Speeldag: 1/16 Finales
Stadion: Achter de Kazerne
KVM schakelt Germinal Beerschot uit
Bart Hermans

Met Germinal Beerschot kwam er voor het eerst na het faillissement nog eens een eersteklasseploeg op bezoek Achter De Kazerne voor een officiële wedstrijd. KV Mechelen wilde aan heel België tonen dat het nog leefde en hoopte op een stunt. Het werd uiteindelijk 1-0 na verlengingen. Het doelpunt was van Charaï

Bij de thuisploeg begon Kielo-Lezi op de bank, Vleminckx kwam in zijn plaats ten opzichte van de match tegen Tienen. Bij de bezoekers uit Antwerpen nam Sterchele zijn plaats terug in na een gele schorsingsdag in de competitie.

KV Mechelen probeerde meteen zijn stempel op de wedstrijd te drukken en startte zeer aanvallend. Asare had de eerste kans van de wedstrijd aan de voet, maar was een beetje te enthousiast en schoot hoog over. Even voorbij het kwartier belandde een verre inworp van Vleminckx tot bij Charaï, deze schoot vanuit de draai, maar kon Luciano niet verontrusten. Het spel ging in het tweede kwartier goed op en neer, maar echt kansen waren er niet te noteren. Er werd veel inzet getoond en er werd op het randje gevoetbald. Even voorbij het halfuur waagde Cavens zijn kans van ver, maar Werner tikte over. Germinal Beerschot kon wat druk zetten met een paar corners als gevolg. Vijf minuutjes voor de rust was er aan beide kanten gevaar. Vleminckx werd mooi aangespeeld in de zestien, maar zijn kopbal belandde pal op Luciano, op de counter stootte Cavens andermaal op een sterk keepende Werner.

Het werd zo een aangename eerste helft waarin we een heel frivool en aanvallend KV Mechelen zagen. De ervaren Ratten uit Antwerpen leken dat jong geweld makkelijk te kunnen opvangen en rekenden op hun snelle spitsen. Beide ploegen gingen met een 0-0 rusten.

Pieter Crabeels mocht bij Mechelen in de kleedkamer blijven en werd vervangen door Steven De Pauw. De tweede helft startte met heel veel middenveldspel en het duurde lang voor we de eerste kans konden noteren. Een schot van Vleminckx na twintig minuten was het eerste dat het noteren waard was. Er was in die tweede helft heel veel inzet van beide kanten en het werd duidelijk dat de ploeg die scoorde ook ging winnen. Die kans kregen de Antwerpenaren. Sterchele werd mooi vrijgespeeld, hij plaatste mooi, maar de bal belande onbegrijpelijk op de paal. Ook aan de overkant kreeg de thuisploeg die kans, Vleminckx bediende Charaï, die de bal in het zijnet gleed. Losada toverde net voor affluiten nog een nummertje uit zijn hoed, hij rolde de hele thuisverdediging op, maar zijn schot ging ver naast.

De wedstrijd eindigde dus op een 0-0 en moesten er verlengingen gespeeld worden om te bepalen wie er naar de achtste finales ging. De eerste kans van de verlenging was al meteen raak. Iddi kon met een knappe actie op links iedereen in de wind zetten en voorzetten voor Charaï, die bleef rustig en werkte beheerst af. Het stadion ontplofte zoals in de grote dagen.

En even later ontplofte het letterlijk , bezoekende 'supporters' gooiden voetzoekers op het veld en scheids Gumienny besliste om de wedstrijd stil te leggen. Na een oproep van de stadionomroeper besloot de scheidsrechter om opnieuw te voetballen. Ondertussen was Kielo-Lezi in de ploeg gekomen te nadele van Bert Dhont.

De eerste opwinding uit de tweede helft kwam voort uit een mogelijke strafschopfout op Sterchele. Scheidsrechter Gumienny oordeelde dat het een duik was en gaf de spits een gele kaart. De spanning steeg ten top Achter de Kazerne. Trainer Marc Brys gooide zijn laatste troef op tafel en bracht voor de laatste minuten Quinteros op het veld. De thuisploeg kreeg de kansen om Germinal Beerschot af te maken, maar Vleminckx miste tot twee keer toe.

Het bleef zo 1-0 en de bekerwinnaar van twee jaar geleden ligt er al uit. Mechelen hoopt nu op een echte topper. [AN]