gntKAA Gent
cerCercle Brugge
1-0
Datum: 20/08/2005 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Jules Ottenstadion
Vrancken scoort, Herpoel redt Gent
Guillaume Belaey
| 0 reacties
Vrancken scoort, Herpoel redt Gent
Foto: © SC

In duel tussen AA Gent en Cercle Brugge stonden twee ploegen tegenover elkaar die nood hadden op een overwinning. Gent met 1 op 6 en Cercle Brugge met 0 op 6 wisten meteen wat hen te doen stond. Bovendien fungeerde Cercle zowat als het ,,zwarte beest’’ voor Gent. In de voorgaande 8 wedstrijden konden de Buffalo’s slechts éénmaal zegevieren, terwijl Cercle Brugge vijfmaal aan de winnende hand bleef.
 
Uiteindelijk kon een bibberende thuisploeg, niet van de kou of druilige regen, met een doelpunt van werkpaard Wouter Vrancken de eerste driepunter op zak steken. Al konden de bezoekers nog voor Gent gescoord hebben. Een prachtige save van doelman Herpoel, die dat na de hervatting zou herhalen, verhinderde dat niet Cercle Brugge dan wel AA Gent op voorsprong was gekomen.
 
Dat die enige treffer er kwam vanuit een stilstaande fase was tekenend voor het steriele spel van Gent. In de 58e minuut knalde Nicolas Lombaerts een vrijschop op doelman Francky Vandendriessche, die de gladde bal niet onder controle kreeg. Een toegesnelde Wouter Vrancken maakte meteen de klus af.  De Buffalo’s kregen nadien, in het laatste halfuur dat nog voor de boeg lag, het niet onder markt om Cercle van het lijf te houden.
 
Bij Gent stond nieuwkomer Christophe Grégoire aan de aftrap, net als de aanvankelijk onzekere Davy De Beule. Bij de bezoekers was Milesovic geschorst en maakte de 18-jarige Luke Jones, sinds vorige week overgekomen van Blackburn Rovers, zijn debuut.
 
In een gelijkopgaand aanvangskwartier, waarin Gent meer balbezit opeiste, zette Grégoire een eerste keer doelman Vandendriessche aan het werk. Vooral aan de kant tribune-spelerstunnel lag er een strook waar een drassige mat vaak bal en acties afremde.
Op het halfuur kreeg Vrancken een eerste kansje na aangeven van Mladenovic, maar hij verslikte zich deerlijk. Blijkbaar had de Cercle-defensie het moeilijk om Gent af te houden, terwijl aan de andere kant Dario Smoje rustig zijn defensie in de hand hield.
 
Bij Cercle was Harold Meyssen vaak aan de bal, maar ook hij kreeg het Brugse raderwerk zelden op tempo. Eén minuut voor rust bibberde Gent een eerste keer na een vrijschop van Meyssen. Jones knikte zoals het moet naar doel, maar een alerte Herpoel profileerde zich als een onwrikbare hinderpaal.
 
In de tweede helft wou Gent de druk verhogen, al gebeurde dat vaker met onorthodox voetbal. De bezoekers reageerden met een splijtende actie via Pivaljevic en De Kelver tot bij Meyssen. De Brugse middenvelder knalde vanop 30 meter radeloos ver over doel. Stilaan begon Cercle de wedstrijd in handen te nemen, want in de 56e minuut kopte Pivaljevic richting Gentse doel en alweer was Herpoel bij de pinken.
 
Het doelpunt even voor het uur van Wouter Vrancken plaatste Gent weliswaar op voorsprong, hoewel het van dan af echt bibberen bleef tot in de toegevoegde tijd. Dat lieten de Brugse kansen zien: actie Meyssen tot bij Pivaljevic die zwak op Herpoel besloot; uitgesponnen combinatie Viane-De Wulf en De Kelver schoot nipt voorlangs.
 
In het slotkwartier rilden de Buffalo’s en aanhang opnieuw, toen de ingevallen Roiha (78’) een perfecte assist van Stijn Desmet alweer niet omboog naar een verdiende gelijkmaker. In de 93e minuut het enige missertje van Dario Smoje en ook Tom Van Mol knalde die ultieme rijpe kans voor Brugse puntengewin onbegrijpelijk naast.

Het resultaat is een derde keer puntenverlies voor Cercle, dat helemaal onderaan blijft. Gent schuift weer wat op en kan terugkijken op een 4 op 9.