Lorenzo Staelens en Denis Odoi

Elke week brengt onze redactie op maandag een beschouwing van het weekend. We nemen goede en slechte prestaties en/of gebeurtenissen op in deze Top&Flop.

TOP

Lorenzo Staelens

De wederopstanding van Cercle Brugge valt samen met de comeback van Lorenzo Staelens als T1. Afgelopen weekend ging groen-zwart met 1-2 winnen op Beerschot. Meteen de tweede overwinning op rij voor de troepen van Staelens.

De West-Vlamingen voetbalden de laatste twee weken als herboren. Zonder franjes loodste Staelens De Vereniging naar de beste uitgangspositie in play-off III. Komend weekend in het eigen Jan Breydel winnen en Cercle mag zich voorbereiden op een eindronde met tweedeklassers.

Jokers van het weekend

Afgelopen weekend stond in het teken van de invallers. Vooral in de aanvallende compartimenten was de hoofdrol weggelegd voor wisselspelers. Met de inbreng van Tom De Sutter vond RSC Anderlecht een tweede adem. De Oost-Vlaming bezorgde paars-wit een punt tegen zijn ex-club.

Ook Glynor Plet liet de Cristal Arena dansen. De luxe-invaller tekende iets voorbij het uur voor de gelijkmaker tegen Lokeren. Racing Genk won uiteindelijk met 2-1. Aan de Gaverbeek kampt de West-Vlaamse verdediging nog steeds met een kater. Met nog een halfuur op de klok tekende Paul-José Mpoku voor de aansluitingstreffer. Tien minuten voor tijd was het dan weer Imoh Ezekiel die, weliswaar vanuit buitenspelpositie, de winnende treffer tegen de touwen knalde.

Uitverkochte Dreef

Het publiek laat het nu en dan afweten in play-off II. Maar OH Leuven slaagde er afgelopen weekend in om voor een vol huis aan te treden tegen KV Mechelen. Alle 8.519 plaatsen waren uitverkocht en dat was voor een groot deel te danken aan de OH-elles. De vrouwelijke voetbalfans van OH Leuven waren met zo’n 1.800 en lieten zich horen. Ondanks de 0-3-nederlaag van club bleven ze tot in de slotminuten zingen. Al is het nog maar de vraag of de dame die een bal in het aangezicht kreeg ook bij de volgende thuiswedstrijd aanwezig zal zijn.

FLOP

Denis Odoi

Anderlecht pakte afgelopen zondag een punt in de topper tegen Club Brugge. Het zag er nochtans beroerd uit voor paars-wit aan de rust. Eerst had Denis Odoi de West-Vlamingen op voorsprong geklungeld. De vervanger van Guillaume Gillet verschalkte zijn eigen doelman met een subtiel tikje. Vlak voor de rust ging het licht bij de rechtsachter van Anderlecht voor een tweede keer uit. Odoi ging aan de noodrem hangen en haalde de doorgebroken Carlos Bacca onderuit. Rood was het terechte verdict.

Scheidsrechterlijke dwalingen

In play-off I wordt momenteel een testproject onder de loep genomen met zes scheidsrechters. Net als in de Europese competities worden er een extra scheidsrechter ingeschakeld. De kritiek op de scheidsrechterlijke teams was de laatste weken echter striemend.

Standard ging vrijdag met 3-4 winnen aan de Gaverbeek. Vooral Zulte Waregem voelde zich na afloop bekocht. De Rouches konden immers twee maal scoren vanuit een buitenspelpositie. Ook Anderlecht claimde een strafschop. Dieumerci Mbokani werd in de zestien neergehaald door Ryan Donk. Maar ook in het Astridpark gaf er geen enkele van de zes scheidsrechters een krimp.

Al moet er een kanttekening worden geplaatst bij de kritiek. De leiding in de wedstrijd tussen Racing Genk en Lokeren was dan weer uitmuntend. De winnende treffer van de Limburgers werd goedgekeurd door de vijfde scheidsrechter naast het doel. Uit de televisiebeelden bleek dan ook dat het leer de doellijn volledig had overschreden.

Onoplettende wedstrijdafgevaardigde

Brecht Dejaegere begon in de wedstrijd tegen Bergen op de bank. De middenvelder van KV Kortrijk kwam in de tweede helft het veld op. Bergen werd zonder al te veel problemen opzij gezet. KVK won met 3-0. Enig probleem: Dejaegere stond niet op het wedstrijdblad. Door een vergissing van de West-Vlaamse wedstrijdafgevaardigde dreigen De Kerels drie punten te verliezen. De zaak krijgt ongetwijfeld nog een staartje.