Speeldag: 1/16 Finales
Stadion: Guldensporenstadion
Brussels doet zichelf de das om
Filip Van der Elst

Ook FC Brussels mag zijn bekerdromen alweer opbergen. Na een tumultueuze partij tegen KV Kortrijk moesten de hoofdstedelingen na verlengingen de duimen leggen voor de tweedeklasser. Brussels kwam nochtans op voorsprong en leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar twee Brusselse rode kaarten op evenveel minuten deed de wedstrijd kantelen.

De enthousiaste thuisploeg nam het meeste initiatief, maar kon weinig forceren. Christian Landu Tubi kwam dicht bij een kans, maar Michael Cordier was bij de pinken. Na een twintigtal minuten kwam Brussels wat meer in de wedstrijd, en het kreeg ook een goede kans toen Richard Culek een voorzet van Jonathan Tehoue net niet in doel kon werken. Het schot van Musaba Selemani was te zwak om doelman Peter Mollez te bedreigen. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong, dankzij een mooi doelpunt van de jonge Fransman Julien Gorius (0-1). Kortrijk schoot wakker, en kreeg kort voor rust een zeer goeie kans via Ivica Jarakovic, maar de bal van de ex-RWDM-speler werd nog van de lijn gekeerd.

Na de rust ging Kortrijk voluit voor de gelijkmaker, en Brussels liet de Kortrijkzanen komen. Kortrijk kon de druk echter niet voldoende omzetten in kansen, en Brussels hield al bij al makkelijk stand. Tot verdediger Sydney Kargbo opeens een totaal onnodige en moorddadige tackle op Jimmy Hempte inzette. De Sierra Leoniër kreeg terecht een rood kartonnetje onder de neus geduwd. Even later moest Brussels zelfs met 9 verder: Quantin Durieux trok aan de noodrem toen Landu Tubi alleen door was, en ook hij mocht gaan douchen. De hieropvolgende vrije trap werd knap gepareerd door Cordier, terwijl de rebound onbegrijpelijk werd gemist door Jarakovic. Het was echter duidelijk dat Brussels de 0-1 niet zou kunnen vasthouden, want Kortrijk creërde nu de ene kans na de andere, en inderdaad: zes minuten voor tijd kopte invaller Bas Vervaeke de bal in doel (1-1).

In de verlengingen bleef Kortrijk, logischerwijze, de betere ploeg, al bleef het aantal kansen nu beperkt. Toch scoorden de West-Vlamingen een tweede maal: in de blessuretijd legde Brecht Verbrugghe de partij in een definitieve plooi. In de tweede verlenging ontbrak werd duidelijk dat Brussels, dankzij de numerieke minderheid, niets meer kon forceren. En de ploeg van Albert Cartier moest de kelk tot op de bodem ledigen: Nicolas Gezelle pikte in de slotfase ook nog zijn doelpuntje mee (3-1). Een verdiende kwalificatie voor Kortrijk, maar Brussels mag de oorzaken voor deze nederlaag volledig bij zichzelf zoeken.