Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Sterk Standard verwent fans en wint ruim
Steven Bologne

Standard-trainer Michel Preud’Homme verkoos Dieumerci Mbokani boven Igor De Camargo naast een terugkerende Milan Jovanovic. Steven Defour raakte dan toch fit voor de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. Glen De Boeck gaf vooraf mee de 250 km lange verplaatsing niet zomaar te hebben gemaakt, hij wou het Standard knap lastig maken.

Dat was dan buiten Dieumerci Mbokani gerekend, die kopte op aangeven van Dante al na twee minuten raak; 1-0. Cercle liet zich niet onbetuigd en voetbalde zonder complexen aan de boorden van de Maas, maar echte doelkansen vielen er nauwelijks te noteren. Standard kon dat wel en dreigde via Salim Toama (vrije trap), Mbokani (gekraakt schot na flater Besnik Hasi) en Axel Witsel (kopbal) maar scoren zat er nog niet in. Halverwege de eerste helft lukte het wel voor Standard, Marouane Fellaini klom het hoogst op hoekschop en kopte zijn derde van het seizoen tegen de touwen; 2-0. Mbokani en Toama lieten de volgende kans optekenen maar Bram Verbist gaf geen krimp. Aan de overzijde kwam de stevige reactie van de bezoekers, Oleg Iachtchoek schilderde het leer knap in de kruising en bracht Cercle terug in de wedstrijd; 2-1. Een Anderlecht-scenario indachtig ging Standard opzoek naar een veiligere voorsprong, Bram Vandenbussche duwde Mbokani weg in het strafschopgebied maar Paul Allaerts wou van geen strafschop weten. Twee minuten later deed Mbokani het dan maar zelf, hij kopte een voorzet overhoeks tegen de touwen; 3-1.

Na de pauze ging Standard door op zijn elan, het verwende het thuispubliek met bij momenten oogstrelend voetbal. Zo kwam ook het vierde Luikse doelpunt tot stand, een hele fraaie combinatie bracht Witsel in scoringspositie en de jonge middenvelder liet de kans niet onbenut; 4-1. Cercle uitgeteld maar het kwam er toch nog enkele keren gevat uit. Een voorzet van Sergiy Serebrennikov belande ei zo na via Adama Sarr in doel, maar de bal streelde de lat en leverde de bezoekers enkel een hoekschop op. Standard haalde zijn voetje van het gaspedaal, Milan Jovanovic trapte op Verbist. Na een driedubbele wissel van Glenn De Boeck kreeg Honour Gombani een uitgelezen mogelijkheid maar werkte te zwak af. Dante vond Witsel in zijn actie, diens schot ging echter net over doel. Tien minuten voor tijd veerde Sclessin recht bij de vervanging van Mbokani, Stijn De Smet wou profiteren van het feestgewoel maar Olivier Renard reageerde tot twee keer toe erg attent. Vijf minuten voor tijd ging Jovanovic neer in de zestien, hij gaf echter zelf aan dat er geen fout bij gemoeid was, nauwelijks één minuut later ging de bal wel op de stip. Jimmy De Wulf maakte een lichte overtreding op Jovanovic die deze keer wel een strafschop meekrijgt. Hij zette zichzelf achter de bal maar Verbist redde knap. De Smet, Kristof Snelders en Gombani konden nog voor dreiging zorgen maar een verdiende tweede treffer zat er niet meer in.

Standard boekt zo zijn derde 4-1 overwinning van het seizoen en heeft zijn start absoluut niet gemist. In een open wedstrijd konden de toeschouwers hun vingers aflikken van het spektakel op de grasmat, Dieumerci Mbokani werd de held van de avond, hij scoorde twee keer en zette het Luikse feest al aan de pauze in gang. Dankzij deze zege hijst Standard zich naast Club Brugge en AA Gent aan de top van de klassering.