Speeldag: Speeldag 29
Stadion: Luminus Arena
Lokeren countert naar de zege in Genk
Jelle Vereecke

Racing Genk heeft geen verlengstuk kunnen breien aan hun fraaie 2-6 winst van vorige week. Lokeren scoorde maar liefst driemaal en kaapte zo de zege weg.

Georges Leekens was met zijn gewoonlijke plan naar Genk gekomen : georganiseerd spelen en loeren op de counter. In dat kader kwam Marcel Mbayo, terug uit blessure, in het team. De snelle Congolees zou de man van de match worden. Olivier Doll was wel weer geblesseerd, net als Killian Overmeire. Ook Madi viel verrassend naast het team. Bij de thuisploeg raakte Logan Bailly toch fit, Caillet startte na zijn blessure op de bank. Het gelegenheidsduo centraal achterin was Lolo - Hubert.

De wedstrijd begon aarzelend en zonder kansen. Patiyo Tambwe snelde als eerste op doel af, maar mikte huizenhoog over. Na 20 minuten was er eindelijk Genk : een doorsteekpass van Barak Itzhaki werd ongewild verlengd door Ali Bouabe, maar Barry Boubacar Copa plukte de bal mooi uit de lucht met zijn typerende zweefsprong. Aan de overkant was Tambwe dan weer gevaarlijk doorgebroken, maar de Congolees liet de bal te ver van de voet springen. Daarna was er aan de andere kant weer Itzhaki die naar binnen kwam, maar zijn schot ging over.

Het niveau van de eerste helft was povertjes, Hans Cornelis trapte nog eens op doel, maar noch zijn schot, noch de rebound van Itzhaki gingen in doel. Nog een laatste kans was er voor Genk : na een voorzet van Elyaniv Barda tikte Ivan Bosnjak de bal achter het steunbeen voorlangs. Zo was de ruststand een typische Lokeren-stand : 0-0.

Na de rust kwam daar wel snel verandering in. Na pogingen van invaller Jelle Vossen en Tom Soetaers kon Lokeren counteren. Marcel Mbayo crosste de bal mooi tot bij Mario Carevic, de Kroaat kapte met zijn linker een verdediger uit en krulde de bal enig mooi in de verste hoek met zijn rechter. Het was de vierde van het seizoen voor de klasserijke middenvelder van de Waaslanders. Racing Genk ging echter meteen in het tegenoffensief en op het uur was de gelijkmaker er al. Een voorzet van Soetaers kwam via Faris Haroun voor de voeten van Barda en die knalde makkelijk de gelijkmaker binnen.

Nog geen vijf minuten later was er dan weer een andere wending. Marcel Mbayo profiteerde van een slechte terugspeelbal van Igor Lolo om Logan Bailly te omspelen. De doelman haalde Mbayo neer en veroorzaakte zo een penalty. Bailly kreeg bovendien terecht rood en werd vervangen door Davino Verhulst. Joao Carlos nam de zware verantwoordelijkheid op zich en scoorde de 1-2 vanop de stip. Alweer vijf minuten later stond het toch weer gelijk : een vrije trap van Itzhaki werd uit doel geranseld door Copa, maar ook in de voeten van Vossen. De jonge Belg knalde de bal via de knie van Carlos in doel.

De thuisploeg stormde dan massaal op het doel van Copa af, maar een grote kans kwam er niet meer. Integendeel, de tricolores uit het Waasland maakten het nog af op de counter. Lokeren kwam drie tegen één te staan met Mbayo in balbezit. De vinnige middenvelder aarzelde schijnbaar te lang, maar haalde dan enig mooi uit vanop afstand. De bal verdween in de winkelhaak en Lokeren pakte zo de zege mee dankzij een stevige organisatie en mooi countervoetbal. De man van de match was Marcel Mbayo, die een bepalende rol had in alledrie de goals. De Limburgers bleven verweesd achter en hadden toch wel een punt verdiend, het kon echter wel de hoge verwachtingen niet inlossen.