper Arason, Holm, Fredheim Holm en Gashi. Het moest zelfs zijn toevlucht nemen tot de jongeren Driscoll (middenveld 18 jaar), El-Gharbi (middenveld, flank 17 jaar) en Strømnes (centraal middenveld18 jaar) die in het eerste team hun debuut maakten. Het goede nieuws was dat onze landgenoot Brocken en Flo wel konden starten.

VÃ¥lerenga begon goed aan de partij en al in de dertiende minuut kreeg Brocken een kans op doel via een vrije trap vanop dertig meter maar de bal eindigde op de muur. Na het eerste kwartier kwam Steaua opzetten eerst met een poging van Bostina met een vrije trap vanop de rechterkant maar Bolthof kon de bal mooi opvangen. Dat Bolthof niet voor niets tweede keus is in het doel bij VÃ¥lerenga bewees hij vanavond nogmaals. Radoi brak los en schoot vanop twintig meter op doel, Bolthof kon de bal nog net raken maar die ging alsnog het net in, 0-1 voor de bezoekers.
Net voor het half uur was Steaua wederom gevaarlijk; Iacob probeerde het vanop 25 meter maar het schot eindigde op de dwarslat. Paraschiev schoot in de rebound net over het doel. Het waren overigens vooral Bostina en Paraschiev die bij Steaua opvielen. Rond het half uur probeerde Paraschiev nogmaals maar dit keer had Bolthof de bal wel te pakken. Twee minuten later Bostina met een afstandschot maar ook bij hem ging de bal er niet in. Steaua bleef druk zetten en luttele minuten later kwam Iacob opzetten maar zijn poging eindigde op de dwarslat. In de 35e minuut was het weer raak, Radoi met een schot op doel, Bolthof slaat de bal op de dwarslat en Iacob kopte bal in de rebound binnen, 0-2.

Vier minuten in de tweede helft een blunder van Bolthof die de bal recht in de voeten van Radoi wierp, die aarzelde geen seconde en schoot, maar gelukkig voor VÃ¥lerenga kon Bolthof de bal buiten houden. Luttele minuten later kwam Iacob weer opzetten en probeerde met een kopbal maar het schot ging ver naast het doel. VÃ¥lerenga miste duidelijk zijn sterkhouders Gashi en Grindheim op het middenveld en keeper Arason in  doel. Met nog een kwartier te spelen viel het derde en, gelukkig voor de club uit Oslo, ook het laatste. Iacob met een kopbal maar Bolthof kon redden en gooide de bal terug het veld in. Daar dook plots Goain opdie de bal na een acrobatisch hoogstandje de bal in doel werkte. Het enige weerwerk voor VÃ¥lerenga kwam er via de ingevallen Fredheim Holm en Ishizaki. Fredheim Holm versierde een vrije trap voor de thuisploeg maar Ishizaki schoot nipt over. VÃ¥lerenga staat voor een onmogelijke opgave in Boekarest en is zo goed als zeker al uitgeschakeld.

Tromsø – Galatasary: 1-0

Galatasary begon uiteraard als favoriet aan de partij. En al in de eerste tien minuten moest Tromsøkeeper Hirschfeld uit zijn pijp komen met een paar saves. Op het kwartier kreeg Ole Martin Årst een duw in de rug van Rigobert Song en kreeg een vrije trap toegewezen. Vijf minuten later ontstond er paniek bij de verdediging van de Noren toen Hasan Sas vanop de rechterkant kwam opzetten, maar Hafstad kon een doelpoging voorkomen. Met een half uur gespeeld komen de meeste kansen via hoekschoppen voor de Turken. Umit Karan, topscorer in de Turkse eerste klasse met vijf doelpunten in evenveel wedstrijden, schoot nipt over. Tegen het einde van de eerste helft begon Tromsø beter te spelen. Bernier op de counter naar Årst die zich meer een meer over het veld begon te bewegen. De stand bij de rust was 0-0.

Na de rust begonnen de Turken het beste. De verdediging van Tromsø werkte een bal slordig weg. De bal kwam bij Hasan Sas terecht, die naar Umit probeerde te spelen, maar keeper Hirschfeld kon de bal nog net onschadelijk maken. Tromsø kwam echter steeds beter in de wedstrijd. In de 78e minuut viel het enige doelpunt. Tromsø kreeg een corner toegewezen die door Szekeres hoog de lucht in gewerkt werd. Ole Martin Årst stuurde de bal mooi het doel in 1 – 0. Galatasary kwam nog terug even voor het eindsignaal maar Umit kopte de bal ver over. Trømso wint onverwacht van het Turkse Galatasary dat zeker weerwraak zal willen nemen in de terugwedstrijd.

Viking – Austria Wien: 1-0

Met amper acht minuten gespeeld speelde Gaarde mooi naar Nhleko die de bal recht in de handen van keeper Didulica in het Austria doel kopte. De eerste goede kans voor Austria Wien kwam er rond de twintigste minuut. Sinko probeerde met een hard schot vanop 20 meter maar Vikingkeeper Basso kon de bal uit doel houden. Op het half uur kreeg Viking nog een doelkans. Gaarde met een hard schot maar Didulica kon redden. Kopteff schoot de bal in de rebound net over. Beide ploegen gingen met 0-0 de rust in.

Viking begon het best na de rust. Met nog geen tien minuten gespeeld versierde Viking een corner. Hangeland met een kopbal maar net over. Kort daarop werd Kopteff door Mambo Mumba vrijgespeeld maar de verdediging van Austria lag op de loer. In de 68e minuut kreeg Austria bijna een owngoal tegen. Kopteff met een vrije trap waarna de bal via de Austriaverdediging verder rolde tot een halve meter voor hun eigen doel.
In de 70e minuut was het dan toch raak. Kopteff met een precies gerichte vrije trap richting Mambo-Mumba die hem mooi binnenkopte, 1-0 voor Viking. De Noren kregen nog een kans in de 83e minuut via Nhleko die vrij stond maar onderschept werd door de verdediging van Austria Wien. Daarmee heeft Viking onverhoopt een goed resultaat neergezet met het oog op de terugwedstrijd binnen veertien dagen.

Brann Bergen – Lokomotiv Moskou: 1-2

Brann begon aan de partij met Robbie Winters en Arve Walde als spitsen. De Schot is dus net op tijd hersteld van zijn enkelblessure. De Bergense club zat zowat in spitsennood met Bengt Sæternes en Trond Fredrik Ludvigsen die nog steeds geblesseerd zijn en Dylan MacAllister die voor deze wedstrijd geschorst was.

Op het kwartier kreeg Brann de eerste goede kans. Sigurdsson speelde  Robbie Winters vrij die met een lob probeerde maar keeper Ovchinnikov kon er nog een hand tussen steken. Even later stond Walde helemaal alleen voor het doel maar zijn kopbal ging net naast. Winters kreeg op het half uur nog een doelkans. Hij probeerde met een volley na een inspeelbal maar wederom gign de bal net over de doellat. Lokomotiv kreeg hun eerste echte kans pas na 35 minuten. Marat Izmailov met een schot vanop twintig meter recht op het doel maar keeper HÃ¥kon Opdal was bij de zaak. Even later was het weer Moskou dat via Ruopolo op doel richtee maar het schot ging net over. Op slag van rust viel het eerste doelpunt. Martin Andresen met een goede pass naar Winters die vanop twintig meter schoot. Ovchinnikov stond in de verkeerde hoek en de bal ging erin, 1-0 voor Brann.

Robbie Winters

De tweede helft was minder gevarieerd met weinig of geen doelkansen in het begin. Lokomotiv Moskou speelde vooral heel defensief. Maar na twintig minuten begonnen ze meer in de wedstrijd te komen. Ruopolo kreeg de bal toegespeeld op vijf meter van het doel en haalde hard uit, de bal was onhoudbaar voor Opdal en zo stond het 1-1. Het mooie uitgangspunt van Brann in de eerste helft was verdwenen als sneeuw voor de zon.
De Russen bleven aandringen en een tweede doelpunt was onvermijdelijk geworden. In de 76e minuut kwam de bal via een counter bij Lebedenko terecht die niet aarzelde en de bal binnentrapte, 1-2 voor Lokomotiv Moskou met nog een kwartier te spelen. Op vijf minuten van het einde kreeg Helge Haugen voor Brann nog een mooie kans in de zestien meter maar het schot ging net naast.
Brann dat voor de rust nog de betere ploeg was, werd in de tweede helft weggedrukt door Moskou.