Interview "Engels kampioen worden is onvoldoende om stadion te vullen"

Maxim Cleemput
| 21 reacties
"Engels kampioen worden is onvoldoende om stadion te vullen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Eerst was er #BluvnGoan, dan was er #BluvnStoan en nu is er #NiGoan. Maar waarom krijgt Brugge het stadion niet uitverkocht en blijven de mensen in hun zetel zitten? Wij vroegen het aan de sporteconoom van KU Leuven, Trudo Dejonghe.

Het stadion is zit niet vol vanavond. Is het een inschattingsfout van Brugge om tickets aan te bieden vanaf 45 euro, terwijl Gent er vorig aanbood voor 25 euro?

"Dat kan één van de reden zijn maar daar moet wel een kanttekening bij. De fans van AA Gent wonen voornamelijk in de buurt van Gent, terwijl die van Club over heel Vlaanderen verspreid zijn. Het gebeurt bij veel Europese of bekerwedstrijd dat ze in Brugge minder toeschouwers hebben. Los daarvan is 45 euro voor een kaartje natuurlijk veel geld voor sommige mensen. Reken daarbij nog eens de prijs voor de bus voor mensen die meerijden met een supportersclub, dat loopt toch op."

Is het late aanvangsuur (20.45) een probleem?

"Er zijn heel veel fanclubs in het Antwerpse of Limburg en als die mensen er bij willen zijn, moeten ze een halve dag verlof nemen. Het is tijdens de week niet evident om van pakweg Limburg naar Brugge te rijden voor een voetbalwedstrijd. Je bent dan ook pas na middernacht terug thuis. Ideaal is dat niet."

Is het overaanbod aan voetbal een geldig excuus?

"Dat speelt niet mee, denk ik. Het is elf jaar geleden dat ze Champions League speelden op Jan Breydel. ik had verwacht dat het uitverkocht ging zijn."

En wat met de aantrekkingskracht van de affiche? Spreekt Leicester niet aan bij Belgische voetbalfans?

"Leicester heeft niet de uitstraling van pakweg Manchester United of Liverpool. Het beste voorbeeld is de kwalificatiematch van vorig jaar tegen United. Toen was het stadion wél uitverkocht. Zelfs ondanks het feit dat ze de Engelse kampioen zijn, spreekt die tegenstander niet echt aan. AZ is ook eens kampioen geworden in Nederland en Lierse werd al eens Belgisch kampioen. Dat is onvoldoende om de supporters warm te krijgen."

Zit de matige competitiestart er voor iets tussen?

"Dat denk ik niet. Misschien dat een enkeling afhaakt, maar de meeste fans nemen die beslissing vooraf. De ticketverkoop begon eind augustus al, de huidige rangschikking is niet de reden waarom het niet uitverkocht raakt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties