Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Jan Breydel
Cercle bibbert en beeft in de slotfase
Steurbaut Kersten

De eerste zege van het seizoen is binnen voor Cercle Brugge. Groen-zwart voetbalde matig en zag 10 spelers van Bergen in de slotfase een zekere overwinning nog bijna ombuigen in een gelijkspel.

Cercle Brugge had na een 0 op 6 tegen Anderlecht en Kortrijk nood aan punten, wil het haar hoge ambities dit seizoen waarmaken. De West-Vlamingen begonnen dan ook fel aan de wedstrijd en waren in de eerste tien minuten dicht bij een doelpunt.

Iachtchouk nog niet scherp

Het vizier van Oleg Iachtchouk staat echter nog niet goed gericht. De Oekraïner besloot een mooie één-twee met De Smet hoog over. Thomas Buffel toonde zich dan weer egoïstisch door vanuit een scherpe hoek op Frédéric Herpoel te besluiten in plaats van het leer af te leggen voor Tom De Sutter of Iachtchouk in het centrum.

De bezoekers uit Bergen groeven zich niet in en speelden met open vizier. Veel meer dan een handvol corners en een aantal halve kansen leverde dat echter niet op. Een dwarrelend schotje naast doel van verdediger Antti Okkonen was halverwege de eerste helft het enige Waals wapenfeit.

Bedrijvige De Smet

Cercle Brugge stond toen al 1-0 voor. Stijn De Smet trapte na tien minuten na een knappe individuele actie het leer van op 25 meter voorbij een verbouwereerde Herpoel. Tien minuten later zorgde hij zelf bijna voor de 2-0. De Smet recupereerde een afvallende bal op de rand van de zestienmeter, maar zag zijn poging uiteenspatten op de paal.

Groen-zwart was de betere ploeg en pakte soms uit met een flits, maar Cercle haalt nog niet het niveau van vorig seizoen toen het vriend en vijand verbaasde met aanvallend voetbal. Daarvoor slopen er nog te veel onzorgvuldigheden in het spel van de West-Vlamingen.

Tweemaal geel in 5 minuten

Eenzelfde verhaal na de rust. Cercle bewees dat het potentieel had, maar maakte opnieuw te veel foutjes om de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken. De ingevallen Steven De Pauw besloot dan maar een handje te helpen en pakte binnen de vijf minuten twee keer geel – en dus rood – voor evenveel fouten op de hard werkende Buffel.

Cercle drukte even het gaspedaal in en verdubbelde vijf minuten later de score. Iachtchouk bracht het leer iets te ver voor, maar Buffel tikte de bal subtiel tot bij de ingelopen Tony Sergaent die de 2-0 binnenkopte.

Zenuwachtig slot

Geen geruststellende treffer echter. Dahmane maakte  op vrije trap de aansluitingstreffer en deed de hoop op puntenwinst bij de bezoekers herleven. Cercle panikeerde en zag ei zo na nog de gelijkmaker vallen. Een poging van Gueye botste voorlangs en Dahmane werd terug gefloten voor een duwfout in de zestien.

De groen-zwarte supporters bibberden en beefden in het zwoele Jan Breydelstadion, maar haalden opgelucht adem. De eerste zege van het seizoen is binnen. Het frisse voetbal van vorig seizoen is nog ver weg.