ajaAjax
arsArsenal
0-2
69' Robert Pires (pen)
Datum: 27/09/2005 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 2)
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax moedig onderuit tegen Arsenal
Dirk Pieters

Ajax, dat het eerste Champions League-duel nog gelijkspeelde, kreeg vandaag het bezoek van Arsenal. Beide ploegen konden niet rekenen op enkele basisspelers. Vooral Ajax moest het doen zonder de man in vorm, Wesley Sneijder. Arsenal, dat in de Engelse competitie al een grote achterstand heeft op Chelsea, kon nog steeds geen beroep doen op Thierry Henry en Dennis Bergkamp. De ‘Gunners’ wonnen wel hun eerste Champions League-wedstrijd met 2-1 van FC Thun.

De wedstrijd kon niet slechter starten voor Ajax. De Amsterdammers keken na 1 minuut al tegen een achterstand aan. Boukhari stond te slapen en Ljungberg strafte die fout af. Arsenal al onmiddellijk op rozen.
Ajax moest nu gaan komen, maar de defensie van Arsenal gaf weinig of geen kansen weg. Arsenal kreeg na 20 minuten een vrije trap op een gevaarlijke plaats, maar het schot van Robert Pires ging in de muur. Vlak voor het halfuur moest Arsenal-doelman Almunia een schot van Boukhari lossen, maar Charisteas was net te laat om in te tikken. Ajax probeerde wel, maar de bezoekende doelman bedreigen lukte niet echt, tot in de laatste minuut. Pienaar kreeg  een reuzekans, maar hij schoot hoog over. Arsenal mocht gaan rusten met een 0-1 voorsprong.

Na rust gingen de Amsterdammers op zoek naar de gelijkmaker. Een schot van Babel werd gestopt door Almunia in de beginfase van de tweede helft. Na een botsing tussen Touré en Charisteas moest de Griek het veld verlaten. Zijn vervanger was aanvaller Rosenberg, die vandaag jarig was. Arsenal-verdediger Touré speelde wel verder met een hoofdverband. Met nog 25 minuten te gaan kreeg Arsenal een penalty. Ajax-doelman Vonk haalde Reyes onderuit. Robert Pires verdubbelde de score van op de stip.
Amper één minuut na de strafschop kon invaller Rosenberg de aansluitingstreffer maken.
Arsenal dacht enkel nog aan verdedigen en Ajax ging fel opzoek naar de gelijkmaker. Met nog tien minuten te gaan begon het er slechter en slechter uit te zien voor de thuisploeg. Er kwamen nog vijf minuten extra tijd, maar ook die waren niet genoeg voor Ajax om gelijk te maken.

Ajax speelde moedig, maar kreeg al vroeg in de wedstrijd het deksel op de neus. Deze klap kwam Ajax nog moeilijk te boven en zo kon Arsenal winnen in de Amsterdam Arena. Voor Arsenal de tweede overwinning op rij. Ajax staat momenteel met een één op zes op een derde plaats.