1998, de laatste keer dat Club won in Anderlecht: zes redenen waarom

Redactie
| 15 reacties
1998, de laatste keer dat Club won in Anderlecht: zes redenen waarom
Foto: © SC

Het is achttien jaar geleden dat Club Brugge nog eens kwam winnen op het veld van Anderlecht. Op 9 september 1998 meer bepaald. Club Brugge ligt paars-wit in het algemeen wel. En dat zal ook nodig zijn als ze de titelstrijd weer helemaal willen opengooien.

Maar waarom loopt het voor Anderlecht thuis tegen blauw-zwart altijd iets beter? Ook dit seizoen werd het in de reguliere competitie 3-1. We vonden drie redenen.

Motivatie

Waar Anderlecht tegen de kleinere ploegen denkt dat het wel los zal lopen, is er rond de topper altijd zoveel te doen dat Besnik Hasi zijn spelers zonder enige moeite met het mes tussen de tanden aan de aftrap krijgt. De spelers weten wat het betekent voor hun fans en wat ze over hun hoofd krijgen als ze verliezen in eigen huis van de aartsrivaal.

Ruimte

Anderlecht krijgt thuis niet dikwijls ruimte van zijn tegenstander. Club Brugge is echter een andere zaak, want die kunnen het zich niet veroorloven om een dubbele gordel voor de eigen zestien op te werpen. Jongens zoals Praet en Defour, die meestal geen meter ruimte krijgen, zijn dan ook altijd goed tegen de Bruggelingen, want ze worden even losgelaten.

Eergevoel

Vergis u niet: voetballers zijn snel in hun ego gekrenkt. En zeker als ze bij Anderlecht spelen en er overal wordt verkondigd dat de tegenstander beter is of betere spelers heeft. Als ze in hun eer gekrenkt worden, speelt heel de club daar slim op in. Dan is het meestal: "We zullen het wel eens laten zien."

De logica zou dicteren dat Club Brugge het om dezelfde redenen moeilijk heeft in het Astridpark, maar wij vonden er toch nog enkele andere.

Te zeker

Club zweert al dikwijls eens zijn eigen spel af als het op bezoek komt in het Constant Vanden Stock-stadion. "Zij moeten komen, wij moeten niks", klinkt het wel eens. Die afwachtende houding breekt hen wel al eens zuur op.

Bepalende spelers

De spelbepalende spelers van Club laten het wel al eens afweten. Is dat omdat Anderlecht ze meestal goed in de tang zet of omdat ze te weinig ruimte hebben?

Publiek

Het Anderlecht-publiek staat er niet om bekend om een helse sfeer te creëren. Voor Club Brugge wordt elke keer een uitzondering gemaakt. De elektriciteit is meestal al een uur voor de match voelbaar. Ook dat heeft een invloed.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties