Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Stayen
Anderlecht verliest dure punten op Staaien
Anthony Van der Planken

Anderlecht heeft in de titelstrijd dure punten laten liggen. Op Staaien geraakte de landskampioen niet verder dan 2-2.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor Sint-Truiden. De Ceulaer lanceerde zijn spitsbroeder Niemi, die oog in oog met Peersman te lang talmde. Kompany kon zo vermijden dat de Fin ook op doel kon trappen. Vijf minuten later was het bijna raak, maar dan aan de andere kant. Na een knappe interventie van Baseggio kwam de bal bij Aruna terecht. De Gouden Schoen gaf af aan Mbo Mpenza, die met een stevig schot uitpakte. Mulemo wist de bal op de lijn weg te halen.

Het bleek uitstel van executie, want op het kwartier wist Aruna alsnog te scoren. De Ivoriaan wist te profiteren van een blunder van
Kalisa om zo zijn negende van het seizoen binnen te trappen. Anderlecht controleerde daarna, maar het kon niet beletten dat STVV langzamerhand terug in de match kwam.

Zo was
Buvens er na 25 minuten erg dichtbij. Het schot van de Limburger werd nog net over doel getikt door Peersman. Dertig seconden later gebeurde het dan toch: Peersman liet een corner van de thuisploeg door zijn handen glippen, zodat Beda makkelijk kon binnen leggen. Peersman zou de blunder niet meer te boven komen, want bij de rust vroeg de Rode Duivel zelf de wissel aan.

Het feestje van STVV duurde echter niet lang. Nog geen minuut na de gelijkmaker kwam Anderlecht alweer op voorsprong. Na een fout van
Diabete zette Wilhelmsson voor tot bij Mpenza, die de 1-2 binnen legde. Een koude douche voor Sint-Truiden, dat de moed helemaal liet zakken. De Limburgers mochten van geluk spreken dat de bedrijvige Legaer niet één van de talrijke kansen wist te benutten.

Na de rust nam Sint-Truiden de draad weer op. Al na drie minuten zette Diawara keeper Van Steenberghe, die Peersman verving, aan het werk. Een kwartier later kopte Zewlakow net naast zijn eigen doel. Ook aan de andere kant vielen er kansen. Zo kreeg Mbo Mpenza iets na het uur een uitstekende kans om de wedstrijd te beslissen. Aruna was in de 73e minuut hetzelfde lot beschoren.

En wie de kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus. Ook Ipoua kent die oude voetbalwijsheid, want een kwartier voor het einde scoorde de Truienaar de 2-2. Na een fout van Kompany kwam de bal bij Niemi. De Fin trapte, maar Van Steenberghe redde met de voeten. In de rebound wist Ipoua alsnog af te werken.

Gesteund door het publiek ging Sint-Truiden het laatste kwartier op zoek naar de winnende treffer. Ook Anderlecht probeerde, maar grote kansen vielen er niet meer te noteren. De 2-2 was uiteindelijk een al bij al logisch resultaat.

Anderlecht dreigt zo de titelstrijd al na 19 speeldagen te verliezen. Indien Club Brugge morgen wint bij AA Gent – en dat zal wellicht ook niet al te makkelijk verlopen – neemt de competitieleider meteen een voorsprong van 12 punten. Anderlecht heeft dan wel nog twee extra speeldagen te goed, maar zo'n grote kloof kan toch al tellen.

Maar er is meer. Het einde van Hugo Broos, sowieso al fel bekritiseerd, lijkt nabij. De coach van Anderlecht moest 6 op 6 pakken in de wedstrijden tegen Sint-Truiden en Bergen en deed dat dus niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.