Datum: 18/04/2009 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Jan Breydel
Club verzet bergen voor zege
T. Coremans
| 0 reacties
Club verzet bergen voor zege
Foto: © SC

Met de nodige moeite is Club Brugge erin geslaagd om Bergen opzij te zetten. Bergen kwam tweemaal op voorsprong maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Bruggelingen. Sonck maakte op vrije trap de winning-goal.

Bij blauw-zwart moest de meest gecontesteerde aankoop van het voorbije seizoen zijn plicht nog eens vervullen. Laurent Ciman nam plaats op de rechtsbackpositie, waar hij de geschorste Karel Geraerts verving. Jacky Mathijssen leek in een gulle bui. De Brugse oefenmeester liet ook Mohamed Dahmane en Bernt Evens opdraven voor de thuiswedstrijd tegen rode lantaarn Bergen. Les Dragons speelden mogelijk vandaag hun laatste troeven uit. Mits een nederlaag in het Jan Breydelstadion en winst van Dender morgen thuis tegen Roeselare, was Bergen na vanavond al zeker van een plaats in de Belgische tweede klasse.


Club startte niet complexloos en leek de automatismen moeilijk aan elkaar te weven. De bezoekers leken het initiatief bij de thuisploeg te laten maar sloegen op het kwartier genadeloos toe. Een uitstekend uitgevoerde counter eindigde bij Mustapha Jarju, die zijn ploeg simpel op voorsprong bracht. Een snelle reactie van de thuisploeg bleef uit, terwijl Stijn Stijnen Club behoedde voor de 0-2. Dit Club Brugge leek nog steeds op zoek naar zichzelf en snakte naar een nieuwe wind. Met deze spelmentaliteit kon zelfs de allerlaatste in de stand niet te kijk gezet worden.


De thuisaanhang roerde zich en kantte zich tegen het amateuristische optreden van hun blauw-zwart. Hooguit één speler bij Club leek de laatste weken aan het gewenste profiel te voldoen. Vadis Odjidja-Ofoe lanceerde op ingenieuze wijze Joseph Akpala wijze, waarna de Nigeriaan de gelijkmaker, met de hakken over de sloot, naast Frédéric Herpoel schoof. De troepen van Mathijssen leken gelanceerd, maar de nonchalante afwerking en een attente Herpoel voorkwamen een Brugse voorsprong. Op slag van rust slikte Club onverdiend een tweede tegentreffer. Collet lepelde het leer haarfijn op de kruin van Moussa Gueye, die -vanuit buitenspel- tussen twee verdedigers knap de 1-2 binnenkopte.


De Bruggelingen verschenen weinig aangeslagen opnieuw op het veld. Al na twee minuten knikte Wesley Sonck (foto) een hoekschop van Nabil Dirar loepzuiver tegen de netten. De wals leek van de hooizolder gehaald en moest de Henegouwse akker eindelijk zonder moeite verpletteren. Club oogde verlost, al moest het meermaals verstek laten bij de afwerking.


Bergen kwam mondjesmaat terug in de wedstrijd en dat leverde enkele noemenswaardige doelpogingen op. Moussa Gueye was een gesel voor de Brugse afweer. De wals leek weer op stal gezet en moest plaats maken voor de veerkrachtigheid van de Bergense draken. De Waalse club gaf vanavond weinig schijn van een degradatiekandidaat. In de slotfase kon Wesley Sonck het Bergense lot alsnog bezegelen. Hij verzilverde een vrije trap op de rand van de zestien na een overtreding van Fadel Brahami, die overigens uitgesloten werd na een tweede gele kaart.  


Club boekte in extremis een zege en neemt terug een voorsprong van zes punten op AA Gent. De Buffalo's zijn aan een schitterende terugronde bezig en kunnen het de Bruggelingen de laatste vier speeldagen nog vrij lastig maken. De kustjongens wacht nog een reis naar Beerschot en Luik, niet de makkelijkste opdrachten dus. Bergen speelde een moedige wedstrijd, maar lijkt een afgang naar de tweede klasse niet meer te kunnen voorkomen. (AN)


Herbeleef Club Brugge - Bergen