Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
AA Gent houdt zwak Standard uit play-off 1
Fabian Morren

Standard heeft niet kunnen profiteren van de nederlaag van Zulte Waregem. De landskampioen verloor zelf met 0-2 van AA Gent en moet vrede nemen met een plaats in de play-off 2.

Wie dacht dat er meteen een offensief van Standard kwam, kreeg een heel ander spelbeeld voorgeschoteld in het openingskwartier. Gent was zelfs de betere ploeg in de openingsfase, zij het zonder echt kansen te creëren. Standard kwam als eerste het dicht bij een doelpunt, maar Bojan Jorgacevic en de paal brachten redding op pogingen van respectievelijk Wilfried Dalmat en Igor De Camargo.

AA Gent voetbalde goed mee en dreigde met enkele schoten vanop afstand. Adnan Custovic en Tim Smolders zagen het leer net over doel gaan. Enkele minuten voor de rust klommen de Buffalo's niet onverdiend op voorsprong. Een prima hoekschop van Custovic werd tegen de netten geknikt door Mbaye Leye, die Mohamed Sarr simpel aftroefde.

Standard slaagde er ook na de rust niet in om Gent echt vast te zetten op de eigen helft. De Rouches hoorden dat KV Mechelen op voorsprong stond tegen Zulte Waregem, maar toch inspireerde het de thuisploeg op geen enkel moment. Dieumerci Mbokani werd gemist en het kanon van Milan Jovanovic stond niet goed afgesteld. Enkel Mehdi Carcela kwam via een vrije trap dicht bij de gelijkmaker, maar de bal spatte uiteen op de lat.

In het slotkwartier verraste Standard-trainer Dominque D'Onofrio door Milan Jovanovic naar de kant te halen. De wissel werd met gefluit onthaald. Acht minuten voor affluiten nam de ingevallen Luigi Pieroni alle twijfels weg. De voormalige spits van Auxerre rondde een prima counter koelbloedig af en bezegelde zo het lot van Standard. De Luikenaars worden doorverwezen naar de play-off 2 en eindigen op een teleurstellende achtste plaats in de reguliere competitie. (AN)