Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 6)
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax houdt 1 punt thuis
Daniel Jamro

Op de speeldag van de 1ste groepsfase was de opdracht voor Ajax duidelijk.  Winnen van Bayern en als winst er niet in zat, het toch minstens even goed doen als Maccabi, dat Juventus op bezoek kreeg.  Als Ajax hierin slaagde zou het na de winterstop de UEFA Beker in mogen.

Bayern begon het beste aan de wedstrijd.  Al na 9 minuten kon Makaay (wie anders) de netten doen trillen.  Voorzet vanop links, Gryrera die de bal enkel kan strelen met het hoofd maar meer ook niet zodat de bal toch tot bij Makaay geraakt.  De Nederlandse spits in Duitse loondienst twijfelde niet en schoot staalhard in de verste hoek binnen.

Na dit vroege openingdoelpunt hadden beide teams nog een paar kansen.  Het was wel Bayern dat probeerde de wedstrijd op slot te houden en daar aanvankelijk lichtjes in slaagde. Het jonge Ajax kon enkel vanop afstand dreigen.

In de 38ste minuut kreeg de thuisploeg dan toch ook een doelpunt. Galasek trapte van net buiten de baklijn op doel.  De bal veranderde volledig van richting door het contact met de voet van een verdediger zodat Kahn enkel nog kon toekijken hoe de bal in doel belandde. Ajax toch wel verdiend gelijk.

Na de gelijkmaker vond Ajax een tweede adem.  Het speelde de bezoekers gewoon weg, maar kon niet meer scoren zodat de ruststand 1-1 was.

Bij het begin van de 2de helft probeerde Ajax dadelijk druk te zetten en verder te gaan op het elan van het einde van de 1ste helft en dat lukte aardig. Op het uur scoorde De Jong met het hoofd.  Een vrijschop van Sneijder, kopstoot van De Jong, op de lat, bal komt terug bij De jong en die kopt nogmaals, deze keer prachtig in de hoek.  Ajax 2-1 voor…. De grensrechter had De Jong echter buitenspel gezien en het doelpunt werd afgekeurd.

Dit was echter maar uitstel want een paar minuten later, in de 63ste minuut verlies Kuffour dom de bal aan Mitea.   De linkerflankspelers, trekt zich op gang en via een heerlijk één-tweetje met Sneijder komt hij alleen voor Kahn die hij kansloos laat. Ajax op voorsprong.

Het is wachten tot de 70ste minuut eer de bezoekers echt gevaarlijk konden zijn in de 2de helft.  Zé Roberto omspeelde mooi 3 Amsterdammers om dan richting linkerbenedenhoek te trappen.  Vonk ging echter gepast plat.

In de 78ste minuut wordt het heel stil in Amsterdam als Ballack, volledig vrijstaand een voorzit vanop links kan binnenkoppen.  Bayern terug gelijk.

De beste kans krijgt de thuisploeg nog als en Van de Vaart en Rosales de diepte in gestuurd worden... Kovac zet echter zijn voet tegen de bal eer 1 van de 2 Amsterdammers echt gevaarlijk kan zijn.

Eindstand 2-2 in toch wel een boeiende wedstrijd. Met dit gelijkspel heeft Ajax het niet meer in eigen handen en is het afhankelijk van het resultaat in die andere poulewedstrijd Maccabi Haifa – Juventus.

Opstellingen:

Ajax: Vonk Hans, Trabelsi, Grygera Zdenek (75' Obodai), Escudé Julien, Maxwell Cabelino Andrade, De Jong Nigel, Galásek Tomás, Sneijder Wesley (75' Van de Vaart), Rosales Mauro Damian, Mitea Nicolae (72' Boukhari) , Babel.