Roeselare haalt zwaar uit in degradatietopper
Nico Wieme

Roeselare heeft Lokeren een serieuze tik verkocht in de strijd om het behoud. De West-Vlamingen zadelen de Waaslanders met de rode lantaarn in de Pro League op.

Jacky Mathijssen verraste door Jérémy Perbet aan de aftrap te brengen. Sulejman Smajic verhuisde daardoor naar de bank. Bij Roeselare posteerde Dennis Van Wijk in vergelijking met vorige week Mahamadou Dissa, Damir Mirvic en Jérémy Huyghebaert in de basis. Stephan Kucera, Jeroen Vanthournout en Anduelle Pryor begonnen op de bank.

De thuisploeg begon fel aan de match en drong de bezoekers meteen terug op eigen helft. Geleidelijk aan herstelde Roeselare het evenwicht en beseften de toeschouwers waarom beide teams de laatste plaats delen. Veelvuldig balverlies en slechte inspeelpassen waren schering en inslag. Doelrijpe kansen vielen niet te noteren.

Eerste kans raak

Halfweg de eerste helft verstuurde Mahamadou Dissa een perfecte voorzet naar de vrijstaande Bertin Tomou en de nieuwkomer deed wat van hem verwacht wordt: met een rake kopstoot bracht hij Roeselare op voorsprong. Wie dacht dat de match hiermee zou ontploffen, kwam bedrogen uit. Lokeren was niet bij machte om de West-Vlamingen onder druk te zetten. De bezoekers zelf beperkten zich tot het verdedigen van de voorsprong en loerden op de counter.

De tweede helft startte hoopgevend. Lokeren drong Roeselare nu wel terug op eigen helft en er ontstonden enkele hete standjes voor het doel van Jürgen Sierens. De Waaslanders lieten nu wel ruimte voor de tegenaanval en zo kreeg Joeri Dequévy de kans om zijn team op 0-2 te brengen. Jugoslav Lazic verijdelde echter een dubbele achterstand voor zijn team.

Afgemaakt in twee minuten

Het was uitstel van executie. Iets voor het uur bediende Tomou Nikita Rukavytsya en de Australiër zorgde voor de 0-2. Luttele tellen later was de Twentehuurling opnieuw aan het feest. Dequévy zette op de rechterflank twee Lokerenspelers in de wind, ging zijn lijn af en schotelde Rukavytsya zijn tweede treffer in evenveel minuten voor.

Lokeren leek aangeslagen, tot Yoav David Ziv een kwartier voor tijd het leer mooi in de winkelhaak schilderde. De thuisploeg geloofde weer in zijn kansen, maar geraakte niet veel verder dan wat balbezit. Na een perfect uitgevoerde counter bediende Anduelle Pryor Dequévy en het Roeselaarse goudhaantje deed de boeken helemaal dicht voor Sporting.