Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 2)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht onderuit tegen sterk Betis
Philippe Crols

Anderlecht werd op de tweede speeldag van de Champions League in eigen huis gevloerd door Real Betis. De technisch betere Spanjaarden domineerden vooral in de eerste helft, maar kwamen pas in de tweede helft tot scoren.

Zoals gezegd domineerden de Spanjaarden de eerste helft. De eerste mogelijkheid was echter wel voor Anderlecht. Nenad Jestrovic zag zijn poging op de lat stranden. Na twee minuten was Betis dicht bij de 0-1. Silvio Proto kreeg een terugspeelbal niet onder controle en Ricardo Oliveira profiteerde daar bijna van. Gelukkig voor de Brusselaars trapte de spits op de paal. Na een kwartier troffen de bezoekers voor een tweede maal het doelhout. Lozano Miguel Angel kopte een hoekschop via de vuisten van Proto tegen de dwarsligger. Niet veel eerder had Proto ook al eens redding moeten brengen op een kopbal van diezelfde Miguel Angel. De doelman van Anderlecht herstelde zich van het mistasten in de beginfase en dat was ook nodig. Zowel op een schot van Fernando Varela als op een vrijschop van Oliveira was Proto bij de pinken.

Anderlecht werd door Betis zeer snel onder druk gezet en daardoor kwam paars-wit amper aan doelkansen. Als ze dan toch eens in de buurt van Antonio Doblas kwamen, liep er telkens wel wat verkeerd. Doblas had bijgevolg ook zeer weinig werk op te knappen in die eerste helft en dat kon niet gezegd worden van zijn overbuur. Die moest na 40 minuten weer eens redding brengen. Deze keer moest hij zich helemaal strekken om een afgeweken schot van Alberto Rivera over de lat te tillen. De Spanjaarden kregen voor de rust nog twee goede kansen. Eerst trapte Xisco op doel, maar weer stond Proto in de weg. Nadien was het niet Proto, maar de paal die Anderlecht recht wist te houden op een vrijschop van Joaquin. Anderlecht hield toch stand en kon met een 0-0 de rust in en mocht daar zeer tevreden mee zijn. Ook mocht Anderlecht tevreden zijn dat het met 11 mensen de kleedkamer mocht opzoeken, want bij een Brusselse hoekschop deelde Nenand Jestrovic een elleboogstoot uit aan zijn Spaanse belager. Gelukkig voor de Serviër had de scheidsrechter niets gezien en raakte de spits de verdediger ook niet vol in het gezicht.

Wat Franky Vercauteren gezegd heeft tijdens de rust weten we niet. Wat we wel weten is dat het goed werkte in de beginfase van de tweede helft. Eerst belette de Spaanse doelman Mbo Mpenza het scoren. Niet veel later vond diezelfde Mpenza Jestrovic in de zestien. De spits trapte op doelman Doblas. Anderlecht speelde veel beter in die tweede helft en was ook de betere van Betis. Toch was het aantal kansen beperkt voor de thuisploeg. Het feit dat sommige Anderlecht-spelers soms dachten dat ze alleen op de wereld stonden was daar allicht niet vreemd aan. Toch moest de Spaanse doelman zich nog eens tonen op een schot van Bart Goor na een mooi hakje van Christian Wilhelmsson. Op het uur waren de bezoekers daar weer. Dit keer trapte Oliveira een vrijschop tegen de paal. Een paar minuten later kreeg Par Zetterberg dan weer de kans om de score te openen. Hij kreeg veel tijd om uit te halen en besloot de bal te stiften. De Zweed zag zijn mooie poging wel naast belanden.

Na 68 minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Joaquin stuurde Oliveira door het hart van de verdediging en die laatste trapte de bal fraai in de hoek voorbij Proto, 0-1.  Op dat moment een onterechte achterstand voor paars-wit, maar natuurlijk verdiende Betis al langer een doelpunt. Anderlecht kreeg wel een mentale tik en kon doelman Doblas niet meer echt bedreigen. Ook aan de overkant moest Silvio Proto niet meer ingrijpen, maar de paal deed dat in de slotfase voor de verandering nog wel een keer. De Spanjaarden concentreerden zich vooral op het verdedigen van die 0-1 voorsprong. Dat deden ze ook met succes, want de eindstand in Brussel was 0-1. Betis haalt zo drie punten uit twee wedstrijden. Anderlecht wordt alleen laatste met nul punten uit twee wedstrijden.